• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

"Σφεντονιές" - Η μόνιμη στήλη της "Φωνής των Αργυραδιτών" (αρ. φ. 161)

October 05, 2021 837

Σφεντονιές

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Άλυτα εξακολουθούν να παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Κέρκυρας που έχει στη διάθεσή του μόλις 2 – 3 ασθενοφόρα.  Χρειαζόμαστε περισσότερα ασθενοφόρα ειδικά το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού που ο πληθυσμός αγγίζει τις 400.000 από 110.000 κατοίκους το χειμώνα. Σήμερα 34 άτομα όλα κι όλα για τρεις βάρδιες σε 24ωρη βάση, καλούνται να διαχειριστούν τις ανάγκες που προκύπτουν, ωστόσο απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον ακόμη 15. Η ανάγκη αυτή αποτυπώνεται ακόμη και στο γεγονός ότι αρκετές φορές, βάρδιες του τομέα ΕΚΑΒ Νότιας Κέρκυρας καλύπτονται από το προσωπικό της πόλης, ελλείψει ανθρώπινου δυναμικού. Καθυστερήσεις στα περιστατικά υπάρχουν συνέχεια και σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

 

Περηφάνια Κ. Χατζηδάκη για το ξεπούλημα του αεροδρομίου της Κέρκυρας και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.  «Περηφάνια αισθάνθηκα χθες και προχθές στην Κέρκυρα για την εικόνα του νέου, σύγχρονου αεροδρομίου… ». Η αλήθεια είναι ότι το ξεπούλημα 14 περιφερειακών αεροδρομίων για περίοδο 40 ετών, στην κοινοπραξία Fraport - Slentel Ltd το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με βάση τον διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τον Νοέμβριο του 2014 (κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου) δείχνει την κατάντια της χώρας. Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της γερμανικής εταιρείας,  από τη χρήση των 14 αεροδρομίων θα υπάρχουν έσοδα 180-200 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 90-100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.  Τα δυο τελευταία χρόνια επήλθε συμφωνία μεταξύ Fraport-Δημόσιου προβλέπει την μην καταβολή της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης για τα έτη 2019, 2020 και 2021 και την μετάθεση της αποζημίωση της μεταβλητής αμοιβής παραχώρησης για το 2022 και έπειτα. Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης φτάνει τα περίπου 177,8 εκατ. ευρώ.

 

Για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την φετινή χρονιά, με την εφαρμογή της ΕΒΕ επήλθε μείωση στον ονομαστικό αριθμό των εισακτέων - όπως αυτός ορίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων - της τάξης του 40%, καθώς στο Ίδρυμά μας εισήχθησαν τελικά 1064 πρωτοετείς φοιτητές επί του συνόλου των 1793 διαθέσιμων θέσεων. Ο μειωμένος αριθμός εισακτέων αφορά σε πέντε από τα δέκα εν λειτουργία Τμήματα του Ιδρύματος. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε ψήφισμα του Ιονίου Πανεπιστημίου

 

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: Η κυβέρνηση, μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, όφειλε ήδη να έχει πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Αντί γι’ αυτό, ψήφισε μέσα στο κατακαλόκαιρο ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων μαθητών. Απέναντι στο αίτημα για μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, απάντησε με αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών, ενώ σχεδιάζει την κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα. Απέναντι στο αίτημα να καλυφθούν όλα τα κενά και να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει, η απάντησή της ήταν χιλιάδες κενά σε όλη την Ελλάδα μέχρι και τον Φλεβάρη, τρίμηνες συμβάσεις εργασίας που τις γενικεύει, μέσα από νέα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο(!), διορισμοί που οριακά υπερβαίνουν τις φετινές συνταξιοδοτήσεις.

 

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν στον Δήμο μας κάποια έργα δημοτικής οδοποιίας και ορισμένα αντιπλημμυρικά. Δεν πρόκειται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες από την μακροχρόνια εγκατάλειψη. Οι χρηματοδοτήσεις προήλθαν κυρίως από αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του ενιαίου Δήμου (2,1 εκ) και από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (2 εκ) για τους νεοσύστατους Δήμους. Η κατανομή τους κυρίως στην οδοποιία, δεν ήταν αναλογική και δίκαιη. Κατανεμήθηκαν με κριτήρια σκοπιμότητας και εξυπηρέτησης. Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας.

 

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται. Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων μετά το λιμάνι των Μπενιτσών έβγαλε στο σφυρί και το λιμάνι της Αλύπας στην Παλαιοκαστρίτσα. Ανάπτυξη για την κεντρική και τοπική εξουσία είναι η λεηλασία και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και όχι η αξιοποίησή της με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 10 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Κέρκυρας με το  ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των εταιρειών οι οποίες έχουν τη διαχείριση των λιμένων αυτών μέχρι το 2042. Στην ευθύνη του  Οργανισμού  Λιμένα Κέρκυρας, άρα κατ΄ επέκταση στο ΤΑΙΠΕΔ είναι, εκτός από το λιμάνι της πόλης και  τα εξής λιμάνια, η πλειονότητα των οποίων,  μέχρι το 2014 ήταν «ορφανά»: Ημερολιάς, Κασσιώπης, Ρηχά νερά, Αργυράδων, Κουλούρας, Αυλάκια Οθωνών, Βαγιονάκι Πεντατίου, Λευκίμμης, Αγ. Στεφάνου Σινιών, Νησακίου, Ρόδας, το λιμανάκι των Ερμόνων, Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, Αλιέων Μαντουκίου, Αστρακερής, Γουβιών, Καλυβιώτη, Κοντογυαλού, Σιναράδων, Μαθρακίου, Μπούκαρη, Πετριτή, Σιδαρίου, Άγιου Γόρδη, Αγραπιδιάς Αντίπαξων, Αλυκών Λευκίμης, Απιδιών Μαθρακίου, Γάρδενου Βιταλάδων, Βλαχέρνας Κανονιού, Ύψου, Πυργί  Ύψου, Φιορούλας Πεντατίου, Γαΐου, Λογγού και Λάκκας Παξών, Πόρτο Ερείκουσας και Άμμου Οθωνών. Τα λιμάνια Μπενιτσών και Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας ανήκουν στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων. Όλα αυτά επιδιώκεται να ξεπουληθούν μπιρ παρά!

