Print this page

Πρόταση ψηφίσματος για την Αγία Σοφία από τη ΛΑΣΥ στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

July 29, 2020 535

 

Αναλυτικά το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπέιρωσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, βεβηλώνοντας ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η ενέργεια αυτή όχι μόνο προσβάλλει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά αποτελεί βήμα κλιμάκωσης των προκλήσεων, αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στρατηγικής της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.
Προκλητικότητα που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή, την επιδίωξή τους να “κρατήσουν” την Τουρκία στην αγκαλιά τους. Τα υποκριτικά ευχολόγιά τους όχι μόνο δεν έκαμψαν, αλλά τροφοδοτούν αυτή την επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσβολής της Αγίας Σοφίας. Τροφοδοτούν την αμφισβήτηση της τουρκικής κυβέρνησης προς τη Συνθήκη της Λωζάννης, τα σύνορα στον Έβρο και το Αιγαίο. Παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προωθώντας λύση συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, προς όφελος επιχειρηματικών μεγαθηρίων και όχι των λαών της περιοχής. Με τις δικές τους πλάτες συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου, υπογράφηκε η απαράδεκτη συμφωνία για ΑΟΖ με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, συνεχίζεται η τουρκική πολεμική επέμβαση σ’ αυτήν, στη Συρία, στο Ιράκ.
Η δήλωση του State Department, που κάνει λόγο για “αμφισβητούμενα ύδατα” στο χώρο της τουρκικής Navtex, όχι μόνο είναι προκλητική, αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης.
Η εμπλοκή του ξένου παράγοντα -των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ- για τη λεγόμενη “αποκλιμάκωση της έντασης” στα ελληνοτουρκικά, ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για διευθετήσεις υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, σε βάρος των λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Κατά συνέπεια ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από τις πρωτοβουλίες εκείνων των δυνάμεων, που ευθύνονται για τους πολέμους, τις αλλαγές συνόρων και τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, μέρος των οποίων είναι και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:
• Τη μη αλλαγή συνόρων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
• Την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, το κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων.
• Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.