• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Κάτω τα ξερά σας από τα «Μεγάλα Λιθάρια»! - Το πρωτοσέλιδο της "Φωνής των Αργυραδιτών" (αρ.φ. 161)

October 03, 2021 282

 

Απόφαση εγκληματική κατά του φυσικού περιβάλλοντος και των Αργυράδων από τη δημοτική αρχή Νότιας Κέρκυρας.

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (26 – 7 – 2021) εκμισθώνεται χώρος για καντίνα στην παραλία «Μεγάλα Λιθάρια» Αγίου Γεωργίου Αργυράδων για το ποσό των 12.800 ευρώ στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο που πήρε μέρος στη δημοπρασία! 

Μια από τις ωραιότερες και παρθένες παραλίες της Κέρκυρας θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Μια παραλία που λόγω δυσκολιών στην πρόσβαση δεν έχει το πλήθος λουομένων που έχουν άλλες παραλίες και βέβαια η εγκατάσταση μιας καντίνας δεν είναι αναγκαία.

Είναι φανερό ότι η εγκατάσταση καντίνας δεν είναι μια αθώα κίνηση. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η καντίνα «εξελίσσεται» σε beach bar με ηχορύπανση στο φουλ που λειτουργεί ως κράχτης ενός είδους τουρισμού club 18 – 30 που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του νησιού μας και από εκεί και πέρα μια σειρά παρεμβάσεων που αλλοιώνουν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας: Να ανακαλέσετε την απόφαση για την καταστροφή της παραλίας «Μεγάλα Λιθάρια

Εντείνονται οι αντιδράσεις και οι αντιστάσεις κατά της απόφασης της δημοτικής αρχής Νότιας Κέρκυρας για την εκμίσθωση "καντίνας" στην παραλία του Άη Γιώργη Αργυράδων στην παραλία "Μεγάλα Λιθάρια' που οδηγεί στην καταστροφή.

Αναλυτικά:

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας

Κοινοποίηση στις δημοτικές παρατάξεις και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αργυράδων

Κύριε Δήμαρχε

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εκμισθώνεται χώρος για «καντίνα» στην παραλία «Μεγάλα Λιθάρια» Αγίου Γεωργίου Αργυράδων για το ποσό των 12.800 ευρώ στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο που πήρε μέρος στη δημοπρασία! 

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι εγκληματική κατά του φυσικού περιβάλλοντος, των Αργυράδων και του Άη Γιώργη. Μια από τις ωραιότερες και παρθένες παραλίες της Κέρκυρας θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Μια παραλία που λόγω δυσκολιών στην πρόσβαση δεν έχει το πλήθος λουομένων που έχουν άλλες παραλίες και βέβαια η εγκατάσταση μιας «καντίνας» δεν είναι αναγκαία.

Η εγκατάσταση «καντίνας» δε γίνεται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των λουομένων με δεδομένο ότι οι λίγοι επισκέπτες της συγκεκριμένης παραλίας μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία εφόδια από καταστήματα που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και επιλογή τους είναι να απολαύσουν την «ερημιά» και την ομορφιά της παραλίας. Όλοι γνωρίζουμε πώς η «καντίνα» «εξελίσσεται» σε beach bar με ηχορύπανση στο φουλ που λειτουργεί ως κράχτης ενός είδους τουρισμού Club 18 – 30 που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του νησιού μας και από εκεί και πέρα μια σειρά παρεμβάσεων που αλλοιώνουν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και θα οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας σε μια περιοχή, όπου κυριαρχεί ο οικογενειακός τουρισμός.

Είναι φανερό ότι η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα μας βρει αντίθετους και θα αντισταθούμε με κάθε μέσο για να μπει φραγμός στην υποβάθμιση της περιοχής και γενικότερα του Άη Γιώργη. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η ελεύθερη πρόσβαση όλων μας στις παραλίες.

Κύριε Δήμαρχε

Θεωρούμε δεδομένο ότι θα ανακαλέσετε την απόφαση για την καταστροφή της παραλίας «Μεγάλα Λιθάρια». Μια απόφαση που ελήφθη από μόλις τρεις ανθρώπους εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, του Κοινοτικού Συμβουλίου και των δημοτών του Άη Γιώργη και της ευρύτερης περιοχής.

