• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων: Μεγάλα παιχνίδια εξουσίας και συμφέροντα γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων

November 27, 2020 370

Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο: Μεγάλα παιχνίδια εξουσίας και συμφέροντα γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων

Αναλυτικά:

ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Όψιμο το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις και τη δραστηριότητα του ΦΟΔΣΑ. Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε απαξίωση στο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το ΦΟΔΣΑ, πάντα με το επιχείρημα ότι είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που απλά τυχαίνει η Δήμαρχος να είναι και Πρόεδρός του, η Δημοτική Αρχή εισάγει τώρα ζήτημα του ΦΟΔΣΑ για τους δικούς της σκοπούς.

Όψιμο επίσης είναι και το ενδιαφέρον για την «περιουσία του κερκυραϊκού λαού», όταν είναι πρόσφατες οι θέσεις και οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής τόσο για τον Ερημίτη όσο και για το Club Med. Αυτά δεν είναι περιουσία του κερκυραϊκού λαού;

Ο απολογισμός που υπήρχε μέσα στην εισήγηση παρουσίασε μία ωραιοποιημένη κατάσταση στο Τεμπλόνι ενώ δεν περιείχε ούτε μία κουβέντα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και στις δηλώσεις και αντί αυτού προωθείται η κατασκευή ενός εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων που «χαντακώνει» εκ των πραγμάτων τα ποσοστά της ανακύκλωσης.

Η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να εμπλέξει το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα σε έναν κυκεώνα εγγράφων, νόμων, εγκυκλίων και αποφάσεων μεταξύ ΦΟΔΣΑ, νέου διαβαθμιδικού φορέα, αποκεντρωμένης διοίκησης και κυβέρνησης σε μία κάλπικη αντιπαράθεση δηλαδή αφού όλοι τους ανήκουν πολιτικά στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ. Όλα αυτά τα όργανα είναι κρίκοι της ίδιας πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές. Όλοι αυτοί που λένε ότι ενδιαφέρονται για το καλό του κερκυραϊκού λαού, «δείχνουν» να μην μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους!

Ποια είναι όμως η βάση όλων αυτών των «διαφωνιών»; Ξεκάθαρα το ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πεδίο μεγάλης κερδοφορίας και πίσω από αυτή τα παιχνίδια εξουσίας αλλά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι τεράστια.

Στις 14/06/2020, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο και το άρθρο 93 ως «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαμε εκφράσει την έκπληξη μας για το ότι οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις δεν κατανοούσαν το λόγο της δημιουργίας του διαβαθμιδικού φορέα από την κυβέρνηση. Είχαμε πει τότε «ο νέος φορέας που δημιουργήθηκε, επιχειρεί να συγκεντρώσει το έργο της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων από τα πέντε νησιά ώστε να μπορεί πιο εύκολα να δοθεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο την κερδοφορία τους. Θα δούμε πολύ σύντομα πόσο μεγάλα είναι τα συμφέροντα που θα εμφανιστούν πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία και ελπίζουμε τότε κάποιοι να καταλάβουν γιατί έγιναν όλα αυτά». Το ζήτημα όμως δεν είναι το ποιος επιχειρηματίας θα κερδίσει αλλά το ότι τους δικούς τους ανταγωνισμούς πάντα τους πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Επιβεβαιώνεται σήμερα η εκτίμησή μας για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης και παράδοσης σε μεγαλύτερους επενδυτές μεγαλύτερης πίτας έργων. Για αυτό το λόγο εμείς

έχουμε καταψηφίσει τους νόμους, τον ΕΣΔΑ, τον ΠΕΣΔΑ, τα ΣΔΙΤ και τις συμβάσεις παραχώρησης.

Επαναλαμβάνουμε ότι το ζήτημα της Διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα. Όπως και σε όλα τα ζητήματα δεν είμαστε όλοι μαζί στα προβλήματα. Το κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα να λύνει τα προβλήματα προς όφελός του, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι τα μόνιμα υποζύγια.

Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται, όχι μόνο στα σκουπίδια αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Καλούμε το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα να παρέμβει στις εξελίξεις και να μην αφήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα λόμπι των σκουπιδιών να παίζουν παιχνίδια εις βάρος του.

 

27/11/2020

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search