• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Η "άγνωστη" Νότια Κέρκυρα

September 14, 2021 893

 

Μπορεί η πόλη να έχει τη βενετσιάνικη χάρη, η Μέση Κέρκυρα τα αξιοθέατα και τις παραλίες – stars και ο Βορράς το βαθυπράσινο των κοιλάδων με τα τρεχούμενα νερά, η Νότια Κέρκυρα, όμως, έχει τον sui generis χαρακτήρα, το κεδροδάσος, τη μεγαλύτερη αμμουδιά που θα συναντήσετε σε νησί και την κατάδική της... Σαχάρα. Τέτοιες είναι οι ιδιαιτερότητές της, που αν σας έδεναν τα μάτια και σας προσγείωναν εδώ, πολύ δύσκολα θα μαντεύατε πως βρίσκεστε στην Κέρκυρα.

Μακριά από την εμπορευματοποίηση και το τουριστικό hype του υπόλοιπου νησιού, η ζωή εδώ κυλά αργά, στους ατέλειωτους αμπελώνες, στους αμμόλοφους και το κεδροδάσος της Λίμνης των Κορισσίων, στο δάσος του Αρκουδήλα, στο φάρο και τις αλυκές που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα στο ομώνυμο ακρωτήρι.


Βουτιές σε λίμνες, θάλασσες και... ερήμους

Πρώτη στάση, καθώς παίρνουμε να κατηφορίζουμε τον δρόμο που καταλήγει στο νοτιότερο άκρο του νησιού, η προστατευμένη από τη συνθήκη Natura λιμνοθάλασσα των Κορισσίων. Με έκταση που ξεπερνά τα έξι χιλιάδες στρέμματα, ο υδροβιότοπος αποτελεί σπίτι για περισσότερα από εκατόν είκοσι διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ τακτικοί επισκέπτες είναι εντυπωσιακοί κορμοράνοι και φλαμίνγκο. Ακόμη, όμως, και αν το birdwatching δε σας συγκινεί, αναμφίβολα θα το κάνει το τοπίο: τα σχεδόν ακίνητα, γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης χωρίζει από το πάντα εντυπωσιακό τιρκουάζ του Ιονίου μόνο μια στενή λωρίδα γης.

Στο Χαλικούνα, την χρυσαφένια αμμουδιά πίσω –ή μήπως είναι μπροστά;– από τη λίμνη, κάνουμε την πρώτη βουτιά. Ο δρόμος που περνά ανάμεσα στη λίμνη και την παραλία καταλήγει σε ένα μικρό ξύλινο γεφυράκι. Διασχίζοντάς το, περνάτε... μέσα από τον καθρέφτη, σε ένα μαγευτικό κεδροδάσος, με λευκά κρινάκια να ξεφυτρώνουν επάνω στους βαθυκόκκινους αμμόλοφους που φέρνουν στο νου τους απόκοσμους σχηματισμούς της ερήμου, και με δεκατέσσερα διαφορετικά είδη ορχιδέας να χρωματίζουν τα μονοπάτια που το διατρέχουν.

Ίσσος - Visit Corfu

Ακολουθώντας τα, θα καταλήξετε στη βόρεια άκρη της παραλίας του Άη-Γιώργη. Η απέραντη, συνολικού μήκους δέκα χιλιομέτρων αμμουδιά με τους αμμόλοφους και τα ρηχά, κρυστάλλινα νερά, είναι ένα από τα highlights κάθε ταξιδιού στην περιοχή.

Επιλέξτε, ανάλογα με τη διάθεση, ή τη γενικότερη προτίμησή σας, τις άκρες της για... ερημικές βουτιές και privé ηλιοθεραπεία, ή το κέντρο της παραλίας, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο χωριό, για beach και water sports, και βουτιές μετά μουσικής και πολύχρωμων κοκτέιλ από τα beach bars που την πλαισιώνουν.

Μερικές ακόμη εντυπωσιακές παραλίες στην περιοχή είναι ο αγαπημένος των ερημιτών Μεγας Χορος, η Μάλτα ο Μαραθιάς , μία από τις μεγαλύτερες του νησιού, με βελούδινη άμμο, ο Γαρδένος όπου εκβάλλει το ομώνυμο ποτάμι, και, φυσικά, η φημισμένη παραλία του Κάβου, που προσφέρεται για κοσμοπολίτικες βουτιές υπό τους ήχους των παρακείμενων beach bars.

