• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Κοινό υπόμνημα των Δήμων Νότιας - Βόρειας Κέρκυρας και των άλλων νεοσύστατων Δήμων προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα

April 24, 2021 2797

 

Με κοινή αυτοδιοικητική ατζέντα για τρέχοντα θέματα των Δήμων, προσήλθαν οι Δήμαρχοι: Νότιας Κέρκυρας Κων/νος Λέσσης και Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρη,ς αλλά και Βελβεντού Εμμανουήλ Στεργίου, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης, Σάμης Γεράσιμος Μονιάς Νέτης, στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, οι επτά Δήμαρχοι έθεσαν υπόψη του κ. Υπουργού τα σημαντικά θέματα που όχι μόνο αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία των Δήμων που εκπροσωπούν αλλά είναι καθοριστικά για την επιβίωση των Δήμων τους . Ζητήθηκε δε η αρωγή του για την αντιμετώπιση τους. Ειδικότερα:

Στο προοίμιο της τοποθέτησης τους τόνισαν ότι αποτελούν άτυπο δίκτυο των επτά νεοσύστατων Δήμων που εισήγαγε ο Ν4600/19. Εξέθεσαν τα προβλήματα βιωσιμότητας που έχουν, ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης που τους διέπει, μετά την σύστασή τους το 2019 με τον νόμο 4600/19. Επεξήγησαν τον όρο «νεοσύστατο» καθώς ουδείς αποτελεί έδρα της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκει. Οι λοιποί πέντε Δήμοι του Ν4600/19 (Κεντρικής Κέρκυρας, Αργοστολίου, Σερβιών, Μυτιλήνης και Ανατολικής Σάμου) αποτελούσαν την έδρα των μητρικών Δήμων που καταργήθηκαν και πλεονεκτούν σαφώς σε όλα τα ζητήματα μέσων, προσωπικού, χρηματικών διαθεσίμων και υποδομών.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα μεταξύ άλλων κυριάρχησαν καθοριστικά αιτήματα που αφορούν και στους 7 Δήμους :

Η σοβαρή υποστελέχωση των Δήμων . Ζητήθηκε το Υπουργείο αφενός να εντάξει τους Δήμους στην κινητικότητα με τους προσωρινούς ΟΕΥ που σήμερα ισχύουν με την προϋπόθεση να υπάρχουν οι θέσεις στον υπό έγκριση οριστικό ΟΕΥ. Αφετέρου ζητήθηκε να δοθούν νέες οργανικές θέσεις και η δυνατότητα να προκηρύσσονται νέες θέσεις μονίμων υπαλλήλων κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων διαδικασιών ετήσιου προγραμματισμού. Ενδεικτικό το παράδειγμα αδυναμίας λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης λόγω έλλειψης του κατάλληλου τεχνικού προσωπικού.
Ειδική πρόσκληση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για τους επτά δήμους για την αγορά μηχανημάτων.
Παράταση διοικητικής υποστήριξης των Περιφερειακών Δήμων από το Δήμο της έδρας κάθε νομού.
Να δοθεί λύση για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στους επτά συγκεκριμένους Δήμους.
Έκτακτη επιχορήγηση των επτά νεοσύστατων Δήμων (1 ή 2 ΚΑΠ) για την υλοποίηση μελετών και την κάλυψη καθημερινών αναγκών που προέκυψαν λόγω της διάσπασης.
Τέθηκε επίσης η απλούστευση των διαδικασιών για τη σύσταση των νέων οργανισμών από τους Διαδημοτικούς ( για την Κέρκυρα: ΔΙΑΔΕΥΑΚ-ΣΥΠΑΠ- ΔΙΑΠΕΘΕΚ – ΔΙΑ.ΚΕ.Δ.Η.Κ) .

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας ,τόνισε πως θα ενσκήψει στα θέματα που κατατέθηκαν από τους κ.κ Δημάρχους και τα οποία θεωρούν καθοριστικά για την επιβίωση των Δήμων τους . Όσον αφορά στο θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζήτηση.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η αντιπροσωπεία των επτά Δημάρχων ενισχυμένη και με την παρουσία του Πρόεδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ ΙΝ) κ. Αλέξανδρου Παρίση συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γενικός Δ/ντής Γιάννης Καραγιάννης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη δήλωση του ανέφερε χαρακτηριστικά : «Ακούσαμε με προσοχή και καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην άσκηση των καθηκόντων σας ως νεοσύστατοι Δήμοι. Είμαστε δίπλα σας με την αρωγή μας για κάθε βοήθεια που μπορούν να σας προσφέρουν οι Επιτροπές και οι δομές της ΚΕΔΕ και συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματά σας προς την πολιτεία». Διαβεβαίωσε δε τους επτά Δημάρχους ότι η ΚΕΔΕ θα σταθεί αρωγός και στα αιτήματά τους προς το Υπουργείο, σε επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν θεσμικά αλλά και στην καθημερινή λειτουργία τους.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search