 

“Καταφέραμε έναν άθλο σε συνεργασία με τον κεντρικό Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια και σήμερα εγκαινιάζουμε το τουριστικό καταφύγιο του λιμένα Μπενιτσών”, δήλωσε από την Κέρκυρα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στις Μπενίτσες. Η γλώσσα της εξουσίας υποτιμώντας τους πολίτες επιδιώκει τη μετατροπή τους σε «εξαπατημένους παλιάτσους»  παραμορφώντας τις λέξεις και την πραγματικότητα. «Η ελευθερία είναι σκλαβιά Ο πόλεμος είναι ειρήνη Η άγνοια είναι δύναμη» - Τζώρτζ Όργουελ 1984 Τα όσα λένε περί «άθλου» και «ανάπτυξης» οι εκπρόσωποι της τοπικής, της περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης δεν είναι παρά ομολογία αδυναμίας προστασίας και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του κερκυραϊκού λαού. Άλλωστε μέσα στη λογική της ίδιας και της κυβέρνησης  είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που ακολουθούν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις ευθυγραμμιζόμενες και υποτασσόμενες στα κελεύσματα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

 

Από τη δεκαετία του ’90 η Τοπική Αυτοδιοίκηση άρχισε απροκάλυπτα να γίνεται μακρύ χέρι του κράτους και σταδιακά ο εναγκαλισμός με την κεντρική εξουσία γίνεται πιο ασφυκτικός. Λειτουργείς ως συμπλήρωμα του κράτους με αποτέλεσμα τη διαπλοκή, τα ρουσφέτια, την πελατειακή πολιτική. Οι περισσότεροι δήμοι αναπαράγουν λογικές ανάθεσης, στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, μεγάλα τμήματα των δημοτικών έργων εκχωρούνται σε ιδιώτες, διασπαθίζεται έτσι δημόσιο χρήμα. Έτσι η  Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται κατ΄ όνομα αυτοδιοίκηση, κατ΄ ουσία «ετεροδιοίκηση» ή καλύτερα «Τοπική Διοίκηση», συμπληρωματικός θεσμός του αστικού κράτους, ένας μηχανισμός εφαρμογής, με πιο ευέλικτο και εύπεπτο τρόπο, της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας και «αμορτισέρ» απορρόφησης και εκτόνωσης των αντιδράσεων και των αντιστάσεων του λαού στις αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτές οι αρχικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνονται με πρόσφατα παραδείγματα, όπου Δήμοι της Κέρκυρας βάζουν πλάτη για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

 

Ταυτόχρονα ακούσαμε ότι στη Νήσο Αγίας Αικατερίνης της λίμνης Αντινιώτη  που είναι ζώνη NATURA θα κατασκευαστεί  ξενοδοχείο και  45 βίλλες μαζί με συνεδριακούς χώρους, SPA, ιατρικά κέντρα κλπ. Πρόκειται για 237,3 οικοδομήσιμα στρέμματα. Με βάση  μνημονιακό Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (Ν4608/2019) , η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ επιχειρεί μια FAST TRACK επένδυση καταστρέφοντας τον τελευταίο οικοσύστημα που απέμεινε αλώβητο στη Βόρεια Κέρκυρα μετά την καταστροφή του ΕΡΗΜΙΤΗ. Και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι η «Τοπική Αυτοδιοίκηση» λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του κράτους και της διαπλοκής με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Έγινε γνωστό ότι από το 2009 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον τότε Δήμο Θιναλίων (σήμερα Δήμο Βόρειας Κέρκυρας) Master Plan και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη συμπεριλαμβάνουσα σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη (NATURA GR2230001), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με 75.490,78 ευρώ και η οποία κατατέθηκε νομίμως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος . Η εν λόγω ΕΠΜ, εκπονηθείσα από την εταιρεία ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ ( της κας Α. Γκατζέλια) σε συνεργασία με την ΧΩΡΟΔΟΜΗ ΟΕ, χωρίζει σε ζώνες προστασίας το σύνολο της περιοχής της λιμνοθάλασσας συμπεριλαμβανομένης και της Χερσονήσου ,γνωστής ως «ΝΗΣΟΣ» ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ {NATURA GR2230001-Ζώνη Γ), απαγορεύοντας άλλες χρήσεις γης πλην των προϋφιστάμενων γεωργικών. Να σημειωθεί ότι το ίδιο έτος δημοπρατήθηκε, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε από τον ίδιο μελετητή ανάλογη ΕΠΜ και για την λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και την παραθαλάσσια ζώνη από το Πέραμα έως την Μεσσογγή.

Προεπισκόπηση εικόνας

Από τη "Φωνή των Αργυραδιτών" αρ. φ. 161

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search