Print this page

Σχολεία «υπό κατάρρευση» στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας σε περίοδο υγειονομικής κρίσης

January 10, 2021 364

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  (ΣΕΠΕ) Κέρκυρας "καταγγέλλει τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στην καταβολή της 4ης δόσης της οικονομικής επιχορήγησης για το 2019 (!) προς την σχολική επιτροπή και τις σχολικές μονάδες καθώς και της 3ης δόσης του 2020"

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας καταγγέλλει τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στην καταβολή της 4ης δόσης της οικονομικής επιχορήγησης για το 2019 (!) προς την σχολική επιτροπή και τις σχολικές μονάδες καθώς και της 3ης δόσης του 2020, ενώ σε όλη την Ελλάδα έχει ήδη αποδοθεί η Δ` δόση του 2020 στις σχολικές μονάδες. Ας σημειωθεί πως η τακτική οικονομική επιχορήγηση προς τις σχολικές μονάδες πρέπει να αποδίδεται σε διάστημα ενός μηνός από την ημερομηνία που φθάνει στον οικείο Δήμο.

Η πρωτοφανής αυτή καθυστέρηση έρχεται σε μια περίοδο που οι ανάγκες των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων και των σχολικών επιτροπών είναι αυξημένες.

Οι Διευθυντές/ριες των δημοτικών σχολείων και οι Προϊσταμένες των νηπιαγωγείων για άλλη μια φορά έρχονται σε δύσκολη θέση και καλούνται να αναπληρώσουν την κρατική ανεπάρκεια. Επιπλέον είναι πρωτοφανής η υποστελέχωση του τμήματος Παιδείας που στηρίζει τη σχολική επιτροπή παρά την πληροφόρηση προς όλους τους αρμοδίους του Δήμου για τη σημασία της στελέχωσης του τμήματος που διαχειρίζεται τα ποικίλα και πολύμορφα προβλήματα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, και λυκείων. Η δε προτροπή της δημοτικής αρχής προς την σχολική επιτροπή να προσλάβει ιδιώτη λογιστή για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των σχολείων, ενώ σύμφωνα με τον νόμο ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να στηρίζει το έργο των Ν.Π.Δ.Δ., αποδεικνύει την αδιαφορία και τη διάθεση αποποίησης των ευθυνών που έχει αναλάβει η δημοτική αρχή!

Ενημερώνουμε τους προμηθευτές των σχολικών μονάδων που έχουν μηδενικό υπόλοιπο ή μερικές δεκάδες ευρώ, που δικαιολογημένα αντιδρούν, ότι η ευθύνη για την μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων των σχολικών μονάδων βαραίνει αποκλειστικά τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων. Επισημαίνουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά των σχολικών μονάδων και απαιτούμε την άμεση κατανομή των

οικονομικών επιχορηγήσεων στη σχολική επιτροπή για να μπορούν τα σχολεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Επιπρόσθετα, εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος «Φιλόδημος» χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι σημαντικές επισκευαστικές παρεμβάσεις στο σύνολο των σχολικών μονάδων με βάση τον προγραμματισμό, ενώ ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για κεντρική προμήθεια πετρελαίου με αποτέλεσμα τα σχολεία να πρέπει να καλύψουν μόνα τους και αυτό το κόστος με τα παράθυρα να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Τέλος, είναι επιτακτική η ανάγκη να επαναπροσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας για κάλυψη όλου του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα, όπως επανειλημμένα έχει δεσμευθεί η ίδια η κ. Δήμαρχος, καθώς οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου έληξαν με αποτέλεσμα να μην υποστηρίζεται η σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ενδεδειγμένη καθαριότητα στον ευαίσθητο χώρο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά) και πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία αδυνατούν να λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο εξ αιτίας της ανεπαρκούς καθαριότητας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.