• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Κοροναϊός – εμβόλιο: Τα… μυστήρια της Κέρκυρας

February 19, 2021 3145

 

Μάχη μεταξύ επιστήμης και «fake news» για τα δύο περιστατικά εμφάνισης νευρολογικών συμπτωμάτων μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά της COVID-19

 

Τις τελευταίες ημέρες το νησί της Κέρκυρας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων νευρολογικής φύσεως σε μια νοσηλεύτρια του νοσοκομείου και σε έναν γιατρό του Κέντρου Υγείας έπειτα από τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19. Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση των περιστατικών, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο της φαρμακοεπαγρύπνησης, εντούτοις εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την κυκλοφορία «ψευδών ειδήσεων» (υπό την έννοια ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί ιατρικά), που φουντώνουν τις θεωρίες συνωμοσίας σε μια περίοδο που η εκστρατεία «Ελευθερία» αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από την πανδημία.
«Ποιες είναι οι πιθανότητες να έχουν εκδηλωθεί δύο περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barre στην Κέρκυρα, όταν σε όλον τον κόσμο έχουν πραγματοποιηθεί 150 εκατομμύρια εμβολιασμοί χωρίς να έχει καταγραφεί υποψία αντίστοιχου περιστατικού;» διερωτάται μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Παράλληλα εξηγεί πως «για να αποδειχθεί ότι πάσχει κανείς από το συγκεκριμένο σύνδρομο πρέπει πρώτα να γίνει η διάγνωση σε νευρολογική κλινική και έπειτα να αποκλειστούν όλες οι συνήθεις αιτίες που το προκαλούν. Τότε και μόνο τότε μπορεί να αποδοθεί στο εμβόλιο».

40χρονη νοσηλεύτρια

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη περίπτωση – που έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα – αφορά μια 40χρονη νοσηλεύτρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κέρκυρας, η οποία νοσηλεύθηκε με παράλυση των κάτω άκρων έπειτα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου λαμβάνοντας θεραπεία με γ-σφαιρίνη. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση της υγείας της παρουσιάζει καθημερινά βελτίωση, σημάδι που τους κάνει να αισιοδοξούν για την πλήρη ίασή της, εντούτοις ο ιατρικός φάκελός της παραμένει ανοιχτός και υπό διερεύνηση. Αφενός για να διαπιστωθεί εάν η αρχική υποψία για εκδήλωση του συνδρόμου Guillain-Barre ευσταθεί και αφετέρου για να διαλευκανθεί εάν τα νευρολογικά συμπτώματα που ανέπτυξε συσχετίζονται με το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα γνωστοποιήθηκε από τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να δίνει εντολή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την τέλεση του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ την περασμένη Τρίτη έγινε γνωστή και μια δεύτερη περίπτωση υγειονομικού που δήλωσε παράλυση των κάτω άκρων μετά τον εμβολιασμό του έναντι της λοίμωξης COVID-19. Πρόκειται για τον γιατρό που είχε αποπεμφθεί στις αρχές του μήνα με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, όταν αποκαλύφθηκε ότι ως επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κέρκυρας είχε παρακάμψει τα κριτήρια προτεραιοποίησης που έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μάλιστα, για το θέμα διατάχθηκε και Ενορκη Διοικητική Εξέταση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήση για απολογία του συνέπεσε ημερολογιακά, όπως παρατήρησαν στελέχη του Νοσοκομείου Κέρκυρας, με τα νευρολογικά προβλήματα που επικαλέστηκε, ώστε να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του και ο κ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος επικαλούμενος πληροφορίες από συναδέλφους του εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πειθαρχικά διωκόμενος γιατρός του Κέντρου Υγείας δεν εκδήλωσε παράλυση ούτε άλλο σύμπτωμα: «Δεν με ανησυχεί καθόλου όσον αφορά το εμβόλιο. Με ανησυχεί η συμπεριφορά συναδέλφων. Οι πληροφορίες μου λένε πως ο γιατρός εξετάστηκε και δεν είχε καμία παράλυση».

Αμεση ήταν η αντίδραση του δικηγόρου του γιατρού, Γιάννη Κοντού, ο οποίος γνωστοποίησε σε τοπικά Μέσα πως ο ασθενής διακομίστηκε το απόγευμα της Τέταρτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «αφού εξετάστηκε από νευρολόγο και κρίθηκε αναγκαίο μετά από απόφαση και του Νοσοκομείου Κέρκυρας. Είναι ένα γεγονός απολύτως υπαρκτό και θέλω να διαψεύσω οποιοδήποτε ψήγμα ή υπονοούμενο έχει ειπωθεί αναφορικά με την ύπαρξη ή μη του γεγονότος». Μάλιστα, διαμήνυσε πως έχει λάβει εντολή από τον πελάτη του να κινηθεί νομικά για ό,τι ειπώθηκε σχετικά με το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε.

Κοροναϊός και Guillain-Barre

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα – την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Τσιβγουλής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Ανδρονίκη Νάσκα και Παναγιώτης Κοκότης – ο νέος κορωνοϊός αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου Guillain-Barre κατά οκτώ φορές.

Υπό το δεδομένο αυτό, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι όσοι μολύνονται από τον πανδημικό ιό έχουν πια αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό (όπου η επίπτωση είναι ένα-δύο άτομα ανά 100.000). Αντιθέτως, παρά τους εκτεταμένους εμβολιασμούς παγκοσμίως, δεν έχει αναφερθεί αιτιολογική συσχέτιση της χορήγησης του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ετσι αιτιολογείται και η τοποθέτηση των ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι οποίοι συστήνουν σε πολίτες που είχαν στο παρελθόν διαγνωστεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο να «λάβουν εμβόλιο mRNA έναντι της COVID-19», με την αιτιολόγηση ότι δεν έχουν αναφερθεί σχετικές περιπτώσεις μεταξύ των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές.

ΠΗΓΗ: in.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search