Θεωρούμε αναγκαίο οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή των δημοτών και του τόπου να λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες, λαϊκή συμμετοχή και συναίνεση.

Θεωρούμε αναγκαία την προστασία της φυσικής ομορφιάς του Άη Γιώργη και το σταμάτημα της παραπέρα υποβάθμισής του. Για μια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Κίνηση Πολιτών Αργυράδων

Αργυράδες 8 Αυγούστου 2021

 Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας: Να ανακαλέσετε την  απόφαση για την καταστροφή της παραλίας «Μεγάλα Λιθάρια - Drepani.gr -  Argyrades.gr - news

Σύλλογος Φίλων & Προστασίας Περιοχών Natura Ν. Κέρκυρας: “Ο λαός δεν σας εξέλεξε για να καταστρέψετε το περιβάλλον”

Ανοικτή επιστολή του Σύλλογος Φίλων και Προστασίας Περιοχών Natura Νότιας Κέρκυρας προς τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας  του Δήμου Νότιας Κέρκυρας αναφορικά με την αδειοδότηση καντίνας στην παραλία Μεγάλα Λιθάρια Αργυράδων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι  "έχετε αρχίσει μια « εργολαβία» δημιουργίας beach bars στην κυριολεξία πάνω στην άμμο, στο όνομα της «ανάπτυξης» ή με την δικαιολογία «να βγάλουν ένα μεροκάματο 2-3 οικογένειες»!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

κ. Δήμαρχε

κ. Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας

Ο Σύλλογός μας εκτιμά ότι δυο χρόνια τώρα δεν έχετε αντιληφθεί γιατί σας έχει ψηφίζει ο λαός της νότιας Κέρκυρας.

Και φυσικά δεν σας εξέλεξε για να καταστρέψετε το περιβάλλον της περιοχής του!

Η νοτιοδυτική ακτογραμμή του νησιού μας έχει τις μεγαλύτερες και ίσως τις ομορφότερες από τις παραλίες μας, γεμάτες χρυσή άμμο που τις κάνει μοναδικές.

Έχετε χρέος απέναντι στους κατοίκους της περιοχής να τις προστατεύσετε διατηρώντας το φυσικό τους κάλλος.

Αντ’ αυτού έχετε αρχίσει μια « εργολαβία» δημιουργίας beach bars στην κυριολεξία πάνω στην άμμο, στο όνομα της «ανάπτυξης» ή με την δικαιολογία «να βγάλουν ένα μεροκάματο 2-3 οικογένειες»!

Έτσι εκτός από το beach bar στο Χαλικούνα τη λειτουργία του οποίου συνεχίζετε να αδειοδοτείτε και το οποίο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο ενταγμένο στο Natura 2000 προστατευόμενο οικοσύστημα της περιοχής, προβαίνετε τώρα στην εκμίσθωση άλλων τριών παραλιών από τον Άη Γιώργη μέχρι τον Αρκουδίλα.

Λίγες ημέρες πριν, λουόμενοι του Χαλικούνα μας είπαν ότι είδαν ένα σμήνος flamingos να επισκέπτεται τη λίμνη Κορισσίων και μετά να κάνει στροφή και να φεύγει για το πέλαγος. Η περιοχή έχει γίνει αφιλόξενη για τα πουλιά.

Όταν συστάθηκε ο Σύλλογός μας , σας επισκεφτήκαμε, κύριε Δήμαρχε, και συμφωνήσαμε με κοινές προσπάθειες να προστατεύσουμε το περιβάλλον της περιοχής σας.

Απτό παράδειγμα οι δυο κατατοπιστικές πινακίδες που τοποθετήσαμε στις παραλίες Ίσσου και Χαλικούνα τις οποίες και συνυπογράφουμε.

Στην πορεία μας απογοητεύσατε πλήρως.

Ή αλλάξατε απόψεις για την προστασία του περιβάλλοντος ή υποχωρήσατε ίσως σε πιέσεις και οικονομικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα για τη μίσθωση τμήματος της παραλίας του Άη Γιώργη Αργυράδων, όλοι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι με τη λειτουργία τροχήλατης καντίνας (sic) εκεί γιατί απλούστατα δεν την χρειάζονται.

Θέλουν η παραλία τους να παραμείνει ήσυχη χωρίς μπαρ, μουσική και άλλες οχλήσεις.

