Print this page

Ερωτήσεις και εισηγήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣΥ) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων

December 10, 2020 388

 

Ερωτήσεις και εισηγήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣΥ) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για το Δημοτικό Συμβούλιο

Αναλυτικά:

Προτεινόμενο θέμα για την Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

 
 
 

ΘΕΜΑ: «Αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων στα «Κοινωφελή Προγράμματα του ΟΑΕΔ»

Όπως είναι γνωστό, ένα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την υλοποίηση του νέου lockdown μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν και η αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.
Με απόφαση του Αντιδημάρχου Οικονομικών & Διοίκησης (39302/19-11-2020, ΑΔΑ: ΩΤΘ546ΜΓ2Α-ΔΜΞ), ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, προχώρησε σε αναστολή των συμβάσεων των εργαζόμενων της «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ που εργάζονται σ’ αυτές τις δομές.
Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι εντελώς άδικη και επιζήμια για τους εργαζόμενους αυτούς, οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με αυτά τα 8μηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και με «μισθούς» των 546 ευρώ.
Η απόφαση αυτή τους καθιστά και πάλι άνεργους για 15 μέρες ενώ δεν ξέρουμε αν είναι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής η συνέχιση της αναστολής της σύμβασής αφού ήδη ανακοινώθηκε ότι οι δομές στις οποίες εργάζονται θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μένουν σήμερα χωρίς εισόδημα και χωρίς τη δυνατότητα να πάρουν επίδομα ανεργίας ή ειδική αποζημίωση λόγω αναστολής εργασίας. Επίσης, η χρονική παράταση της λήξης της σύμβασης τους, τους εμποδίζει να διεκδικήσουν κάποιο άλλο πρόγραμμα απασχόλησης. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς καμία υπαιτιότητα των εργαζομένων.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που έχουν σήμερα οι εν λόγω εργαζόμενοι ώστε να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης προτείνουμε:
o Να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση με αναδρομική ισχύ.
o Να συνεχίσουν κανονικά οι συμβάσεις αυτών των εργαζόμενων και να αξιοποιηθούν σε άλλες δομές ή υπηρεσίες του Δήμου.


 

Ερώτηση για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Θέμα: «Επικίνδυνη μόλυνση δίπλα από το Σχολικό Κέντρο Κυνοπιαστών»

Δίπλα από την επαρχιακή οδό Ποντής-Μεσογγής υπάρχει ρέμα (χείμαρρος Καβαλάραινας) το οποίο ξεκινά από το ύψος της κοινότητας Κυνοπιάστες και καταλήγει στον Βιολογικό καθαρισμό του Ποντή. Λίγο πριν τον βιολογικό καθαρισμό (230μ) υπάρχει το σχολικό κέντρο Μηλιάς το οποίο στεγάζει Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο με συνολική δυναμικότητα περίπου 250 μαθητών.
Παρατηρήθηκε εδώ και 3 χρόνια ότι το συγκεκριμένο ρέμα στο ύψος του σχολικού κέντρου αναδύει δυσάρεστες οσμές. Οι δυσάρεστες αυτές οσμές προέρχονται από τον αγωγό λυμάτων που περνάει μέσα από το συγκεκριμένο ρέμα και στο ύψος ακριβώς του σχολείου ειδικά τις βροχερές μέρες αναδύονται βρώμικα και δύσοσμα νερά μολύνοντας υπέδαφος και προκαλώντας δυσφορία στην αναπνοή στους κατοίκους της γύρω περιοχής και στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Να σημειωθεί ότι το σχολικό κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 80 μέτρων από τα λύματα αυτά, ενώ το προαύλιο και η έξοδος του σχολείου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 μέτρων!!
Σας επισυνάπτουμε και έγγραφο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα του τμήματος Δημόσιας Υγείας όπου κατόπιν αυτοψίας που έγινε από ειδικό κλιμάκιο στις 3/7/2019, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν αυτές οι επιφανειακές διαρροές και κρίνονται πολύ επικίνδυνες εστίες μόλυνσης για την υγεία των περιοίκων.
Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να λυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα που βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία των κατοίκων και ειδικά των μαθητών του σχολικού κέντρου.


