• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Επιλεκτική μνήμη και ασέβειες για το Λαζαρέτο

November 03, 2021 5466

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΣΕΒΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ

 

Κείμενο-άρθρο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, με τον τίτλο «Το Λαζαρέτο μου», δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 28 Οκτώβρη σε κερκυραϊκή ιστοσελίδα. Η συντάκτριά του έθετε με ιδιαίτερο τρόπο διάφορα ζητήματα για το Λαζαρέτο, προφανώς ενόψει της εκδήλωσης που οργανώθηκε στη νησίδα από το Σωματείο Λαζαρέτο.

Ισχυρίζεται το κείμενο αυτό για τους εκτελεσμένους, ούτε λίγο ούτε πολύ, χωρίς αιδώ ή απλώς χωρίς συναίσθηση του λόγου: «φύγατε τόσο νωρίς –αυτό ήταν επιλογή σας κατά κάποιον αξιοθαύμαστο τρόπο». Είναι δυνατόν; Ήταν επιλογή τους η εκτέλεσή τους, έστω «κατά κάποιον αξιοθαύμαστο τρόπο»; Μήπως ευθύνονται κιόλας αφού ήταν «επιλογή» τους και δεν επέλεξαν την αποκρυπτόμενη στο κείμενο άλλη μόνη εναλλακτική επιλογή τους, δηλαδή την υπογραφή δηλώσεων αποκήρυξης του ΚΚΕ που αρκούσε για να μην εκτελεστούν; Η συντάκτρια του κειμένου αφήνει εντέχνως με την ασάφειά της, χωρίς τον οφειλόμενο σεβασμό στους νεκρούς και την Ιστορία, να αιωρείται αυτό το παραπλανητικό ερώτημα.

Είναι αλήθεια ότι δεν εκπλήσσει και τόσο το κείμενο αυτό. Τόσα χρόνια τώρα έχουμε συνηθίσει τα κροκοδείλια δάκρυα πολλών και διαφόρων κατά καιρούς για τους -πάντα απροσδιόριστους πολιτικά στα κείμενά τους- νεκρούς του Λαζαρέτου. Προοδευτικές υποτίθεται πολιτικές δυνάμεις παραχαράσσουν την Ιστορία για να δικαιολογήσουν τον δικό τους συμβιβασμό, με τις δυνάμεις που εκτέλεσαν, τότε, εκείνους. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι το έγκλημα στο Λαζαρέτο υλοποιήθηκε ενώ τη χώρα κυβερνούσαν και πολιτικοί του υποτίθεται προοδευτικού Κέντρου, εφαρμόζοντας νόμους της Δεξιάς και δικούς τους.

Έτσι, χωρίς αιδώ, σε μια εκδήλωση 52 λεπτών, όπως μαρτυρεί το βίντεο που αναρτήθηκε, στην ολιγομελή κυριακάτικη εκδήλωση στελεχών κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ στο Λαζαρέτο, οι οργανωτές δεν ανέφεραν ούτε μία φορά ότι οι 200 περίπου εκτελεσμένοι ήταν μέλη, φίλοι και υποστηρικτές του ΚΚΕ και ότι η εκτέλεσή τους οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν αποκήρυξαν το ΚΚΕ. Αντί γι’ αυτό, προτίμησαν να αναμασήσουν τα φληναφήματα περί «επιλογής» των εκτελεσμένων να θανατωθούν, σε μια νέα

προσπάθεια να ξεθωριάσουν την ακτινοβολία του Λαζαρέτου και το μεγαλείο των αγωνιστών που έχυσαν το αίμα τους για ανώτερα ιδανικά.

