• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Οι Συνέπειες από τις πρόσφατες πλημμύρες και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

November 04, 2021 521

ΛΑϊΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Οι Συνέπειες από τις πρόσφατες πλημμύρες και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

Έπρεπε να πνιγούμε για να αφυπνιστούν. Αν αφυπνίστηκαν. Μένει να το δούμε. Οι πρόσφατες νεροποντές απογύμνωσαν το καπιταλιστικό οικοδόμημα και στην Κέρκυρα. Για να δούμε γυμνή την «μεγάλη» οικονομική ανάπτυξη 40 χρόνων. Για να φανούν και από αυτή την πλευρά οι αντιφάσεις - τα αδιέξοδα και η σήψη του «σύγχρονου» καπιταλιστικού οικοδομήματος (ατομική ιδιοκτησία, ατομική πρωτοβουλία, κέρδος). Και δεν είναι θέμα λαθών. Είναι συνέπειες μιας συνειδητής εγκληματικής πολιτικής διαχρονικά.

Μιας πολιτικής που υπηρέτησαν ΟΛΕΣ οι αστικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ). Μιας πολιτικής που σιγοντάρισαν, ανέχτηκαν και στήριξαν οι τοπικές αρχές. Μία και ενιαία η φιλοσοφία τους το καπιταλιστικό κέρδος. Τώρα αν έχουμε και απώλειες τις βλέπουν ως αναγκαίο κακό. Κάθε πόλεμος έχει και απώλειες. Μόνο που σκοτώνονται οι λαοί, ΟΧΙ αυτοί που οργανώνουν τους πολέμους.

Και στις πλημμύρες οι φτωχοί πνίγονται. ΟΧΙ αυτοί που κερδίζουν τα πολλά από την «ανάπτυξη». Φτιάξαν ένα τουριστικό γίγαντα ΑΝΟΧΥΡΩΤΟ και χωρίς υποδομές (δρόμοι αντιπλημμυρικά, αντιπυρική, βιολογικοί, απορρίμματα). Το κράτος διαχρονικά έπρεπε να έχει δώσει πολλά, για υποδομές και προστασία, αλλά έχει δώσει ελάχιστα ή τίποτα. Η αναρχία της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι μπροστά μας με όλα τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει.

Θα ζήσουμε τις συνέπειες. Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. «Κλαίνε» οι τωρινοί για τις συνέπειες, «Κλαίνε» και οι πρώην. Η υποκρισία πάει σύννεφο. Οι πρώην κατηγορούν τους τωρινούς, οι τωρινοί τους πρώην. Όλοι τα ρίχνουν στην ατομική ευθύνη. «Φταίει» ο κάθε μεμονωμένος πολίτης. Λες και η πολεοδόμηση, η χωροθέτηση, η οργάνωση του κάθε τόπου γίνεται από τον καθένα ξεχωριστά. Στο τέλος θα βγουν όλοι οι υπεύθυνοι καθαροί και θα φταίει ο λαός και η κλιματική αλλαγή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει βάλει και ξαναβάλει το θέμα της αντιπλημμυρικής - πολιτικής προστασίας, από την αρχή της θητείας του Δ. Συμβουλίου. Σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό. Αναγκαστήκαμε να προτείνουμε, αντί για αναπλάσεις - αντιπλημμυρικά. Εσείς προτιμούσατε τις αναπλάσεις. Βλέπαμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Βλέπαμε ότι δεν υπάρχουν υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Ανησυχούσαμε βλέποντας άλλες περιοχές της χώρας να πνίγονται. Η πλημμύρα του Νοέμβρη 2019 σας ταρακούνησε για ένα μήνα. Μετά τίποτα.

Τα 590 χιλ. του Π.Δ.Ε. (παλιού) σας υποχρέωσαν να κάνετε κάποιες μελέτες. Αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Όλος ο Δήμος έχει πρόβλημα. Προσπαθήσαμε να σας αφυπνίσουμε.

Στις 4-9-2021 στείλαμε εισήγηση στο Δημ. Συμβούλιο με θέμα: Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τι λέγαμε: «Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουμε, να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες από τις πλημμύρες. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την κλιματική αλλαγή περιμένοντας τις συνέπειες. Χρειάζεται πολιτική βούληση και πόροι. Και καταλήγαμε: «Έπρεπε να έχουν παρθεί μέτρα από 10ετίες πριν. Μπροστά μας είναι το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας άρα πρέπει να παρθούν ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ, καθαρισμοί ρεμάτων, αυλακιών, γεφυριών κλπ. Να διεκδικήσουμε από την πολιτεία χρηματοδότηση για τεχνικά έργα ανακούφισης και διάνοιξης διεξόδων των όμβριων προς την θάλασσα, τα οποία να εντάξουμε στο επόμενο τεχνικό πρόγραμμα. Να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης και κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των περιοχών που πάσχουν».

