Print this page
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με ύβρεις και τραμπουκισμούς και χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για τον ΣΜΑ η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας

November 17, 2021 573

 

Η  χθεσινή 23η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας είχε 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη, πολλά από τα οποία ιδιαιτέρως σοβαρά για τον τόπο,  όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά εκείνο που έμεινε ήταν μια εικόνα ντροπής, αφού όχι μόνο δεν υπήρξαν ουσιαστικές και σημαντικές αποφάσεις για λύση των σοβαρών προβλημάτων, αλλά κυριάρχησαν ύβρεις και τραμπουκισμοί.

Για το καυτό θέμα του ΣΜΑ φάνηκε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει συνολικό σχέδιο για τα απορρίμματα και προσπαθεί με ελιγμούς να μη χρεωθεί την όποια δυσαρέσκεια των δημοτών. Επιδιώκει τη συναίνεση των άλλων παρατάξεων, αλλά δεν έχει λύση.  Έτσι επέλεξε την προσωρινή λύση του ΣΜΑ Κεντρικής Κέρκυρας στο Τεμπλόνι ως μόνη διέξοδο για την συνέχιση της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Πάλαιρο . Ουσιαστικά πρόκειται για αίτημα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας για χρήση των εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης στο Τεμπλόνι. Το θέμα είχε ήδη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και στη συνέχεια τέθηκε προς συζήτηση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόταση εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας, ενώ όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν «παρών». Φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία των δημάρχων Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και απόφαση του ΔΣ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. 

Όμως υπάρχει άλλο πιο σοβαρό εμπόδιο, γιατί από αυτοψία του Κλιμακίου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, προέκυψε ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στο Τεμπλόνι, λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις.

Για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Νότια Κέρκυρα

Όσον αφορά το σοβαρό  θέμα  για την έγκριση μίσθωσης οικοπέδου προς χρήση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σύμφωνα με τα κριτήρια χωροθέτησης ΠΕΣΔΑ για ΣΜΑ απόφαση ουσιαστική δεν πάρθηκε.

Και εδώ η δημοτική αρχή εμφανίστηκε, χωρίς πρόταση με διάφορα αντιφατικά και «αντιπαραδείγματα». Η δημοτική αρχή είχε κοινοποιήσει πριν από τη συνεδρίαση την κατασκευή ΣΜΑ σε οικόπεδο 9,1 στρεμμάτων που ανήκει σε ιδιώτη και βρίσκεται 200 μέτρα από την παράκαμψη της διασταύρωσης για Λευκίμμη προς Μπαστάτικα. Η εισήγηση μάλιστα του Δημάρχου απεστάλη στους δημοτικούς συμβούλους λίγες μόλις ώρες πριν την συνεδρίαση.

Ωστόσο ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση δεν αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πρόταση και παρουσίασε τα κριτήρια σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ τα οποία αφορούν σε αποστάσεις από οικισμούς, αρχαιολογικά ή πολιτισμικά μνημεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ύπαρξη δάσους ή αναδασωτέα έκταση, χωροθέτηση οικοπέδου εκτός RAMSAR, Natura ή Εθνικά Πάρκα και εκτός ζωνών προστασίας και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και άλλα.

Όπως είναι γνωστό τα απορρίμματα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, μεταφέρονταν σε ΣΜΑ στην Κυρά Χρυσικού, όπου ζυγίζονταν και στη συνέχεια με άλλα φορτηγά «ταξίδευαν» ξανά προς το λιμάνι της Λευκίμμης για να μεταφερθούν τελικά στην Πάλαιρο, με αυξημένο κόστος. Τόσο απλά!  

Όμως κατά τη συζήτηση του θέματος άναψαν τα αίματα, όταν ο αντιδήμαρχος Ανδριώτης με υβριστικό και τραμπούκικο τρόπου συμπεριφέρθηκε προς τη δημοτική σύμβουλο Μ. Κοντομάρη (ΔΗΜΟΣΥΝ). «Χαίρομαι που δεν έχω παιδί, να το στέλνω σε μια τέτοια καθηγήτρια» είπε χαρακτηριστικά. Μετά από αντεγκλήσεις και αφού αρνήθηκε ο αντιδήμαρχος να ανακαλέσει η δημοτική παράταξη ΔΗΜΟΣΥΝ απείχε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.