• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη 1798 η ρωσοτουρκική πολιορκία της Κέρκυρας

November 04, 2021 5987

 

Οι Γάλλοι του Ναπολέοντα Βοναπάρτη εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα στις 28 Ιουνίου 1797. Ένα χρόνο αργότερα, μια ρωσοτουρκική συνθήκη έφερε στο Ιόνιο ενωμένο τον ρωσοτουρκικό στόλο! Ξεκίνησαν από τα Κύθηρα και στις 4 Νοεμβρίου του 1798, τα πρώτα επτά πλοία με ανυψωμένες τις δυο σημαίες (οθωμανική και ρωσική) φάνηκαν μπροστά στην πόλη της Κέρκυρας. Οι Γάλλοι σήμαναν συναγερμό, ενώ οι νησιώτες κλείστηκαν στα σπίτια τους. Κάποιοι προτίμησαν να το σκάσουν στην ύπαιθρο.

Την επόμενη ημέρα, 5 Νοεμβρίου του 1798, δυο ρωσικά και δυο τουρκικά πλοία πλησίασαν κι αγκυροβόλησαν μπροστά στο νησάκι Βίδο. Αμέσως, έσπευσαν προς το μέρος τους βάρκες σημαιοστολισμένες, κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων. Κερκυραίοι αριστοκράτες επέβαιναν σ’ αυτές και βιάζονταν να δηλώσουν στους Τούρκους και Ρώσους ότι έθεταν τις υπηρεσίες τους στη διάθεσή τους.

 

Ο Ρώσος πλοίαρχος ζήτησε να συναντηθεί με τον στρατηγό Σαμπό, Γάλλο διοικητή των Επτανήσων. Ο Σαμπό έστειλε τον αρχηγό του επιτελείου του να τους παραλάβει: Τον πλοίαρχο, τον διερμηνέα και τον ένα αξιωματικό. Με μαντήλια δεμένα γύρω από τα μάτια, τους οδήγησαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Σωτηρίας. Ο Ρώσος πλοίαρχος μετέφερε πρόταση του ναυάρχου Ουσακώφ να του παραδοθεί το φρούριο με αντάλλαγμα την ασφαλή αποχώρηση της γαλλικής φρουράς με τα όπλα της σε λιμάνι της επιλογής των Γάλλων, με ρωσικά μέσα. Ο Σαμπό απάντησε ότι φρούριο σαν αυτό της Κέρκυρας δεν είναι δυνατό να παραδοθεί έτσι άδοξα. Είχε, είπε, τους άνδρες και τα μέσα για να το υπερασπιστεί. Και πρόσθεσε:

«Χρειάζεστε 40.000 άνδρες για να πάρετε την Κέρκυρα και δεν τους έχετε. Ας πιούμε στην υγεία σας και στην υγεία των Γάλλων κι από αύριο αναμετρούμε τις δυνάμεις μας».

Το πρωί, 6 Νοεμβρίου, το γαλλικό πλοίο που είχε σταλεί στην Αγκόνα, επέστρεψε με τη διαβεβαίωση ότι ετοιμάζονταν 3.000 άνδρες που θα έφθαναν ως ενίσχυση. Ο Σαμπό έβγαλε πατριωτική διακήρυξη:

«Μπροστά σας υψώνεται το οθωμανικό λάβαρο, έμβλημα της πιο βάρβαρης δουλείας. Αλλά πριν να βρεθείτε κάτω από τον ζυγό της ημισελήνου, θα δείτε τους Γάλλους να πεθαίνουν για σας, με σας».

Οι Κερκυραίοι δεν είχαν τέτοιο σκοπό. Εντάξει οι Τούρκοι αλλά οι Ρώσοι ήταν χριστιανοί και μάλιστα ορθόδοξοι. Τα χωριά επαναστάτησαν. Στη Λευκίμμη υψώθηκε ρωσική σημαία. Και κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να λεηλατούν περιουσίες στο όνομα της ελευθερίας. Ο ναύαρχος Ουσακώφ διόρισε τον πλούσιο, πρώην δημοκρατικό κόμη Νικολέτο Βούλγαρη, κυβερνήτη της Κέρκυρας να βάλει κάποια τάξη στην ύπαιθρο.

 

Οι πολεμικές επιχειρήσεις άρχισαν στις 20 Νοεμβρίου του 1798, όταν έφτασαν μπροστά στην Κέρκυρα και τα υπόλοιπα πλοία του ρωσοτουρκικού συμμαχικού στόλου που ως τότε ήταν απασχολημένα στη Λευκάδα. Οι πρώτες επιθέσεις αποκρούστηκαν.

