Print this page

Εικόνες ντροπής από το μισοτελειωμένο έργο πλακόστρωσης στο Κατωχώρι Αργυράδων - Από τη "Φωνή των Αργυραδιτών"

October 09, 2021 577

 

Τέλος καλοκαιριού και το έργο της πλακόστρωσης στο Κατωχώρι Αργυράδων παραμένει μισοτελειωμένο και παρατημένο διαμορφώνοντας μια γκρίζα εικόνα για τους κατοίκους και τους εκατοντάδες επισκέπτες με σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα. Εικόνες ντροπής που δυσφημούν και υποβαθμίζουν το χωριό και το νησί μας.

Προεπισκόπηση εικόνας

Να θυμίσουμε ότι το έργο που ξεκίνησε από το 2020 πριν από 9 περίπου μήνες και δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί δεν έγινε καμιά μελέτη με αποτέλεσμα να στρωθούν πλάκες σε κάποια μέτρα χωρίς να σκαφτεί ο δρόμος και τα σπίτια να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν με την πρώτη βροχή.  Επίσης δεν έγινε η αναγκαία αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων από ειδικούς πλαστικούς σωλήνες. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, γιατί οι αμιαντοσωλήνες είναι παλιοί και ακατάλληλοι και προκαλούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Πρόσφατα από τη ΔΕΥΑΚ εγκρίθηκε το υποέργο «Αντικατάσταση Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης Νότιας Κέρκυρας» Αντικείμενο του υποέργου αποτελεί η αντικατάσταση συνολικά 12.650m υφιστάμενων σωλήνων ύδρευσης στις περιοχές Άγιος Γεώργιος, Αργυράδες και Περιβόλι. Η ανάγκη αντικατάστασης των αγωγών αυτών έγκειται στο γεγονός ότι, είναι πεπαλαιωμένοι και παρουσιάζουν συχνές εμφράξεις.

Προεπισκόπηση εικόνας

Επιστρέφοντας στο μισοτελειωμένο και παρατημένο έργο πλακόστρωσης του Κατωχωριού να θυμίσουμε ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νότιας Κέρκυρας αποφάσισε τη χορήγηση παράτασης εργασιών (οριακή προθεσμία) του έργου: «Κατασκευή Πεζοδρoμίων – Πεζοδρομήσεις & Εξωραϊσμός υπαίθριων Χώρων Δήμου Νότιας Κέρκυρας» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 61.420,00 €, εναρίθμου έργου ΚΑ: 30.7324.005 (Τεχν. Προγρ. 2020) ΣΑΤΑ, ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, για τρεις (3) μήνες, δηλαδή μέχρι την 20-05-2021.

Ήδη βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και ακόμα το έργο της πλακόστρωσης βρίσκεται σε εκκρεμότητα με την κατάσταση του συγκεκριμένου τμήματος του δρόμου να είναι απογοητευτική και επικίνδυνη. Είναι ολοφάνερη η αδράνεια και οι τεράστιες ευθύνες τη δημοτικής αρχής, αποτύπωμα μιας διαρκούς και στοχευμένης υποβάθμισης της Δημοτικής Κοινότητας Αργυράδων – και όχι μόνο. Ο ίδιος ο Δήμαρχος στη συνάντηση της 18ης Αυγούστου με Επιτροπή εκπροσώπων των τοπικών φορέων δε δεσμεύτηκε για την εξέλιξη του έργου δηλώνοντας γενικά και αόριστα ότι «θα γίνει».

 Προεπισκόπηση εικόνας

Να σημειωθεί ότι οι Αργυράδες και το παλιό χωριό (Κατωχώρι και Πανωχώρι) που έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνουν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκατοντάδων τουριστών. Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει αφήσει εγκαταλειμμένο το χωριό, όμως αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους τουρίστες που το επισκέπτονται. Μια δημοτική αρχή με ενδιαφέρον και όραμα για τον τόπο θα φρόντιζε για την αξιοποίησή του και για τη σύνδεσή του με τον Άη Γιώργη. Να επισημανθεί ακόμα ότι ο ένας από τους δυο βασικούς δημοτικούς δρόμους, από Λακές μέχρι το χωριό, δε διαθέτει ούτε μια κολώνα φωτισμού!

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά για τις δουλειές κουτουρού και του ποδαριού για μπαλώματα, όπου σε Κατωχώρι και Πανωχώρι συνυπάρχουν «αρμονικά» τσιμέντο, άσφαλτος και πέτρα αλλοιώνοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού και διαμορφώνοντας μια εικόνα αλαλούμ και κιτς.

Προεπισκόπηση εικόνας

Από τη "Φωνή των Αργυραδιτών" αρ. φ. 161

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.