Περισσεύει θα λέγαμε και η υποκρισία ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με λόγια για δήθεν «θυμό και θλίψη για τη λήθη που κοντεύει να σκεπάσει αθόρυβη και διαβρωτική» τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο. Αντί να κάνουν στοιχειώδη αυτοκριτική για το ότι επί πέντε χρόνια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στον Δήμο την περίοδο 2014-2019 δεν φρόντισαν να βάλουν ούτε ένα λιθαράκι στο ιερό νησάκι και άφησαν κτίρια να σαπίζουν και το άφησαν όλο κυριολεκτικά στο έλεος βανδάλων, με συνέπεια το 2019 η βουλευτής Βάκη να εκλιπαρεί τον… πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (!) να κάνει αυτός κάτι για έναν στοιχειώδη καθαρισμό και ευπρεπισμό στα κενοτάφια των εκτελεσμένων έστω, εκφράζουν τώρα λύπη. Υποτίθεται πως θα έκαναν από το 2016 κάποια ελάχιστα έργα μ’ ένα τόσο θλιβερό πρόγραμμα της κακιάς ώρας που ήταν τόσο αίολο ώστε δεν έγινε επί των ημερών τους το παραμικρό! Στην πραγματικότητα, ενώ ανέλαβαν την εξουσία το 2014, το ενδιαφέρον τους για το Λαζαρέτο ήταν τόσο ώστε δεν ήξεραν καν ότι η νησίδα από το

2012 βάσει σχετικού νόμου ανήκει στον Δήμο Κέρκυρας και δεν έκαναν το παραμικρό ώστε να κινηθούν οι τυπικές διαδικασίες της μεταβίβασης της νησίδας στον Δήμο. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα επί πέντε χρόνια, δεν έπεσε στο Λαζαρέτο για έργα ούτε ένα ευρώ για δείγμα και το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού άφησε τα κτήρια στη νησίδα κυριολεκτικά να σαπίζουν. Αλλά, χωρίς μια υποκριτική έστω έκφραση αυτοκριτικής και συγγνώμης, διατυπώνουν λύπη για μια δήθεν επαπειλούμενη λήθη και συγχρόνως κατηγορούν άλλους για το ότι… καθυστερούν τα αναγκαία έργα ή και η μεταβίβαση της νησίδας στο Δήμο.

Καμώνονται μάλιστα, πως αγνοούν και θα ήθελαν πράγματι να γνωρίζουν για τους περίπου 200 εκτελεσμένους «ποια να ήταν άραγε η τελευταία σας σκέψη, πώς ξεγελάσατε τον τελευταίο φόβο, πώς ταΐσατε την τελευταία ελπίδα ότι χαρίζεστε για κάτι σημαντικό, για κάτι πολύ πιο πάνω από το μπόι σας», όπως επανέλαβε στο Λαζαρέτο ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας χωρίς αιδώ. Σαν να μην ξέρουν πώς… «χαρίστηκαν»! Σαν να μην έχουν ακούσει ποτέ, σαν να μην έχουν διαβάσει ποτέ

πουθενά τι διέσωσαν απ’ αυτούς οι άλλοι μελλοθάνατοι συγκρατούμενοί τους που σώθηκαν και τι λένε τα ίδια τα στερνά γράμματα των εκτελεσμένων!

Αλλά προφανώς γι’ αυτό οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτε, όπως άλλωστε και οι διάδοχοί τους, ώστε να φτιαχτεί το Μουσείο στο Λαζαρέτο. Επειδή προτιμούν τη σύγχυση και την αγνόηση ή τη λογοκρισία των στερνών γραμμάτων των εκτελεσμένων, όπως κάνουν συχνά ακόμη και μπροστά στον τοίχο των εκτελέσεων.

Ώστε να συσκοτίζουν την Αντίσταση απέναντι στο άδικο, που σαν φάρος άσβεστος συμβολίζει το Λαζαρέτο. Ώστε να παραχαράσσουν, να διαστρέφουν και να επιχειρούν να φέρνουν στα δικά τους τρέχοντα πολιτικά και προσωπικά μέτρα την δήθεν άγνωστη Ιστορία του, αποσιωπώντας σκανδαλωδώς την πολιτική ταυτότητα των εκτελεσμένων και το νόημα της αλύγιστης στάσης τους.

