• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣΥ) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων

December 17, 2020 367

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣΥ) Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων  στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ

Η προς ψήφιση εισήγηση αποτελεί ένα ευχολόγιο για τα δικαιώματα των αστέγων. Ένα ευχολόγιο, ένα κείμενο υποκρισίας που μας έρχεται σαν κατεύθυνση από την ΕΕ.

Η ΕΕ, το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή μιας πολιτικής που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, ακόμα και μέσα στην κρίση, και οδηγούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ζητά από το δήμο μας να συμμετάσχει σε καμπάνια για τα δικαιώματα των θυμάτων τους. Εδώ ισχύει απόλυτα το "να σε κάψω Γιάννη μου - να σε αλείψω μέλι".

Τι δικαιώματα άραγε μπορεί έχει ο άστεγος σε αυτήν την κοινωνία, της εκμετάλλευσης, της ανισότητας και ανταγωνισμού, που ζούμε; Δεν είναι τυχαίο που στην λίστα με τα 11 δικαιώματα που καλούμαστε να υιοθετήσουμε απουσιάζει το πιο βασικό, το δικαίωμα στη δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ικανοποίηση αυτού θα κάλυπτε τα υπόλοιπα.

Ακόμα και ορισμένα από αυτά, όπως "το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση άμεσης ανάγκης", είναι σε επίπεδο διακήρυξης χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα συμπράξει σε αυτήν την καμπάνια με γενικόλογες και χωρίς κανένα περιεχόμενο, υποκριτικές διακηρύξεις. Με αυτά τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα".

Η ανεργία δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών. Τη γεννά το συγκεκριμένο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που ζούμε. Η δε όξυνση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης θα οξύνει και θα πολλαπλασιάσει λαϊκά προβλήματα, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερους αστέγους. Την αλήθεια αυτήν προσπαθεί να συγκαλύψει η συγκεκριμένη "πρωτοβουλία" της ΕΕ. Να δείξει τάχατες ενδιαφέρον για τα θύματά της. Αυτό μας καλεί να βοηθήσουμε. Όχι τους αστέγους. Η ΛΣ δεν θα συναινέσει σε αυτό.

Ουσιαστική βοήθεια στους άστεγους μπορεί να δώσει μόνο ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που τους γεννά. Βοήθεια δε για τα άμεσα προβλήματα μπορεί να δώσει ο αγώνας:

· Ενάντια στους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας, που ξεσπιτώνουν λαϊκά στρώματα.

· Ενάντια στον ΕΝΦΙΑ που αναγκάζει ανέργους να πληρώνουν νοίκι στο σπίτι τους. Ποσό που βεβαιώνεται στην ΔΟΥ για είσπραξη.

· Για άμεση επιδότηση όλων των ανέργων από τον ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της ανεργίας τους.

· Για το ακατάσχετο των λογαριασμών όλων των ανέργων.

· Για την απαλλαγή τους από τα δημοτικά και τέλη ύδρευσης.

· Για να μη γίνεται καμιά διακοπή ρεύματος, ύδρευσης στους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν.

· Για άμεσα συγκεκριμένα μέτρα παρέμβασης στα ζητήματα υγείας, κατοικίας, σίτισης, υγιεινής που μπορεί να ανακουφίσουν προσωρινά τους αστέγους.

Τέτοια απόφαση πρέπει, κατά την γνώμη μας, να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε να πάρουν μέρος οι συνδημότες μας που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θα πρωτοστατήσουμε σε αυτόν τόσο με παρεμβάσεις της στο ΔΣ, όσο και με τη συμμετοχή μας στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Τοποθέτηση για το «Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια»

Η θέσπισή του αποτέλεσε προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» και εντάσσεται σε μια συνολικότερη πολιτική με άξονα την κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και βασικές της πλευρές την ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας, τη διευκόλυνση του κεφαλαίου να επενδύσει με όρους υψηλής κερδοφορίας στον τομέα, ειδικότερα, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), το εμπόριο των ρύπων, την «πράσινη φορολογία» και, ειδικότερα για την περίπτωση του «Συμφώνου», την απόκρυψη της ευθύνης του κεφαλαίου για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την παραγωγή ενέργειας παράλληλα με την ενοχοποίηση των εργαζομένων ως συνυπεύθυνων, δήθεν, για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι διαφορετική.

Όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε παγκόσμιο, σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεχνικών γνώσεων ή υποκειμενικής ανικανότητας. Είναι αντίθετα, αποτέλεσμα της ίδιας της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος, που κεντρικός άξονας όλων των επιμέρους πολιτικών του, με όποιον τρόπο κι αν εμφανίζονται αυτές, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η διαπίστωση αυτή αφορά φυσικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, τα κεντρικά θεσμικά της όργανα, τα κρατικά όργανα εξουσίας της αστικής τάξης στα κράτη μέλη. Δεν υπάρχει Οδηγία, δεν υπάρχει Κανονισμός, δεν υπάρχει Απόφαση, δεν υπάρχει Πράσινη ή Λευκή Βίβλος, και στα ζητήματα Ενέργειας/Περιβάλλοντος που δεν υπηρετούν τις βασικές αρχές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και μάλιστα με τη σύμφωνη κατά κανόνα γνώμη, ενίοτε και με την ενεργό συμβολή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, και όλων των κομμάτων του λεγόμενου ¨Ευρωπαϊκού Τόξου¨

Στη φύση, επίσης, του εκμεταλλευτικού συστήματος είναι, όχι μόνο να δημιουργεί τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ειδικότερα αυτά που σχετίζονται με την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας (μια και εντοπιζόμαστε σ’ αυτά), αλλά και να μεγαλώνει πάρα πέρα τα κέρδη του επενδύοντας πάνω σ’ αυτά. Η εφαρμογή της «πράσινης οικονομίας» έχει ήδη χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ιδιαίτερα στη περίοδο της οικονομικής κρίσης, η ΕΕ με τις αστικές κυβερνήσεις διαμορφώνουν κίνητρα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, κίνητρα εισαγωγής και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών με κριτήριο όχι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά να δοθεί νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Για να διασφαλιστεί αυτή η κρατική

χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων γύρω από τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ο εργαζόμενος-φορολογούμενος. Ταυτόχρονα, τα «πράσινα προϊόντα» παράγονται με τις γνωστές «μαύρες» εργασιακές σχέσεις της προσωρινής απασχόλησης και του ελαστικού ωραρίου.

Για του λόγου το αληθές:

1. Η εισήγηση σας για το «Σύμφωνο» :

Αποκρύπτει ότι ¨για τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής¨ ευθύνεται ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής στο πλαίσιο του οποίου διαμορφώνεται το, κερδοφόρο για το κεφάλαιο, σύστημα παραγωγής και διανομής της ενέργειας και προώθησης, με κάθε μέσο, των προϊόντων της.

Ακόμα αποσιωπάτε ότι είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης οι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από τη χαμηλή έως και ανύπαρκτη ¨ ασφαλή , βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες¨

2. Στον ενθουσιώδη χαιρετισμό «Εμείς οι Δήμαρχοι ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ» (την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εντάξει τον μετριασμό και την προσαρμογή … και να ενισχύσει περαιτέρω τις συνέργειες με άλλες συναφείς πολιτικές και πρωτοβουλίες της ΕΕ), εμείς αντιτάσσουμε πρώτα και κύρια την αντίθεσή μας απέναντι στην Ε.Ε. και την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων. Ξεσκεπάζουμε κάθε προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων σε μηχανισμούς και προγράμματα συνδιαχείρισης της περιβαλλοντικής κρίσης, αποκαλύπτουμε την γενεσιουργό αιτία της, που δεν είναι ούτε κάποια «μοντέλα ανάπτυξης», ούτε κάποιες «νεοφιλελεύθερες πολιτικές». Είναι η ίδια η εξουσία των μονοπωλίων που την γεννά, την αναπαράγει και την οξύνει στο δρόμο για όλο και μεγαλύτερα κέρδη.

3. Στην έκκληση «Εμείς οι Δήμαρχοι καλούμε» (τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. να ενισχύσουν με «μηχανισμούς χρηματοδότησης» και άλλα μέσα τα Σχέδια Δράσης των τοπικών αρχών), αντιτάσσουμε το κάλεσμα προς την εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Κόντρα στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που επιδεινώνει τους όρους διαβίωσής τους μέσα από την εργασιακή εκμετάλλευση, μέσα από την υποβαθμισμένη παιδεία, υγεία, πρόνοια που όμως ακριβοπληρώνουν, αλλά και μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search