Print this page

Αρόδου

November 21, 2021 656
ΑΡΟΔΟΥ
 
Του Γιώργου Καγκουρίδη*
 
Ένα καΐκι είναι. Ένα σκάφος. Δε φαίνεται στη φωτογραφία η Σημαία του. Ημπορεί και να μην έχει καθόλου Σημαία.
Άραξε αρόδου. Εκεί στο Νότο. Απέναντι από τον Άη Γιώργη. Κάπου σαράντα νοματέους έχει μέσα. Τόσοι είναι είπαν’ οι Αρχές.
Πρόσφυγες; μετανάστες; λαθρομετανάστες; άσπροι; μαύροι; από ανάγκη; καθάρματα; χριστιανοί; μουσουλμάνοι; άλλοι;
Που πηγαίνανε; εδώ ηθέλανε να βγούνε; γιατί αράξαν’ εδώ; τσου χάλασ’ η μηχανή; κάνανε νερά; είχαν’ άρρωστο μέσα; δεν είχανε φαΐ; Τι;
Πλούσιοι δεν είναι. Δε ταξιδεύουν’ έτσι οι πλούσιοι. Φτωχίτες υπό εκμετάλλευση, πάσης μορφής και είδους θε νάναι. Μην είναι πονηροί; Μέσα κι αυτό. Έχουνε μαζί τους και παιδιά; γερόντους; Κοιμόνται ο ένας απάνου στον άλλονε;
Ευτυχώς που τσι δυο τελευταίες μέρες ο Νοέμβρης τσου κάνει καλό καιρό.
Δίπλα τους το σκάφος του Λιμενικού. Σίγουρα θα τσου δώκανε τα χρειαζούμενα. Φαΐ, φάρμακα. Σίγουρα θα μάθανε από πού έρχονται και πού ηθέλανε να πάνε. Σίγουρα θα έχουνε τ’ αμέντι τσου να είναι ασφαλείς. Να μη βουγιάξουνε τέγεια.
Αλλ’ άμα βάλει καιρό τι θα κάμουνε; Δε θα τσου βγάλουν’ όξω; Να πνιγούνε όξω από τον Άη Γιώργη θα τσου αφήκουνε; Αποκλείεται.
Παραβιάσανε τα θαλάσσια σύνορα τση χώρας; Χωρίς άδεια; Τιμώ την άδεια!
Δεν επιτρέπεται η αποβίβασις διότι οι νόμοι κι οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουνε; Τι θ’ απογίνουνε οι σαράντα ψυχές;
Ορέ σκοτούρες!
Από ψηλά επιτηρεί τα πάντα η Κυρά των Αγγέλων του Αρκουδίλλα. Δεν ηξέρω αν γιορτάζει σήμερα «μετά των παρθένων» ή το δεκαπενταύγουστο. Δεν έχει σημασία. Αυτή γιορτάζει κάθε μέρα.
Εψές, αποβραδίς, ανήγγειλε τη γέννηση του Χριστού. «Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστόν εξ ουρανών απαντήσατε, άσατε τω Κυρίω πάσα η γη και εν ευφροσύνη ανυμνήσατε λαοί ότι δεδόξασται».
Δεδόξασται λαοί, δεδόξασται. Να δεδόξασται!
Βάλε το χέρι σου, Παναΐα μου, να τα βγάλουν’ όξω τ’ άχαρα. Πες το και του Άη Γιώργη. Κι ό,τι έχουνε να τσου κάμουνε να τσου το κάμουν’ όξω. Αγοιώς θε να το πω του Αγιού Σπυριδώνου και στο περίσσευμά του. Ξέρει ΑΥΤΟΣ!
Εκατό χιγιάδες Κερκυραίοι δε μπορούμε να κάμουμε κουμάντο σε σαράντα ακάλεστους μουσαφίριδες; Να τσου στεγνώσουμε, να τσου ταΐσουμε, να τσου βαϊλέψουμε και μετά να βάλουμε μπρος τσου νόμους και τσου διεθνείς κανόνες;
Για την ώρα είναι δεμένοι αρόδου.
Έχεις κοιμηθεί αρόδου;
*Από το FACEBOOK
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.