Print this page

7 Νοέμβρη 1943: Ιστορικό ντοκουμέντο για τη γερμανική κατοχή στις Αργυράδες

November 07, 2021 661

 

Της Νικολέττας Γ. Καββαδία*

Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 1943 με ορμητήριο τα Λα(γ)ούδια οι Γερμανοί αποβιβάζονται στον Άι – Γιώργη Αργυράδων 500μέτρα από την ακτή. Περίπου 670 Γερμανοί της 1ης Ορεινής Μεραρχίας με βαρέα όπλα και βαρείς όλμους, με  2πυροβόλα, 23 ερπυστριοφόρα οχήματα, μοτοσυκλέτες και 102 υποζύγια υπό τις διαταγές του λοχαγού Ντίτμαν (Friz Dittmann).

Αρχές Οκτώβρη οι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν στο ύψωμα του Άη Γιάννη στις Αργυράδες. Στις 7 Νοέμβρη το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ΙΝ Αγίου Ιωάννη με έγγραφό του προς τον Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών Μεθόδιο αναφέρεται στην εγκατάσταση των Γερμανών στον ‘Αη Γιάννη και στις ενέργειες του εκκλησιαστικού συμβουλίου για τη διαφύλαξη των πολύτιμων αντικειμένων καθώς και ότι δε λειτουργεί πια ο ναός ως χώρος για τις θρησκευτικές ανάγκες. Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του ιερέα Κωνσταντίνου Καλούδη (Παππακώστα).

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι οι Γερμανοί τοποθέτησαν «εις όλην την λοφοσειράν πυροβόλα μεγάλου και μικρού διαμετρήματος και εν αντιαρεπορικόν». Επιπλέον το εκκλησιαστικό συμβούλιο επισημαίνει ότι «αφηρέσαμεν εκ του Ιερού τούτου Ναού παν το τιμαλφές και αργυρούν αντικείμενον και διεφυλάξαμεν πάντα ταύτα. Από σήμερον δε Κυριακήν έπαυσε εις τον Ιερόν τούτον ναόν να τελείται η Θ. Λειτουργία…».

Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι από το αρχείο του Μητροπολίτη Κερκύρας Μεθοδίου και το δημοσίευσε στη «Φωνή των Αργυραδίτων», αρ. φύλλου 1 (Δεκέμβρης 1991) ο αείμνηστος Νεκτάριος Καλούδης.

Αναλυτικά το έγγραφο:

Αριθ. 125

Εν Αργυράδες τη 7 Νοεμβρίου 1943

Αριθ. 15

Το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Προς

Τον Σεβ. Μητροπολίτην Κερκύρας και Παξών κ.κ. Μεθόδιον

         Ευσεβεστάτως αναφέρομεν ότι προ τινων ημερών αφιχθέντες ενταύθα Γερμανοί κατέλαβον τον λόφον του Αγίου Ιωάννου εγκαταστήσαντες ραδιοτηλέγραφον και τοποθετήσαντες εις όλην την λοφοσειράν πυροβόλα μεγάλου και μικρού διαμετρήματος και εν αντιαρεπορικόν, ετρύπησαν δε την ουρανίαν (1) και ετοποθέτησαν διάφορα σύρματα και λοιπά.

Επειδή λοιπόν ο Ιερός ούτος Ναός του Αγίου Ιωάννου κατέστη στρατιωτικός στόχος τη συναινέσει του ενταύθα Διοικητού των Γερμανών αφηρέσαμεν εκ του ιερού τούτου Ναού παν τιμαλφές και αργυρούν αντικείμενον και διεφυλάξαμεν πάντα ταύτα υπό προσωπικήν ημών ευθύνην. Από σήμερον δε Κυριακήν έπαυσε εις τον Ιερόν τούτον Ναόν να τελείται Θ. Λειτουργία, τας δε Κυριακάς τας οποίας ελειτουργούμεν εκείσε ο μεν ιερεύς Σ. Καββαδίας λειτουργεί εις τον Ι. Ναόν του Αγίου Σπυρίδωνος (Μεσοχώρι) ο υποφαινόμενος δε εις τον Ι. Ναόν Υ.Θ. Κοιμήσεως.

Ευπειθέστατος

Ο Πρόεδρος του Εκκλησ. Συμβουλίου

Ιερεύς Κων. Καλούδης

 

* Νικολέττα Γ. Καββαδία είναι φιλόλογος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.