Όλοι οι μαζικοί φορείς των Αργυράδων σας ζήτησαν δημόσια αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση να μη προχωρήσετε στην εκτέλεση αυτής της απόφασης η οποία ελήφθη με τρεις ψήφους της Οικονομικής σας Επιτροπής και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εσείς ωστόσο τους αγνοήσατε πεισματικά με μια ακατανόητη αλαζονεία.

Να σας ενημερώσουμε ότι στο σημείο που θέλετε να δημιουργήσετε «μπιτσόμπαρο» στα Μεγάλα Λιθάρια, συστηματικά έρχονται κάθε Ιούλιο και γεννούν τα αυγά τους χελώνες Caretta-Caretta.

Φέτος άφησαν τα αυγά τους σε μικρή απόσταση βορειότερα στη ίδια παραλία.

Αυτό που πάτε να κάνετε είναι περιβαλλοντικό έγκλημα, αν δεν το έχετε καταλάβει.

Εμείς ως Σύλλογος έχουμε προσφύγει κατά αυτής της απόφασης στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου , Δυτικής Στερεάς και Ιονίου καταθέτοντας ένσταση στις 10 Αυγούστου 2021 με αριθμ. πρωτ. 139840 , με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, δεν υπήρξε έγκριση από το Τοπικό.Συμβούλιο της κοινότητας Αργυράδων αφού δεν ρωτήθηκε σχετικά και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε συναινέσει σ’ αυτήν την εκμίσθωση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι καντίνες ούτε τροχήλατες είναι – πώς θα μπορούσαν να είναι άλλωστε στημένες πάνω στην παχιά άμμο αυτών των παραλιών-, ούτε σε 15 τετραγωνικά μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν.

Μετά κάνουν χρήση μουσικής χωρίς άδεια, απλώνουν ξαπλώστρες, με λίγα λόγια αλώνουν τον χώρο καθιστώντας τον αφιλόξενο για τις οικογένειες που θα θελήσουν να κάνουν ένα ήσυχο μπάνιο.

Άσχετα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σας δηλώνουμε ότι μαζί με τους μαζικούς φορείς της περιοχής, δεν θα σας επιτρέψουμε να συνεχίσετε το καταστροφικό έργο που ξεκινήσατε.

Και σας λέμε ότι θα βρείτε απέναντί σας όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που θέλουν να προστατεύσουν αυτήν την απείρου κάλλους ακτογραμμή της νοτιοδυτικής Κέρκυρας ώστε να παραμείνει παρθένα

Το σίγουρο είναι ότι με αυτή μας τη στάση δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη της περιοχής. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών του νησιού μας με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, επισκεπτών που αποζητούν την ομορφιά και την ηρεμία του τοπίου.

Γιατί για μας ανάπτυξη σημαίνει η λίμνη των Κορισσίων, ο Ίσσος, ο Άη Γιώργης, ο Μαραθιάς, οι Βιταλάδες, ο Άη Γόρδης, ο Αρκουδίλας, οι Αλυκές να παραμείνουν ως έχουν, απείραχτες, και να φιλοξενούν τα σπάνια είδη πουλιών και φυτών και την Caretta-Caretta, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα μέχρι σήμερα.

Σε δυο χρόνια, κύριοι της Δημοτικής Αρχής όταν εσείς θα έχετε επιστρέψει στα σπίτια σας και στις δουλειές σας, εμείς θα είμαστε πάλι εκεί παλεύοντας για τη καθαριότητα των ακτών μας και για να διατηρηθούν ζωντανές και όμορφες.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Λεωνίδας Παγκράτης

Υ.Γ

Απευθυνθήκαμε σε όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας ζητώντας να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα.

Συγκεκριμένα η ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν δια του επικεφαλής κ. Νίκου Γκούση και η ΛΑ.ΣΥ δια του επικεφαλής κ. Γιώργου Κουλούρη μας δήλωσαν ότι είναι ριζικά αντίθετοι με ενέργειες που στερούνται της λαϊκής συναίνεσης και της νομιμοποίησης που τους δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του.

Η παράταξη του κ. Γιάννη Πανδή ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν μας απάντησε σχετικά.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αργυράδων δήλωσε αντίθετος χωρίς ωστόσο να μας κοινοποιηθεί σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.

