• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Η συνοικία της Κέρκυρας που ... ταξιδεύει στη νότια Ιταλία - Εικόνες - ΒΙΝΤΕΟ

March 10, 2021 559

Το σημείο στην Κέρκυρα που ταξιδεύει στη νότια Ιταλία
Υπέροχες εικόνες που προκαλούν μια γλυκιά νοσταλγία

Το νησί των Φαιάκων έχει να υπερηφανεύεται για την κούκλα Παλιά Πόλη του, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες των ελληνικών νησιών. Έχοντας ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια βόλτα σε αυτή είναι σαν να μπαίνει κανείς σε χρονομηχανή για ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Καμπιέλο Κέρκυρα

Από τα πιο χαρακτηριστικά της σημεία, μάλιστα, το Καμπιέλο, η παλαιότερη συνοικία της πόλης, η οποία θυμίζει πολύ έντονα Νότια Ιταλία. Ένας λαβύρινθος εικόνων και αισθήσεων μιας άλλης εποχής ξετυλίγεται στα μάτια του επισκέπτη, μαγεύοντάς τον με την απαράμιλλη γοητεία του.

Το “ιταλιάνικο” Καμπιέλο

Το Καμπιέλο (ή Καμπιέλλο) είναι μία από τις πρώτες περιοχές του «ξωπόλι» που ξεκίνησαν να κατοικούνται, όταν η μεσαιωνική Κορυφώ (δηλαδή η μεσαιωνική πόλη της Κέρκυρας που περικλειόταν από τις οχυρώσεις του Παλαιού Φρουρίου) λόγω έλλειψης πλέον χώρου, δεν μπορούσε να φιλοξενήσει άλλους κατοίκους.

Η περιοχή του Καμπιέλο επιλέχθηκε καθώς προφανώς το ανυψωμένο της έδαφος ενέπνεε ένα αίσθημα ασφαλείας για το χτίσιμο κατοικιών σε μία κατά τα άλλα ανοχύρωτη περιοχή. Προκειμένου ωστόσο να μπορέσει να οικοδομηθεί ο λόφος του Καμπιέλο, έπρεπε πρώτα να διαμορφωθούν πολλές μικρές επιμέρους επίπεδες επιφάνειες. Οι ανοιχτοί αυτοί χώροι, μικρές πλατείες στην ουσία που γύρω τους ανεγέρθησαν οι οικίες και τα λοιπά χτίσματα, στα λατινικά ονομάζονται “campi”, ενώ και στη βενετσιάνικη διάλεκτο η λέξη “campiello” σημαίνει πλατειούλα, οπότε εξού και το όνομα της περίφημης και αγαπημένης μας συνοικίας της Κέρκυρας.

Καμπιέλο με άρωμα νότιας Ιταλίας

 


Απλωμένες πολύχρωμες μπουγάδες, αρχοντόσπιτα, εντυπωσιακές καμάρες και λαβυρινθώδη σοκάκια κρύβουν μέσα τους την ψυχή αυτού του τόπου. Από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής τα παλιά και πολύ ψηλά κτίρια, που διατηρούν μέχρι σήμερα ανέγγιχτη την αρχική αρχιτεκτονική τους όπως τα βενετσιάνικα σχέδια, τόσο στις πόρτες, όσο και στα παράθυρα.


Η βόλτα στα καντούνια του Καμπιέλο βγάζει σε μικρές πλατείες, μυστικά πλατώματα με πηγάδια ή εκκλησίες, καθώς και σε ταβέρνες που σερβίρουν την τοπική, παραδοσιακή κουζίνα του νησιού. Στα όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει από κοντά εδώ ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου των Γερόντων, San Nicolo dei Vecchi, το Βόλτο του Κοκκίνη, ένα γραφικό, τοξοειδές πέρασμα, καθώς και την Πλατεία Ταξιαρχών, όπου συναντάται ο Ιερός Ναός Παντοκράτορος.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search