• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα ψάχνουν μέθοδο πρόβλεψης των πιο ευάλωτων στον κορωνοϊό

April 16, 2020 4777

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αναλύονται δεδομένα ασθενών με COVID-19, κυρίως από την Ιταλία για να βρεθούν βιοδείκτες και παράγοντες κινδύνου που έχουν την ικανότητα να ταξινομούν και να προβλέπουν ποιες κατηγορίες ατόμων είναι πιο ευάλωτες στον ιό.

 

Πρωτοβουλίες και δράσεις για την επιδημία του κορωνοϊού ανέλαβε το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, στο πλαίσιο των πολύπλευρων ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, «το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την επιδημία, οι οποίες άπτονται των ερευνητικών ενδιαφερόντων του εργαστηρίου».

Οι δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει αφορούν στην ανάλυση δεδομένων από ασθενείς (κατά βάση ιταλικός πληθυσμός) που προσβλήθηκαν από τον COVID 19 με σκοπό την εύρεση βιοδεικτών και παραγόντων κινδύνου, που έχουν την ικανότητα να ταξινομούν και να προβλέπουν ποιες κατηγορίες ατόμων είναι πιο ευάλωτες (Risk Factors Classification) στον ιό.

«Οι δράσεις εστιάζονται παράλληλα στην ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων με τεχνικές μηχανικής μάθησης για την παροχή υποστήριξης απόφασης στον εντοπισμό των έντονων συνεπειών στην υγεία ευάλωτων ομάδων, ενώ διεκπεραιώνεται αναλυτική μελέτη του γονιδιώματος (Genomics Analytics) του COVID 19, με τεχνικές Βιοπληροφορικής για τον εντοπισμό μεταλλάξεων, αλλά και περιοχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους φαρμάκων», επισημαίνει ο κ. Βλάμος.

Εξίσου σημαντική είναι η συμμετοχή του Εργαστηρίου στην πρωτοβουλία FreeBreathing.org με σκοπό την ανάπτυξη αναπνευστήρων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλούν τα σχέδια της συσκευής στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, τα οποία θα εκτυπωθούν με την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης και θα ξεκινήσουν οι πιλοτικές δοκιμές, στις οποίες θα συμμετάσχει το Εργαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search