Print this page

Καθαρισμός-προστασία του τοίχου εκτελέσεων στο Λαζαρέτο

June 29, 2021 352

 

 

Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας ξεκίνησε με την αρμόδια υπηρεσία του τον καθαρισμό του χώρου που περιβάλλει τον Τοίχο Εκτελέσεων στη μαρτυρική νησίδα Λαζαρέτο, ώστε να προστατευτεί καταρχάς η ευστάθειά του από την πολλαπλώς επικίνδυνη πυκνή βλάστηση στον περιβάλλοντα χώρο.

Στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επιβεβαιώθηκε πλήρως η ισχύς των δεσμεύσεων που ανέλαβε η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου σε ομάδα πολιτών την περασμένη Τετάρτη για άμεσα μέτρα φροντίδας και θωράκισης του Τοίχου στο πλαίσιο μελέτης στατικής επάρκειάς του, αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις των τεχνικών επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του ΤΕΕ Κέρκυρας, που επισκέφθηκαν εθελοντικά το Λαζαρέτο την περασμένη Τρίτη για τον λόγο αυτό.

Την έναρξη των εργασιών καθαρισμού του χώρου στον Τοίχο Εκτελέσεων ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος-Ηλίας Παντελιός, προσθέτοντας ότι με εντολή της δημάρχου προχωρά και η εκταμίευση ποσού που θα απαιτηθεί για πιθανά τεχνικά μέτρα υποστήριξης του Τοίχου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι προωθούνται οι διαδικασίες για τη διενέργεια αυτοψίας στο Λαζαρέτο για τις μεγάλες καταστροφές που ήλθαν στην επιφάνεια προ ημερών με τις γνωστές σοκαριστικές φωτογραφίες ομάδας πολιτών από τον χώρο, με παροχή σχετικής εξουσιοδότησης στον αρμόδιο για το Λαζαρέτο δημοτικό σύμβουλο Σπύρος Νεράντζη.

Το όλον θέμα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο στο πλαίσιο συζήτησης για την κατοχύρωση της πλήρους κυριότητας του Δήμου στο Λαζαρέτο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 36 του ν. 4049/2012, με εισηγητή τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Καρύδη της «Κερκυραϊκής Συμμαχίας» και πρόσθετες παρεμβάσεις άλλων δημοτικών παρατάξεων και συμβούλων.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπορμπότης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπερθεματίζοντας για το θέμα της διασφάλισης της κυριότητας του Δήμου στη νησίδα, ανέπτυξε συναφή γραπτή Ερώτηση της παράταξής του «Για την απαράδεκτη κατάσταση στο Λαζαρέτο». Η Ερώτηση υπεβλήθη «με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών που δείχνουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Λαζαρέτο και γνωρίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευτεί για μία σειρά κινήσεων που θα γίνουν για τη βελτίωσή της». Τα ερωτήματα που ετέθησαν ήταν, πρώτον, «καθαρίστηκε ο χώρος από τα χόρτα και την πυκνή βλάστηση που αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες», δεύτερον «προχωρά η διαδικασία εκταμίευσης ποσού που αφορά την αυτοψία και στατική μελέτη για τον τοίχο των εκτελεσμένων» και, τρίτον, «θα γίνει αυτοψία και εκτίμηση των ζημιών και των καταστροφών;».

Χ.Κ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.