“Την ώρα που η κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας βρίσκεται σε οριακό σημείο, η δημοτική αρχή επιλέγει να ανοίξει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής.

Πολλοί προβληματισμοί όμως ανακύπτουν στο εν λόγω ζήτημα, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται χωρίς καμία εξήγηση όσον αφορά τη σκοπιμότητα και χρησιμότητα της εν λόγω εργολαβίας.

Μέχρι στιγμής καμία μακροπρόθεσμη επιλογή επίλυσης του προβλήματος δεν έχει προχωρήσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού παραμένει η έλλειψη χώρου εναπόθεσης των παραγόμενων απορριμμάτων, καθώς δεν υπάρχει αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ. Και παρά το γεγονός ότι η μελέτη για την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στο δήμο από το Μάιο, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει ως προς την εξέλιξη της μελέτης που κόστισε στο δήμο περίπου 600.000€.

Η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, έργο που σύμφωνα με τη σύμβαση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, είχε σταματήσει για άλλη μια φορά, και θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο θα τελειώσει και μέχρι τα τέλη του έτους σύμφωνα με την παράταση. Αντίθετα, ο χώρος συνεχίζει να χρησιμοποιείται σαν ένα τέταρτο κύτταρο στο οποίο απορρίπτονται τα απορρίμματα, με αντίστοιχες συνεχείς αναθεωρήσεις της ΑΕΠΟ του έργου που αυξάνουν τον όγκο των προς απόθεση απορριμμάτων και το κόστους του. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι με την απόφαση 24-7-2020 (ΑΔΑ: Ω6Β5ΟΞΗ7-8ΧΒ) η σύμβαση του έργου αυξάνεται κατά 14,9%, ενώ το μέγιστο επιτρεπτό όριο είναι 15%.

Η πολυδιαφημισμένη μεταφορά, παρά το υπέρογκο κόστος της, γίνεται μετ’ εμποδίων, λίγες μέρες την εβδομάδα, και απ’ ότι φαίνεται, παρά το ότι η σύμβαση μιλάει για μεταφορά 18.000 τόνων, δύσκολα θα μεταφερθούν πάνω από 5.000 τόνοι με το ρυθμό που γίνεται η μεταφορά σήμερα. Δεν ξεχνάμε ότι σημαντικός λόγος απόρριψης φθηνότερων προσφορών ήταν ο όρος στη μελέτη ότι πρέπει οι εταιρείες να έχουν έργα την τελευταία τριετία ύψους όσο περίπου το συνολικό ύψος της μελέτης και μεταφοράς και σε μία σύμβαση το μισό της υπό μεταφορά ποσότητας και όχι λιγότερο από 10.000 τόνους. Αν όμως η μεταφορά είναι για 5.000 τόνους, ο όρος των 10.000 τόνων και τα οικονομικά στοιχεία που ζητούνται στη μελέτη δεν έχουν κανένα νόημα, και κατά συνέπεια τίθεται σοβαρό θέμα για την αξιοπιστία του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της δημάρχου, ο δεματοποιητής συνεχίζει τη λειτουργία του συσσωρεύοντας δέματα στο χώρο των 52 στρεμμάτων, για την τύχη των οποίων δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Κομποστοποίηση εξακολουθεί να μη γίνεται, παρά το ότι ο δήμος πληρώνει σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει. Διπλά λοιπόν τα έξοδα για το δήμο, που πληρώνει και τη μεταφορά και τη λειτουργία του δεματοποιητή και την κομποστοποίηση.