 Σύλλογος Φίλων και Προστασίας Περιοχών Natura Νότιας Κέρκυρας Archives -  Κέρκυρα Σήμερα - Corfu News - kerkyrasimera

 

Σύλλογος Φίλων & Προστασίας Περιοχών Natura Ν. Κέρκυρας: "Ο λαός δεν σας  εξέλεξε για να καταστρέψετε το περιβάλλον" - CorfuPress.com

Ένσταση του Συλλόγου προστασίας περιοχών Natura νότιας Κέρκυρας για τα «Μεγάλα Λιθάρια»

Μια πολύ σημαντική κίνηση του Συλλόγου προστασίας περιοχών Natura νότιας Κέρκυρας που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για να μην υλοποιηθεί η απόφαση τριών ανθρώπων, δηλαδή της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για την εκμίσθωση της παραλίας «Μεγάλα Λιθάρια» που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος Λεωνίδας Παγκράτης κατέθεσε ένσταση στην  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος , Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων κατά της απόφασης  με αριθμό 17 - 5 / 2021, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου νότιας Κέρκυρας , η οποία ελήφθη στις 26 / 7 /2021 και αφορά στην εκμίσθωση τμήματος της παραλίας « Μεγάλα Λιθάρια» στον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων της Δ.Ε Κορισσίων του Δήμου νότιας Κέρκυρας για τοποθέτηση τροχήλατης.

Οι αιτίες της ένστασης είναι οι εξής :

α) Δεν υπάρχει συναίνεση των κατοίκων της περιοχής, αφού κανείς δεν διαβουλεύθηκε ποτέ μαζί τους.

β) Δεν υπάρχει έγκριση του Τοπικού Συμβουλίου της κοινότητας Αργυράδων , αφού ποτέ δεν ρωτήθηκε σχετικά.

γ) Έπρεπε να προϋπάρχει ειδική άδεια της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου , πριν ο Δήμος προχωρήσει στην παραπάνω εκμίσθωση. Με τιμή Λεωνίδας Παγκράτης Πρόεδρος Δ.Σ συλλόγου προστασίας περιοχών Natura νότιας Κέρκυρας

 Σύλλογος Φίλων & Προστασίας Περιοχών Natura Ν. Κέρκυρας: "Ο λαός δεν σας  εξέλεξε για να καταστρέψετε το περιβάλλον" - CorfuPress.com

Αλαζονική και υβριστική απάντηση της δημοτικής αρχής Νότιας Κέρκυρας στους Αργυραδίτες

Αλαζονική, υβριστική και υποτιμητική για τους Αργυραδίτες ήταν η απάντηση της δημοτικής αρχής στην ανοιχτή επιστολή της Κίνησης Πολιτών Αργυράδων προς τον δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας για να ανακαλέσει την απόφαση για την εκμίσθωση καντίνας – beach bar στα «Μεγάλα Λιθάρια».  Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας σχολίασε την παραπάνω επιστολή στα social media με την παρακάτω φράση: “Πάρτε κ καμία ασπιρίνη…”

Είναι μια απάντηση που δείχνει την ποιότητα και το ήθος των ανθρώπων που διοικούν τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας. Ο ίδιος ο Δήμαρχος σιωπά. Η σιωπή τι να σημαίνει άραγε συναίνεση; Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πήρε θέση και δεν αποδοκίμασε τη συγκεκριμένη «απάντηση» στη συνάντηση με Επιτροπή εκπροσώπων των φορέων της ΔΚ Αργυράδων, ενώ ο Αντιδήμαρχος Γ. Σαγιάς το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι η «απάντηση» ήταν προσωπική τοποθέτηση του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου

Είναι μια απάντηση που δείχνει ότι η δημοτική αρχή χωρίζει τον Δήμο σε χωριά πολλών ταχυτήτων, κατηγοριών, όπου κυριαρχεί ο τοπικισμός, ο κομματισμός, το ρουσφέτι και αυτό που λέει ο λαός μας «όπου μπορεί, μπορεί». Για αυτό και αντιλαμβάνεται τις Αργυράδες και τα άλλα χωριά της Β΄ και Γ΄ κατηγορίας ως κατεχόμενες περιοχές για λεηλασία και για την κονόμα των ημετέρων.

Αιδώς αχρείοι!

Γιώργος Κ. Καββαδίας Από τη 'Φωνή των Αργυραδιτών" (Ιουν - Ιουλ - Αυγ. 2021, αρ. φ. 161)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search