Έτσι, τάχα οι τρύπες από τις σφαίρες στον τοίχο των εκτελέσεων «στέκουν εκεί αδιάφορες» και το μόνο που θυμίζουν είναι τα λόγια του Σοφοκλή πως τίποτα δεν υπάρχει πιο φοβερό απ’ τον άνθρωπο! Στο Λαζαρέτο

δηλαδή, απλώς, έτυχε κάποιοι φοβεροί άνθρωποι να εκτελέσουν κάποιους άλλους ανθρώπους που επέλεξαν, υποτίθεται, να θανατωθούν; Πόσος εκπεσμός!

Επειδή το Λαζαρέτο καίει!

Φυσικά γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τέτοια ασεβή επιχειρήματα και άλλα παρόμοια κι εξίσου σαθρά πως τάχα η μνήμη μας κρατάει «μια μέρα», δηλαδή την ημέρα της «επετειακής εισβολής μας» στο Λαζαρέτο, μετά από την οποία μάλιστα, ταραγμένοι από το γεγονός αυτό, «οι νεκροί θα ξαναησυχάσουν»!

Προφανώς, όμως, αυτή είναι πραγματικά η αλήθεια για ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν μέσω του Σωματείου Λαζαρέτο εκδήλωση τιμής και μνήμης κάθε χρόνο στο νησάκι με τέτοια χαρακτηριστικά, που την καθιστούν λιγότερο εκδήλωση τιμής και μνήμης και περισσότερο εκδήλωση αποσιώπησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Λαζαρέτου. Πραγματικά, γι’ αυτούς μόνο «μια μέρα» κρατάει η μαραμένη μνήμη τους, όταν για άλλους, για πολλούς, η μνήμη είναι διαρκής.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν μάλιστα το θράσος, όπως μαρτυρεί το βίντεο της κυριακάτικης εκδήλωσης με την τελευταία παρέμβαση μέλους της διοίκησης του Σωματείου Λαζαρέτο, να εγκαλούν το ΚΚΕ για το γεγονός ότι έχει τοποθετήσει στον χώρο τιμητική επιγραφή οφειλόμενης εκ μέρους του τιμής προς τους άξιους γιους του, όπως θα όφειλε άλλωστε να πράξει κάθε άλλο Κόμμα αν οι νεκροί αγωνιστές ήταν δικά του μέλη. Με μισόλογα άφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι θα… φροντίσουν για την απομάκρυνσή της στο εγγύς μέλλον. Το αντιΚΚΕ μένος τους αποτελεί βάναυση προσβολή προς τους νεκρούς, τους οποίους τιμούν κατά τα άλλα για τις αξίες που αντιπροσώπευαν.

Οι λαϊκές ενωτικές πρωτοβουλίες ανθρώπων από διάφορους πολιτικούς χώρους είναι βέβαιον, όμως, ότι θα συνεχιστούν με συμμετοχή και ψηφοφόρων μέχρι τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και θα αφήσουν πίσω τους όσους για ιδιοτελείς λόγους στέκονται εμπόδιο στην προστασία του Λαζαρέτου και στην ανάδειξη της γνήσιας ιστορικής μνήμης του τόπου.

Ας περιμένουν λίγες μέρες οι δήθεν ακομμάτιστοι διαστρεβλωτές της Ιστορίας, που

για να καλύψουν την αντίθεσή τους σε ό,τι εξέφρασε ιστορικά το Λαζαρέτο δίνουν όρκους σε μια εθνική συμφιλίωση υποταγής των εκμεταλλευόμενων στους εκμεταλλευτές τους. Στ’ αγιασμένο χώμα που ‘πιε αίμα ποταμό θα φανεί μέσα στον μήνα μ’ όλη του την αξιοπρέπεια και τη λεβεντιά όλο το μπόι της αδιάκοπης κι ακατάπαυστης λαϊκής μνήμης και απαίτησης να γίνουν όλα όσα πρέπει!

Α.Π.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search