Μέγας Xορός: η «μυστική» παραλία του Νότου με τη χρυσαφένια άμμο - Κέρκυρα

Μακράν ο πλέον κοσμοπολίτικος –αλλά και ο πιο πολύβουος– προορισμός της περιοχής, ο Κάβος δε θυμίζει σε τίποτα την υπόλοιπη Νότια Κέρκυρα. Πολύ περισσότερο από ένα ακόμη τουριστικό θέρετρο, είναι ένα ολοήμερο party venue, που βρίθει ξενοδοχείων, εστιατορίων, clubs και beach bars τα οποία πλημμυρίζουν την μεγάλη παραλία του με χορευτικά tunes εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Από τον Κάβο αναχωρούν και τα καραβάκια που θα σας μεταφέρουν στους Παξούς, τους Αντίπαξους και τα Σύβοτα, για μια μονοήμερη –ή και πολυήμερη, χρόνου επιτρέποντος– εκδρομή.

Τα «προάστια» του Κάβου, ήτοι τα χωριουδάκια που φωλιάζουν στους ελαιώνες γύρω του, όπως ο Eυγενιάδης, το Άρμενο και τα Παντάτικα, είναι οι ήσυχες εναλλακτικές σας, αν θέλετε να ζήσετε την party ατμόσφαιρά του... αλλά όχι από πολύ κοντά.

Αμέτρητα ακόμα χωριά και χωριουδάκια αξίζουν όσο χρόνο μπορείτε να τους αφιερώσετε. Ο Χλομός, με τις χαρακτηριστικές καφεκόκκινες κεραμοσκεπές που σκεπάζουν τα χαμηλά σπιτάκια του, και τα γειτονικά χωριά Άγιος Δημήτριος και Κάτω Σπήλαιο αποτελούν τα ορεινά διαμαντάκια της περιοχής.

Προτιμάτε θάλασσα; Τότε θα κατευθυνθείτε προς τον Πετριτή, το Μπούκαρι και τα Μελίκια, όπου θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τον Άγιο Ίσαυρο για να θαυμάσετε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Κι από sightseeing; Σύγχρονες αυτών των τελευταίων είναι οι Αλυκές, οι οποίες λειτουργούσαν στο νοτιότερο άκρο του νησιού μέχρι πρόσφατα. Τα βενετσιάνικα κτίσματά τους, αποθήκες ως επί το πλείστον, έχουν ανακαινισθεί κι αναμένεται να φιλοξενήσουν το σχετικό μουσείο, η έναρξη λειτουργίας του οποίου παραμένει μακρινό σχέδιο.

Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν προς το παρόν να επισκεφθούν τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου του 13ου αιώνα στο Γαρδικι και την εκκλησία των Αγίων Σαράντα με τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1704 στο Περιβόλι, για το απαραίτητο sightseeing.

Τα παραδοσιακά αρχοντικά των επίσης βυζαντινών Ριγγλάδων και η ενετική αρχιτεκτονική των Αργυράδων τοποθετούν τα δύο χωριά στην κορυφή της λίστας των best of της περιοχής. Μια επίσκεψη αξίζει και το Ποτάμι με το εντυπωσιακό γεφυράκι πάνω από το ποτάμι που έδωσε στο χωριό το όνομά του.

Αργυράδες – Κέρκυρας παραδοσιακό χωριό με ιστορία - Drepani.gr - Argyrades.gr  - news

Οι φυσιοδίφες, από την άλλη, ορκίζονται στο trekking ανάμεσα σε κυπαρίσσια, σχίνους και κουμαριές στο διακοσίων πενήντα στρεμμάτων δάσος, που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Κέρκυρας, το Ακρωτήρι του Αρκουδιλα. Το δάσος καταλήγει σε έναν απότομο γκρεμό πάνω από τη θάλασσα που κόβει την ανάσα.

Εδώ είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας του 1700, οι πολεμίστρες, τα τείχη και οι μυστικές καταπακτές του οποίου θυμίζουν περισσότερο μεσαιωνικό κάστρο. Ένα απόκρημνο μονοπάτι οδηγεί στην ερημική παραλία με τα κρυστάλλινα νερά ακριβώς από κάτω. Βουτήξτε και συνεχίστε την εξερεύνηση στα μυστικά μονοπάτια, τις απάτητες διαδρομές και τις κρυμμένες, λιλιπούτειες, prive παραλίες της άγνωστης Κέρκυρας του Νότου.

ΠΗΓΗ: infokerkyra.gr/

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search