Οι φωτιές στο χώρο της δεματοποίησης κατέδειξαν και τα τεράστια προβλήματα συνολικά στη διαχείριση. Εκδηλώθηκαν σε χώρους που δε θα έπρεπε να υπάρχουν σκουπίδια. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να διαχειρίζεται καθημερινά το σύνολο των σκουπιδιών που έρχονται στο συγκεκριμένο χώρο. Ανέκυψε με αυτή την αφορμή και η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας, όπως επιβάλλεται από το νόμο. Ενώ ακόμη και σήμερα καμία πληροφόρηση δεν έχουμε για τη διαχείριση των καμένων σκουπιδιών προς αποφυγή της διάχυσης διοξινών στο έδαφος.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την απόρριψη από την πλευρά της ΕΕ του φακέλου για την κατασκευή του εργοστασίου της Πελοποννήσου, καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το πόσο απαρχαιωμένη είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εν λόγω εργοστάσια. Οι παρατηρήσεις του εν λόγω εγγράφου ισχύουν σχεδόν στο σύνολό τους και για το εργοστάσιο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εδώ. Και αν και μικρότερο έργο, τίποτα δεν αποκλείει να έχει την ίδια τύχη και το δικό μας εργοστάσιο. Ένα εργοστάσιο βέβαια, που κανένα πρόβλημα δε θα λύσει στη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας. Θα ξοδευτούν δηλαδή άλλα 33 εκατομμύρια για την κατασκευή ενός απαρχαιωμένης τεχνολογίας εργοστασίου, με πολύ αμφίβολα οφέλη.

Εντύπωση προκαλεί παράλληλα και το γεγονός ότι έγινε δεκτή η ένσταση της ΤΕΡΝΑ για το διαγωνισμό για το εργοστάσιο καθώς, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα γνωστής εφημερίδας, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στη μελέτη του έργου, ενώ παράλληλα αφήνει πολλές αιχμές, χαρακτηρίζοντας το διαγωνισμό ως φωτογραφικό.

Οι αδειοδοτήσεις για το οικόπεδο των αδελφάτων και της Λευκίμμης έχουν λήξει, με αποτέλεσμα τα δέματα να παραμένουν εκεί παράνομα, ενώ το Σεπτέμβρη λήγει και η αδειοδότηση των 52 στρεμμάτων σε σχέση με την εναπόθεση δεμάτων.

Ένα πράγμα όμως έχει λειτουργήσει καλά όλο το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, και αυτό είναι η αποκομιδή τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην αποκομιδή και δεν έχουμε δει σκουπίδια στους δρόμους, με λίγες εξαιρέσεις που είχαν να κάνουν με τη μη λειτουργία του δεματοποιητή. Με έκπληξή μας βλέπουμε ότι η δημοτική αρχή θέλει να παρέμβει στο μόνο τομέα που έχει λειτουργήσει σωστά.

Αυτό μάλιστα οφείλεται και στο γεγονός ότι, όπως λένε και οι εργαζόμενοι, μετά από πολύ καιρό η υπηρεσία έχει σχετικά ικανοποιητικό σε αριθμό προσωπικό, ενώ ήδη τρέχουν εργολαβίες για την αγορά και την ενοικίαση μηχανημάτων. Είναι απολύτως παράλογο ο δήμος να περιμένει νέα μηχανήματα για την αποκομιδή, να έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία για την προμήθεια επιπλέον μηχανημάτων με leasing και την ίδια στιγμή να ξεκινάει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της αποκομιδής σε εργολάβους, με κόστος 4.000.000€.

Με τα χρήματα αυτά η δημοτική αρχή θα μπορούσε να οργανώσει συνολικά ένα αποτελεσματικό σύγχρονο σύστημα αποκομιδής χωριστών ρευμάτων ανακυκλώσιμων με διαλογή στην πηγή, έργο μάλιστα που μακροπρόθεσμα θα μείωνε πολύ το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντ’ αυτού, έχει κάνει την αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επιλογή της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και του προγράμματος followgreen, που είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα κανένα αποτέλεσμα δεν έχει φέρει.

Εμείς για ακόμη μια φορά θα επισημάνουμε ότι όσο δεν προχωράνε στο δήμο μας προγράμματα διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν πρόκειται να επιλυθεί και σε αυτό καλούμε το δήμο να δαπανήσει χρήματα. Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η οικονομική αιμορραγία δεξιά και αριστερά σε κάθε λογής εργολάβους, που κανένα αποτέλεσμα δε φέρνει στη διαχείριση των απορριμμάτων».