• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Εικόνες καταστροφής - «Βούλιαξαν»: Χωριά και κόποι μιας ζωής μαζί με το «επιτελικό κράτος» και την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση

October 15, 2021 4834

 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τη Μέση και Νότια Κέρκυρα λίγες ώρες μετά το τέλος των καταστροφικών πλημμυρών που προκάλεσε ο “Μπάλλος”, αν και ήταν αναμενόμενος με τους εκπροσώπους της κρατικής και τοπικής εξουσίας να δηλώνουν πανέτοιμοι, αλλά τελικά πιάστηκαν στον ύπνο, αφού διαχρονικά δεν ενδιαφέρονται για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά που είναι τόσο αναγκαία, αλλά για έργα βιτρίνας και συμμετοχή σε διαγ(κ)ωνισμούς για το ποιος γλείφει την εξουσία και έχει τις καλύτερες σχέσεις με το γκουβέρνο και τους ανώτατους αξιωματούχους, για προσωπική προβολή και νιοραντιές. Πάνω στις αγιάτρευτες πληγές του τόπου διαγ(κ)ωνίζονται για το ποιος κάλεσε το super puma και τα ρίχνουν όλα στις φυσικές καταστροφές. Μόνο που εδώ και μισό αιώνα επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χρήση του όρου «φυσική καταστροφή» έχει στόχο να αποκρύψει τις ευθύνες του ανθρώπου και το γεγονός ότι κάθε καταστροφή αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάσταση στο νησί και ιδιαίτερα στη Νότια Κέρκυρα. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια που «έπνιξαν» σπίτια και καταστήματα. Πέτρινες γέφυρες υποχώρησαν στο οδόστρωμα, χείμαρροι πλημμύρισαν παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν, ενώ πνίγηκαν πολλά ζώα. Τα περί ετοιμότητας της κρατικής μηχανής και των μηχανισμών των δήμων και της περιφέρεις πνίγηκαν από την προβλεφθείσα κακοκαιρία και απέδειξαν τον κακό καιρό των αρμοδίων ανευθυνοϋπευθύνων. Εντάξει οι φυσικές καταστροφές δεν μπορούν πάντα να αντιμετωπίζονται χωρίς συνέπειες. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση ήταν εμφανέστατη η ανεπάρκεια των μηχανισμών του "επιτελικού κράτους" και των τοπικών υπηρεσιών. Εικόνες καταστροφής στην Κέρκυρα με συνανθρώπους μας να κινδυνεύουν, πολλοί να έχουν εγκλωβιστεί και πολλοί να θρηνούν τις τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους. 

Οι περισσότερες περιοχές των Δήμων Νότιας και Κεντρικής Κέρκυρας μετρούν ανυπολόγιστες ζημιές. Οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι βλέποντας τις περιουσίες τους να “πνίγονται” μέσα στα ορμητικά νερά και ζητούν εξηγήσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται μέσα σε μερικές ώρες.

Μαθητές εγκλωβίστηκαν και αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε ξενοδοχεία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. Στο νησί βρίσκεται από χθες το βράδυ ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ), 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Ιωαννίνων.

Από το πρωί Παρασκευής, τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει, ενώ αναμένεται νέα βροχόπτωση κατά τις απογευματινές ώρες.

 

Δε λειτουργεί η γέφυρα Ποταμού αλλά και η γέφυρα Άφρας που έχει υποστεί ζημιές ,όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ert.gr Τα νερά συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στον Κάμπο Αλεπούς αλλά και σε αρκετές περιοχές της νότιας Κέρκυρας και ιδιαίτερα της Μεσογγής όπου έχει κοπεί ο δρόμος προς τη γέφυρα, έχει «εξαφανιστεί» η παραλία στα Μωραϊτικα, ενώ σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου έχει υποστεί ζημιές όπως προς Παυλιάνα, Γαρούνα, Άγιους Δέκα, Άγιο Γόρδιο κλπ Τα συνεργεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και των Δήμων Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας ενεργούν προκειμένου να απομακρύνουν φερτά υλικά σε πολλά σημεία που συνεχίζουν να δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

 Ξηρά και θάλασσα έγιναν ένα, στο παλιό λιμάνι των Μωραϊτίκων

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η σφορδρή βροχόπτωση της κακοκαιρίας Μπάλλος που έπληξε την Κέρκυρα και ειδικά την περιοχή των Μωραϊτίκων και της Μεσογγής

Στο παλιό λιμάνι στα Μωραΐτικα, έχει υποχωρήσει μεγάλο τμήμα του δρόμου, το οποίο καλύφθηκε από τα φουσκωμένα νερά της θάλασσας.

Είναι πλέον δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την ξηρά από τη θάλασσα, η οποία "γλύφει" τα θεμέλια των κτισμάτων, όπως περιγράφει το enimerosi.com

Όπως λένε οι περιοίκοι, αυτό ήταν το πρώτο μέρος της καταστροφής, καθώς φοβούνται ότι θα καταρρεύσουν τα κτίσματα.

«Βομβαρδισμένη» η Παυλιάνα από τον «Μπάλλο» - Αποκλεισμένη από παντού (photos)

Επί ποδός βρίσκονται μηχανήματα του δήμου Νότιας Κέρκυρας, όπου εργάζονται για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στην Παυλιάνα, καθώς έχει αποκλειστεί και από τις δυο πλευρές μετά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας που κατεδάφισε ακόμα και σπίτια.

«Είμαστε εντελώς αποκλεισμένοι και περιμένουμε μηχανήματα από τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, έχουμε επικοινωνήσει και με την Περιφέρεια. Ελπίζω τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα να έχει ανοίξει ο δρόμος, λέει στην "Ε" ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Παυλιάνας Σπύρος Σούκερας. «Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν κάποια άτομα που πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση, αλλά δεν περνάει κανένα όχημα από πουθενά» συμπληρώνει. (enimerosi.com)

Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές σε κεντρική και Νότια Κέρκυρα

Σύμφωνα με την ΔΕΔΔΗΕ υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο στα Μωραίτικα, Μεσσογγή, Άφρα και Βιρό. Xωρίς ρεύμα παραμένουν οι Αγ. Δέκα και ο Βιρός, όπου παραμένουν από χθες χωρίς ρεύμα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την Κέρκυρα.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται σε σπασμένους στύλους της ΔΕΗ από δένδρα που έπεσαν στο δίκτυο της. Παράλληλα αποκαταστάθηκαν αργά χθες το βράδυ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που σημειώθηκαν σε Μεσογγή και Μωραϊτικά, δυο από τις περιοχές που χτυπήθηκαν σοβαρά από το πέρασμα του «Μπάλλου» στην Κέρκυρα.

Χωρίς νερό Κομπίτσι και Τρίκλινο

Λόγω των σοβαρών καταστροφών που προέκυψαν από την σφοδρή κακοκαιρία που σημειώθηκε την Πέμπτη 14/10 στην Κέρκυρα, χωρίς υδροδότηση έχουν μείνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις περιοχές Τρίκλινο και Κομπίτσι. Η βλάβη είναι στην γεώτρηση στο Κομπίτσι η οποία υδροδοτεί και το Τρίκλινο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search