Δεν ξέρω πόσοι διάβασαν αυτά που γράφαμε. Σίγουρα η Δ. Αρχή δεν τα έλαβε υπ’ όψιν. Αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα.

Ένα μήνα μετά στις 12.10 2021, στο Δ. Συμβούλιο σας κάναμε κριτική, ότι δεν είχατε κάνει τίποτα. «Γρηγορείτε είχαμε πει». Είχε προηγηθεί και η πλημμύρα στην Κεντρική Κέρκυρα, μία εβδομάδα πριν. Δύο μέρες μετά, Πέμπτη 14.10.2021, η πλημμύρα έπληξε την περιοχή Μεσογγής- Μωραϊτίκων, καθώς και άλλες περιοχές. Αν ήταν νύχτα θα είχαμε πολύ χειρότερα. Αν το φαινόμενο ήταν νοτιότερα, οι πληγές στον δήμο μας θα ήταν ανυπολόγιστες.

Δεν είμαστε μάγοι. Το προφανές βλέπαμε. Επισκεφτήκαμε τις πληγείσες περιοχές δύο φορές. Και την επόμενη Παρασκευή 15-10-21 και την Κυριακή 17-10-21. Οι μεγάλες ζημιές έγιναν σε σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα. Το Δημοτικό Κατάστημα ήταν σε άθλια κατάσταση.

- Το τμήμα του δρόμου πριν την εκβολή του ποταμιού, (άνοιξε τρύπα) είναι κατασκευή της πλάκας. Το παλιό γεφύρι της Μεσογγής έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Το έλεγξε ποτέ κανείς; Το ποτάμι είναι 10ετίες εγκαταλελειμμένο. Χρειάζεται συνολική μελέτη και μέτρα προστασίας των γύρω κατοίκων.

- Στου Λιούμπα συρρέουν τεράστιες ποσότητες νερού από Στρογγυλή - Επισκοπιανά. Δεν έχουν διέξοδο. Βρήκαν διέξοδο στον δρόμο. Από τους λόφους των Επισκοπιανών κατεβαίνουν τεράστιες ποσότητες νερού που φτάνουν στον κεντρικό δρόμο ανεξέλεγκτα με ανεπαρκέστατη διέξοδο.

- Το γεφύρι δίπλα από το Δημοτικό Κατάστημα είναι μόνο για ψιχάλες. Αυτό καταλήγει σε ρέμα δίπλα από το Δημοτικό Κατάστημα. Ακόμη είναι φραγμένο από βάτα κλπ. Ίσως συνέβαλε να ανέβει ψηλά η στάθμη των υδάτων. Ούτε το έβλεπε ούτε το βλέπει κανείς; Αν είχατε ασχοληθεί ίσως κάποιος το έβλεπε.

- Στον Κόμβο της Μεσογγής η Περιφέρεια Ι.Ν., έφτιαξε αντιπλημμυρικό. Οι δυνατότητες απορροής είναι πολύ περιορισμένες (σκάρες, αγωγός). Έξω από το MIRAMARE το σύστημα απορροής είναι ΜΟΝΟ για ψιχάλες. Τελικά όλος ο Δήμος έχει πρόβλημα

- Είχαμε πει και για την περιοχή Χλωμού, όλο τον Αη Γιώργη, την περιοχή Πετριτή.

- Στο Περιβόλι συνεχίζουν την «αντιπλημμυρική ανοησία» για να δικαιολογήσουν κάποιο προσωπικό ρουσφέτι. Το παλιό γεφύρι θα το αντικαταστήσουν; Το ρέμα που οδηγεί στην θάλασσα θα το καθαρίσουν; και πότε; Το «αντιπλημμυρικό» το έχουν ξεκινήσει από την Άνοιξη.

- Πνίγηκε και ο Κάβος, την επόμενη εβδομάδα από την πλημμύρα. Τα νερά δεν έχουν διέξοδο από τον κεντρικό δρόμο προς την θάλασσα. Χρειάζονται έργα απορροής. Μεγάλες ποσότητες καταλήγουν στην Κοκκινιά στην στροφή. Οι κάτοικοι εκεί έχουν μεγάλο πρόβλημα. Χρειάζεται συνολική μελέτη εκτροπής.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στο λαό. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να μείνουν όπως τα βρήκαμε. Χρειάζεται αγώνας διεκδίκηση απαίτηση. Μας τα χρωστούν. Και ΟΧΙ ΜΟΝΟ για αντιπλημμυρικά, αλλά και για πυροπροστασία, αντισεισμική, σχολεία, δρόμους, αποχετευτικό, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους κλπ.

Να απαιτήσουμε:

- Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς τους

- Να αποκατασταθούν οι καταστροφές.

- Γενναία χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά άμεσης ανάγκης.

- Χρηματοδότηση για επιστημονική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων σε όλο τον Δήμο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search