• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Κρατούμενοι στην Κέρκυρα κάνουν μήνυση για τον κορονοϊό

October 28, 2020 3501


Όσοι βρέθηκαν θετικοί, παρέμειναν για τρεις μέρες στα ίδια κελιά με τους υπόλοιπους κρατούμενους, ενώ η φυλακή «βράζει».

«Είμαστε κλειδωμένοι στα κελιά μας, έρχεται απλώς ένας υπάλληλος και μας μετράει τη θερμοκρασία, ενώ σε κανέναν δεν χορηγήθηκε κάποιο φάρμακο. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τα κελιά μας, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τις οικογένειές μας. Τα σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί στα κελιά και δεν μπορούμε να τα πετάξουμε».

Οκτώ κρατούμενοι των φυλακών Κέρκυρας έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό τις τελευταίες μέρες, ωστόσο κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται στο σωφρονιστικό κατάστημα που «βράζει». Κρατούμενοι της Η' Πτέρυγας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά όσων ευθύνονται για την εξάπλωση του Covid19 στη φυλακή και καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες κράτησης, παρά την πανδημία.

Στη δεκασέλιδη αναφορά που υπογράφουν 25 κρατούμενοι και είδε το VICE, περιγράφεται ότι οι δύο πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις 16 Οκτωβρίου και επέστρεψαν κανονικά στα κελιά τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Μόνο στις 19 Οκτωβρίου, όταν διαγνώστηκαν θετικοί, κλείστηκαν σε ένα υποτυπώδες αναρρωτήριο, αφού πρώτα συγχρωτίστηκαν για τρεις μέρες με τον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής.

«Πρέπει να εξεταστεί πώς εισήλθε ο θανατηφόρος μεταδοτικός ιός στις φυλακές της Κέρκυρας, για ποιους λόγους διαδόθηκε, γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα για την περαιτέρω διάδοσή του και για ποιον λόγο αφέθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα να συγχρωτίζονται υπό άθλιες συνθήκες κράτησης με όλους του υπόλοιπους κρατούμενους της Η' Πτέρυγας», σημειώνουν οι 25 που υπογράφουν την αναφορά. Οι ίδιοι λένε ότι πολλοί κρατούμενοι, αν και έχουν πυρετό, δεν μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο, καθώς και ότι δεν υπάρχει μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό στη φυλακή, ενώ ζητούν από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνήσει αν τούς έχει παρασχεθεί επαρκής αριθμός μασκών και αντισηπτικών.
Οι κρατούμενοι επικαλούνται το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στους διαδρόμους, στο οποίο αποτυπώνεται, όπως καταγγέλλουν, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείρισή τους λόγω μη λήψης μέτρων για τον Covid19. Στην ίδια μήνυση ζητούν να προσκομιστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Φυλακών, των αποφάσεων της διευθύντριας του σωφρονιστικού καταστήματος και του βιβλίου εισόδου-εξόδου, ώστε να εξεταστούν τα μέτρα που ελήφθησαν για να αποκλειστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ένα ήδη «εκρηκτικό» περιβάλλον.

«Αιτούμαστε να κινηθεί ποινική δίωξη κατά των εμπλεκομένων ατόμων», σημειώνεται στη μήνυση. Πληρεξούσιος δικηγόρος των κρατούμενων είναι ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου. «Παραβίαση των Άρθρων 2 και 3 της ΕΣΔΑ δεν συνιστούν μόνο τα βασανιστήρια, αλλά και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σε βάρος των κρατούμενων. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό έγκειται στην έκθεση των κρατούμενων στον θανατηφόρο ιό», σημείωσε ο ίδιος.

Το VICE ζήτησε ένα σχόλιο για την κατάσταση στην Κέρκυρα από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής. Έως αργά χθες, δεν υπήρξε απάντηση.

Η Κέρκυρα θεωρείται μία από τις χειρότερες φυλακές της χώρας. Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, οι διευθυντές επτά προβληματικών σωφρονιστικών καταστημάτων είχαν παραδώσει ισάριθμους φακέλους συμβάντων στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Την περίοδο 2016-2019 καταγράφηκαν στην Κέρκυρα δύο συμπλοκές κρατουμένων με τραυματισμούς, μία επικίνδυνη φωτιά σε κελί κι επίσης δέκα αυτοκτονίες και άλλες τόσες απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων.

Η κατάσταση περιγράφεται σε δύο παλιότερες αποφάσεις του ΕΔΔΑ που καταδίκασαν την Ελλάδα και επέβαλαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Στην πρώτη (Lutanyuk v. Greece) σημειώνεται ότι ο κρατούμενος βρισκόταν σε κελί 5,5 τετραγωνικών μέτρων στην Πτέρυγα Η μαζί με ακόμη δύο ή τρία άτομα, όμως υπήρχαν μόνο δύο κρεβάτια. Ο ίδιος ανέφερε ότι έπρεπε να αγοράζει με δικά του χρήματα πόσιμο νερό και προϊόντα προσωπικής υγιεινής κι επίσης ότι χρειάστηκε να περιμένει δύο μήνες για να εξεταστεί από γιατρό και τέσσερις μήνες για να λάβει φάρμακα.

Στη δεύτερη απόφαση του ΕΔΔΑ για την Κέρκυρα (Niazai v. Greece) περιγράφεται ότι πρόκειται για παλιά βρετανική φυλακή, η οποία χτίστηκε το 1830 για 150 άτομα, όμως ο αριθμός των κρατούμενων είχε φθάσει τους 330, με αποτέλεσμα να ζουν σε συνθήκες ακραίου υπερπληθυσμού. «Η φυλακή αποτελείται από δέκα διώροφες πτέρυγες. Κάθε πτέρυγα περιέχει 15 κελιά επιφάνειας 5,3 τ.μ., στα οποία τοποθετούνται δύο έως τρεις κρατούμενοι. Συνεπώς, ο προσωπικός χώρος που αναλογεί σε κάθε κρατούμενο ανέρχεται σε 1,5 τ.μ. Η τουαλέττα και ο νιπτήρας βρίσκονται στο κελί σε γειτονικό χώρο 2 τ.μ., χωρίς πόρτα. Το ζεστό νερό και η θέρμανση δεν ήταν αρκετά. Η τροφή ήταν κακής ποιότητας και μοιραζόταν σε μικρές ποσότητες», σημειώνεται στην απόφαση.


ΠΗΓΗ: Κώστας Κουκουμάκας, vice.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search