Print this page

Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου

February 19, 2021 358

Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου

Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη δουλειά των εργαζομένων για την αποτύπωση της εικόνας του Δήμου. Αποτυπώνεται με λεπτομέρεια η Κέρκυρα με το μεγάλο φυσικό κάλλος και την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, με υποδομές όμως πολύ κατώτερες των αναγκών.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων 2020-2023 (2021 πλέον για να είμαστε ακριβείς), δεν πρωτοτυπεί.

Εμείς διαφωνούμε με τη φιλοσοφία. Αποτελεί εξειδίκευση και εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό και κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη, προσαρμογή του δήμου στον εθνικό περιφερειακό σχεδιασμό. Με τον στρατηγικό σχεδιασμό γίνεται η πλήρης σύμπλευση των Δημοτικών Αρχών με τις συνολικές πολιτικές επιλογές της Ε.Ε. με την ενεργή συμμετοχή των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Νομίζαμε ότι είμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο και διαβάζαμε έκθεση ιδεών για την καλή νεράϊδα Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική!

Μας φέρατε ένα «όραμα», όπως το ονομάζεται, με δεδομένη όμως την υποχρηματοδότηση του δήμου ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που συστηματικά έχει ακολουθηθεί από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. «Όραμα» που πρέπει να υλοποιηθεί με δεδομένους τους στόχους του κάθε ετήσιου προϋπολογισμού, δηλαδή μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια που βάζει το Οικονομικό Παρατηρητήριο για την Τ.Δ. Γίνεται λόγος για προγράμματα και χρηματοδοτήσεις γενικά από την Ε.Ε. χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα. Πολύ περισσότερο που είναι γνωστό ότι στις αποφάσεις της Ε.Ε. κυριαρχεί η πολιτική «κόστους οφέλους», που σημαίνει ότι έργα ζωτικής σημασίας, όπως αντιπλημμυρικά, σεισμικής και αντιπυρικής προστασίας κ.α., δεν χρηματοδοτούνται και γι΄αυτό δεν μπαίνουν στο σχεδιασμό αν και αφορούν λαϊκές ανάγκες που με επώδυνο τρόπο έρχονται πολλές φορές στο προσκήνιο.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, που αναφέρεται στο κείμενο ότι υπάρχει ακόμη, έργο που ωστόσο απεντάχθηκε, αν και επίσης αφορά έργο ζωτικής σημασίας και ανάγκης. Δείχνει πολύ ανάγλυφα πως έργα γίνονται έρμαια των εκάστοτε χρηματοδοτήσεων και συνεπώς της αποσπασματικότητας που διέπει αυτό το σχεδιασμό που βρίσκεται μακριά από το ολοκληρωμένο σχέδιο βάσει αναγκών.

Μέσα στο κείμενο αναφέρονται πάρα πολλές μελέτες για σημαντικά πραγματικά έργα που όμως η τύχη τους αγνοείται. Στολίζεται λοιπόν με άπειρα ωραία λόγια, τίθενται στόχοι που είναι έωλοι και έχουν χαρακτήρα ευχής καθώς σε όσα σημεία αναφέρονται σε κοινωνικές λαϊκές ανάγκες συνοδεύονται με την παρατήρηση των περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Όσα επίθετα κι αν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη είναι κενά περιεχομένου, αν δεν προσδιοριστεί το ανάπτυξη για ποιόν.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία αυταπάτη για όλα τα μεγαλόστομα οράματα που προβάλλονται. Υπάρχει συγκεντρωμένη πείρα πρόσφατη και του παρελθόντος. Π.χ. μοντέλο εξωστρέφειας και τουριστικής ανάπτυξης.

Για να δούμε ποιοι κέρδισαν; Ποιοι έχασαν; Ποιοι πλήρωσαν;

Οι εργαζόμενοι με τον ιδρώτα τους κτίζουν το τουριστικό θαύμα, αλλά ζουν μέσα στην ανασφάλεια, την ανεργία και την φτώχεια.

Οι κατέχοντες το πλούτο αυξάνουν τα κέρδη τους κερδίζουν και από τον αέρα ακόμα που αναπνέουμε.

Η υποδομή της πόλης δημιουργείται όταν από πίσω υπάρχουν συμφέροντα.

Η κοινωνία μας είναι ταξική και ταξική είναι και η ανάπτυξη που οραματίζεστε. Γι’ αυτό για τους μεγάλους ομίλους υπάρχουν επιχορηγήσεις, μείωση φορολογίας, φοροαπαλλαγές, ενώ για τους μικρούς ΕΒΕ και Α/Α υπάρχουν λουκέτα, για την πλειοψηφία των εργαζομένων επιδόματα φτώχειας.

Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης το γνωρίσαμε. Απέτυχε.

Εμείς προτείνουμε μία άλλου είδους ανάπτυξη που θα στηρίζεται στη σχεδιασμένη οικονομία. Θα αναπτύσσονται εκείνοι οι κλάδοι που ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν θα υπάρχει ανεργία, δεν θα υπάρχει σπατάλη φυσικών πόρων, ενέργειας. Και σ’ αυτό το μοντέλο ανάπτυξης θα υπάρχουν κάποιοι που θα κερδίζουν και κάποιοι που θα χάσουν.

Για τους εργαζόμενους θα είναι παράδεισος. Για τους κεφαλαιοκράτες θα είναι κόλαση.

Ο λαός μας οφείλει να διαλέξει ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο δρόμους.

Για εμάς λοιπόν, για τη «Λαϊκή Συσπείρωση», άξονας για τον σχεδιασμό του αναπτυξιακού προγράμματος του Δήμου είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Γι’ αυτό προϋπόθεση είναι:

· Να αποδοθούν όλοι οι οφειλόμενοι πόροι στο Δήμο.

· Να καταργηθεί το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, που κάνει τους Δήμους να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις Α.Ε., πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

· Να υπάρξει η πλήρης στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, με προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και σταθερής εργασίας, με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Η Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων σε ιδιώτες, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες του Δήμου.

· Σχεδιασμός και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, από ρύπανση των νερών και του αέρα.

· Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών , αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, για την σχολική στέγη, χωρίς επιβάρυνση του λαού, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.