Το νησάκι Βίδο έπεσε στις 18 Φεβρουαρίου 1799. Είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός και συνδυασμένη απόβαση Ρώσων στη μια πλευρά και 2.500 Τουρκαλβανών στην άλλη. Όσοι Γάλλοι παραδόθηκαν σε Ρώσους, επέζησαν. Όσοι σε Τουρκαλβανούς, σφάζονταν ανελέητα. Οι Ρώσοι τα έχασαν με την αγριότητα των συμμάχων τους. Πολλοί, πρόσφεραν χρήματα για να αγοράσουν τους Γάλλους αιχμαλώτους των Οθωμανών. Ένας Ρώσος αντισυνταγματάρχης πρόσφερε όσα χρήματα διέθετε και το ρολόι του για να σώσει δυο Γάλλους που όδευαν για καρατόμηση. Κάποιοι Γάλλοι σώθηκαν, όταν ένας Τούρκος αξιωματικός θέλησε να δείξει «ευρωπαϊκό πρόσωπο» και διέταξε να σταματήσουν οι σφαγές. Οι αιχμάλωτοι σύρθηκαν στα αμπάρια της τουρκικής ναυαρχίδας.

Μπροστά στη νέα κατάσταση, ο στρατηγός Σαμπό ζήτησε 48ωρη ανακωχή. Ο Ουσακώφ τη δέχτηκε αμέσως. Ο Σαμπό συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο. Με το Βίδο στα χέρια του εχθρού και την πόλη στο έλεός του, ή θα έπρεπε να κάψουν την πόλη, ώστε να μη βρίσκουν οι Ρώσοι κατάλυμα, ή θα έπρεπε να παραδοθούν. Και χρειαζόταν να περιοριστούν σε άμυνα μόνο στο Παλαιό Φρούριο, για όσο μπορούσαν ν’ αντέξουν. Ο Σαμπό προτίμησε την έντιμη παράδοση.

Το σχέδιο παράδοσης συντάχθηκε και επιδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα ήρθε η απάντηση με κάποιες τροποποιήσεις. Στις 21, η γαλλική φρουρά έδωσε επίσημα όρκο ότι δεν θα πολεμούσε εναντίον Ρώσων και Τούρκων για ένα συγκεκριμένο διάστημα. Τα συμμαχικά πλοία πλησίασαν κι αγκυροβόλησαν. Τρία τάγματα Ρώσων αποβιβάστηκαν στην αποβάθρα του Αγίου Νικολάου υπό τις ζητωκραυγές Κερκυραίων, ενώ στα σπίτια κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες.

 

Ο Μεγάλος Πρωτόπαπας, οι κληρικοί του νησιού και οι ευγενείς υποδέχτηκαν τον ναύαρχο Ουσακώφ στην προκυμαία. Όλοι μαζί, πήγαν στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όπου τελέστηκε δοξολογία, ενώ έξω το νησί άλλαζε κατόχους και στο φρούριο υψώνονταν οι σημαίες Ρωσίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ήταν η σειρά των Ρώσων και των Τούρκων να ανταποδώσουν τις γαλλικές αβρότητες του προηγουμένου Νοεμβρίου.

Οι παράτες και οι φιλοφρονήσεις έληξαν κατά τα τέλη Φεβρουαρίου του 1799, όταν οι Γάλλοι επιβιβάστηκαν σε δώδεκα εμπορικά σκάφη και με τη συνοδεία ρωσικού πολεμικού έφυγαν για Τουλόνα. Τα έντεκα από αυτά, έφτασαν στη Γαλλία. Το δωδέκατο έπεσε σε θαλασσοταραχή και βούλιαξε. Ο Μάρτιος βρήκε την Κέρκυρα υπό ρωσοτουρκική κατοχή.

Η συνθήκη υπογράφτηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1800. Η Οθωμανική αυτοκρατορία έπαιρνε όλες τις πρώην βενετσιάνικες κτήσεις στην Ήπειρο, θα εισέπραττε από την Ιόνιο Πολιτεία 70.000 γρόσια κάθε τρία χρόνια και θα τοποθετούσε εκεί δικό της αντιπρόσωπο (τον Μουσταφά Καπουσίμπαση με έδρα την Κέρκυρα). Την εξουσία θα ασκούσαν αντιπρόσωποι από την τάξη των ευγενών.

 

Οι νησιώτες απέκτησαν ελευθερία ναυσιπλοΐας και προνόμια και δικαιώματα ίδια με αυτά των παραδουνάβιων ηγεμονιών. Ο Καμπουσίμπασης όμως, αλλιώς τα αντιλαμβανόταν όλα αυτά. Στην Κέρκυρα, οι Τούρκοι επέβαλαν την τάξη σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις. Οι κάτοικοι της ελεύθερης Πολιτείας αντιμετωπίζονταν σαν σκλάβοι. Ταραχές ξέσπασαν τον Μάιο του 1801. Οπλισμένοι Τούρκοι άρχισαν να χτυπούν στο ψαχνό. Ο τοπικός στρατός προσπάθησε να υπερασπιστεί την πόλη αλλά υποχώρησε. Κερκυραίοι βγήκαν στους δρόμους κι αντιμετώπισαν τους Τούρκους με πέτρες και με ξύλα. Ρώσοι ναύτες πλοίων που ναυλοχούσαν εκεί, διατάχθηκαν να βγουν και να αποκαταστήσουν την τάξη. Τα κατάφεραν. Στις 13 Αυγούστου του 1801, Ρώσοι και Τούρκοι παρέδωσαν τα φρούρια της Κέρκυρας στην Επτανησιακή Γερουσία, μπήκαν στα πλοία κι έφυγαν.

Με στοιχεία από το: e-didaskalia.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search