Print this page

Με αφορμή τη Λαϊκή Συνέλευση για τη Μπούκα Ή όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους - ΒΙΝΤΕΟ

October 07, 2021 1073

 

Πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 2-10-2021 στο Ποτάμι Λευκίμμης «Λαϊκή Συνέλευση» με θέμα «Ενημέρωση για το ενταγμένο έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη Μπούκα Λευκίμμης». 

Επί της διαδικασίας και ουσίας

Αν αυτή ήταν Λαϊκή Συνέλευση, τότε πραγματικά οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και ο καθένας δίνει στις λέξεις τη σημασία που θέλει και τον συμφέρει με αποτέλεσμα σύγχυση, ασυνεννοησία και όπου μπορεί, μπορεί.

Πρώτα από όλα η «Λαϊκή Συνέλευση» είναι πραγματικά «λαϊκή», όταν ο λαός, όχι μόνο ενημερώνεται, παίρνει τον λόγο, αλλά όταν αποφασίζει. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι το σημερινό αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των δήμων δεν προβλέπει λαϊκές συνελεύσεις με αποφασιστικό χαρακτήρα. Είναι ένα δημαρχοκεντρικό πλαίσιο λειτουργίας που θέλει τον λαό στη γωνία, απλό θεατή, άλλωστε και από το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αφαιρεθεί ουσιαστικές αρμοδιότητες μα αποτέλεσμα η παρέα του Δημάρχου από 5 – 6 άτομα με τον εύσχημο τίτλο Οικονομική Επιτροπή να έχει όλες τις εξουσίες. Ελάχιστοι Δήμαρχοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού έχουν τα κότσια να συγκαλούν πραγματικές λαϊκές συνελεύσεις με αποφασιστικό χαρακτήρα.

Λαϊκή Συνέλευση σημαίνει εκλογή προεδρείου από το σώμα της Συνέλευσης που αποφασίζει και τη διαδικασία, χωρίς να γίνεται «χάβρα Ιουδαίων» και όλοι να έχουν το δικαίωμα στην ισηγορία. Καμιά σχέση δηλαδή με αυτό που είδαμε στη «Λαϊκή Συνέλευση» για την Μπούκα με τον Δήμαρχο να διευθύνει τη συζήτηση να μιλά όσο θέλει μετά από κάθε τοποθέτηση να απευθύνεται με χαρακτηρισμούς προς τους συμμετέχοντες και να μη δίνει τον λόγο σε όλους. Και η επιλογή του τόπου έχει τη σημασία του. Δεν είναι δυνατόν οι ομιλητές να διακόπτονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα!

Θεσμικά στο άρθρο 85 του Καλλικράτη (ν.3852/2010), όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.87 του Κλεισθένη (ν.4555/2018), προβλέπεται η «Συνέλευση κατοίκων Κοινότητας». Προσέχτε όχι «Λαϊκή Συνέλευση και βέβαια η  «Συνέλευση κατοίκων» δεν είναι όργανο Διοίκησης των Κοινοτήτων, ούτε έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα. Ειδικότερα, το αρ.85, ως ισχύει, ορίζει πως με ευθύνη του Προέδρου ή του Συμβουλίου Κοινότητας, σε συνεργασία με τον τυχόν ορισμένο κατά τόπο αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καλούνται οι κάτοικοι και οι Φορείς της Κοινότητας, τουλάχιστον ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ σε Συνέλευση και ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ στα αρμόδια όργανα του Δήμου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της Κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει ο Δήμος.

Για την  παραπάνω διαδικασία τηρούνται πρακτικά από υπάλληλο του Δήμου, τα οποία αποστέλλονται με ευθύνη του Προέδρου ή του Συμβουλίου Κοινότητας στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και διανέμονται στα μέλη του.

Σε Κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων, οι συνελεύσεις των κατοίκων μπορεί να γίνονται και ανά συνοικία, ενορία ή άλλη πρόσφορη υποδιαίρεση.

Τι λεπτομερώς ισχύει για τη «Συνέλευση κατοίκων» αναφέρεται στην αριθμ.88/2019 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ

Έχει σημασία να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε ως δημότες να γίνονται πραγματικές και τακτικές λαϊκές συνελεύσεις με αποφασιστικό χαρακτήρα. Διεκδικητικά και δυναμικά μπορούμε να πιέσουμε την εκάστοτε δημοτική αρχή να το δεχτεί, άσχετα με το θεσμικό πλαίσιο.

Επί του θέματος

Έχει δίκιο η συντριπτική πλειονότητα των Λευκιμμιωτών που ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή, γιατί από αδιαφορία ή άλλους λόγους, κινδυνεύουν να χαθούν 2,2 εκατομμύρια ευρώ για το έργο στην Μπούκα. Ένα έργο μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τη Λευκίμμη, αλλά για όλη την περιοχή και το νησί μας γενικότερα. Για αυτό αφορά όλους μας!

Δυστυχώς η δημοτική αρχή πορεύεται με πυξίδα «το εγώ», τον παραγοντισμό, τον τοπικισμό και τον κομματισμό στηρίζοντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και χωρίζοντας τα χωριά του Δήμου σε κατηγορίες. Κανένα όραμα για ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη!

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ από τον Φ. Γατσούλη

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.