• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κεντρικη Κερκυρα

Μπορείτε να φεύγετε σιγά - σιγά

August 04, 2021 651
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΕΥΓΕΤΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ
Αντικείμενο έντασης και αντιπαραθέσης ήταν τα τελευταία χρόνια -και φυσικά συνεχίζει να είναι- ο περιβόητος «Κανονισμός αστικής λειτουργίας» της Παλιάς Πόλης (τον όρο «Ιστορικό Κέντρο» τον οποίο καθιέρωσε, λόγω θέσης, μη Κερκυραίος και ο οποίος μιμείται απλά περιπτώσεις άλλων πόλεων ποτέ δεν τον χωνέψαμε).
Σε πρόσφατη συζήτηση με φίλο, πολύ καλό γνώστη της Παλιάς Πόλης (με τον οποίο διαφωνούμε στο κοινωνικό μέρος της διαχείρισής της οριζοντίως και καθέτως), αναφερθήκαμε στο θέμα του κόστους το οποίο ΑΝ εφαρμοστεί αυτός ο «Κανονισμός» θα κληθούν να επωμιστούν οι κάτοικοι (διότι βέβαια δεν θα επωμιστούν το κόστος όσοι μένουν εκτός Παλιάς Πόλης, έρχονται στο Λιστόν για … εσπρέσο και με την ευκαιρία φιλοσοφούν περί ανέμων και υδάτων).
Η αφοπλιστική άποψη ήταν ότι οι αντίθετες περί εφαρμογής του «Κανονισμού» απόψεις, ως προς το οικονομικό σκέλος θα έπρεπε να εστιαστούν στην εφαρμογή του και την κάλυψη του κόστους από προγράμματα ή από το κράτος. Αυτό ερμηνεύεται από την ταπεινότητά μας ως εξής: Εφαρμόζεται ο «Κανονισμός», πληρώνουν όσοι μπορούν (οι υπόλοιποι ας ετοιμάζονται για μετακόμιση) και μετά τα διεκδικούν από το κράτος, γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μετά από αυτό η συζήτηση στράφηκε σε άλλα θέματα για να μην ανέβουν οι τόνοι (οι φιλίες είναι φιλίες ότι και να συμβαίνει).
Λίγο καιρό πριν τη συζήτηση αυτή ένας από τους συλλόγους εμπόρων είχε βγάλει φερμάνι για το κυκλοφοριακό, του οποίου η κεντρική ιδέα (διαψεύσεις δεν γίνονται δεκτές) ήταν: Να βρεθεί όσος χώρος γίνεται για αυτοκίνητα τουριστών και για τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης ΑΝ μείνει κάτι ας βολευτούν μερικοί. Κατά τρόπο «επιεικώς παράξενο» ουδεμία αναφορά υπήρχε σε … τραινάκια και διώροφα λεωφορεία. Κακεντρεχείς και υποβολιμιαίες απόψεις ότι κάποιος ή κάποιοι από τους συντάκτες έχουν σχέση με αυτά πρέπει να μη ληφθούν υπόψιν. Ακολούθησε, πρόσφατα, ανακοίνωση ενός Πολιτιστικού Συλλόγου ο οποίος κατά παράδοση επιμένει και επέμενε πάλι στην εφαρμογή του διαβόητου «Κανονισμού» ως έχει.
Και το κερασάκι στην τούρτα: Ο Δήμος μετά Βαΐων και κλάδων ανακοίνωσε την ανάθεση μελέτης του κυκλοφοριακού σε κάποια εταιρεία. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι ποια είναι η κατευθυντήρια γραμμή: Μέριμνα κυρίως για τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης και στη συνέχεια για τους επισκέπτες ή αντίστροφα; Βέβαια το αποτέλεσμα της μελέτης θα το δούμε εκτός απροόπτου σε 13 μήνες και μετά θα ακολουθήσει … δημόσια διαβούλευση ώστε να υπάρχει και δημοκρατική επίφαση.
Τέλος πάντων η Παλιά Πόλη έχει πολλά προβλήματα και το κυκλοφοριακό είναι ένα από αυτά, αλλά όχι το μοναδικό όπως έντεχνα προσπαθούν να το παρουσιάσουν μερικοί.
 
Γιώργος Ζούμπος
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search