Προτεινόμενο θέμα για την Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ: «Συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης των μισθωτών σχολικών κυλικείων λόγω της πανδημίας του covid-19»

Με το δεύτερο lockdown αλλά και με την εμπειρία των δύο μηνών της λειτουργίας των σχολείων φέτος, επιβεβαιώνεται η μεγάλη ανησυχία που είχαμε εκφράσει για τις δυσκολίες που βιώνουν οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων. Μετά από επαφές με το σωματείο τους μας γνωστοποίησαν ότι οι μειώσεις στο τζίρο μέχρι τώρα φτάνει το 60 έως και 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σήμερα βρίσκονται με κλειστά και πάλι τα κυλικεία και χωρίς εισόδημα αφού δεν πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη μεριά της πολιτείας (αραίωση τμημάτων, πρόσληψη εκπαιδευτικών κλπ) για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά.
Οι δυσκολίες αυτές έχουν οδηγήσει πολλούς μισθωτές, σε πανελλαδικό επίπεδο, να εγκαταλείπουν τα κυλικεία με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους ίδιους αλλά και για τη σχολική κοινότητα. Στην Κέρκυρα ακόμη δεν έχουμε τέτοιο περιστατικό αλλά η τεράστια πλειονότητα των μισθωτών βρίσκονται σε δεινή θέση.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου υπήρξε η άρνηση από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης. Αργότερα δημοσιεύθηκε ΚΥΑ που θεσμοθετεί κάποια μέτρα και επιβεβαίωνε την ανάγκη στήριξης, που όμως δε θεωρούμε επαρκή.
Με βάση την προηγούμενη συζήτηση αλλά και έχοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες ανάγκες των μισθωτών και των σχολείων επαναφέρουμε τροποποιημένο πλαίσιο μέτρων στήριξης που θεωρούμε ότι πρέπει να πάρει η δημοτική αρχή ώστε να διευκολυνθούν οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων και συγκεκριμένα:

1. Μείωση κατά 60% της β΄ δόσης του ενοικίου για τη σχολική χρονιά 2019-2020 κατά τη διάρκεια της οποίας τα σχολεία λειτουργούσαν αλλά ήταν πολύ ψηλά τα ποσοστά των απόντων μαθητών/μαθητριών. Η εξόφληση να γίνει σε ισόποσες δόσεις έως το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2021) με την προϋπόθεση ότι τα σχολικά κυλικεία θα παραμείνουν σε λειτουργία.
2. Μείωση κατά 60% του ενοικίου για την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020-2021. Θεωρούμε τη μείωση απολύτως αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη την κατακόρυφη πτώση των εισπράξεων των μισθωτών των κυλικείων, η οποία έχει φτάσει σε ποσοστό 70% έως 90% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.
3. Παράταση των 6ετών συμβάσεων για επιπλέον 2 έτη πέραν της υπουργικής απόφασης του ενός έτους βάση της ΚΥΑ 111526/Δ4/10-09-2010 και σύμφωνα με τον αριθμό φύλλου της εφημερίδας της κυβέρνησης 2646/25.08.16.
4. Ανάλογες μειώσεις και συμψηφισμό του ποσού της β΄ δόσης 2019 – 2020 για όσους την έχουν καταβάλλει, με τα μισθώματα της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να διαβιβαστεί και να υλοποιηθεί από τις αντίστοιχες Σχολικές Επιτροπές του Δήμου σε συνεργασία με το Νομικό Τμήμα του Δήμου. Επίσης, να γίνουν, προς την κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις που τυχόν απαιτούνται για νομοθετικές ρυθμίσεις

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.