• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Λευκίμμη – Ημερολιά - Σπηλιά: Ιδιωτικές μαρίνες για τους «σκαφάτους» αντί δημόσια λιμάνια!

December 05, 2021 6676

 

Ήλθε στο νησί είδε και … ξεπουλά ο διευθύνων σύμβουλος του κακόφημου ΤΑΙΠΕΔ ο οποίος περιόδευσε συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (φορέας υπό την εποπτεία του Ταμείου), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στο λιμάνι της νότιας Κέρκυρας στη Λευκίμμη αλλά και στο λιμάνι της Ημερολιάςστον Βορρά. Η «ανάπτυξη» έρχεται με το ξεπούλημα μπιρ  παρά της δημόσιας περιουσίας που για την Κέρκυρα σημαίνει Μαρίνες από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Και εκπρόσωποί μας αντί να ντρέπονται καμαρώνου. (Πατήστε ΕΔΩ). Τα λιμάνια που είναι δημόσια για να εξυπηρετούν τον λαό βγαίνουν στο σφυρί και ξεπουλιούνται σε ιδιώτες για να μετατραπούν σε Μαρίνες. Έγκαιρα το drepani.gr (argyrades.gr), όταν η πλειονότητα των Media αναφερόταν σε «αξιοποίηση» των λιμανιών φιλοξενώντας θριαμβολογικές και ψεύτικες εξαγγελίες ιθυνότων είχε προειδοποιήσει για το ξεπούλημα. Πατήστε ΕΔΩ.

Η διαδικασία ξεπουλήματος όλου του δημόσιου πλούτου και των υποδομών της χώρας μέσω ΤΑΙΠΕΔ προχωράει. Η χώρα από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε “ξέφραγο αμπέλι”, μιας οικονομίας υπηρεσιών και εμπορίου, πλατφόρμας και “πεδίου βολής φτηνού” των αμερικανονατοϊκών, με το λαό και τους εργαζόμενούς της αναλώσιμους δούλους. Οι πολιτικές ξεπουλήματος και ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι ανακάλυψη και πολιτική μόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αποτελούν συνέχεια και αναβάθμιση των πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνητικοί διαχειριστές, όλοι μαζί και ο καθένας χώρια, υπηρέτησαν πιστά τη μεταφορά πλούτου: τηλεπικοινωνίες, αεροδρόμια, λιμάνια, οδικοί άξονες, ενεργειακά δίκτυα, πλουτοπαραγωγικές πηγές, δημόσιες επιχειρήσεις, περιοχές φυσικού κάλους...

Μαρίνα τουριστικών σκαφών στο Λιμάνι Λευκίμμης

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ξεπουλήματος και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας έχει λάβει την οριστική απόφαση για παραχώρηση σε ιδιώτη του λιμανιού της Λευκίμμης, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του νοτίου συγκροτήματος με την απέναντι ηπειρωτική ακτή στα δρομολόγια των φέρρυ μποτ προς Ηγουμενίτσα. Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, αναμένεται ακόμα και εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 να προχωρήσει σε διαγωνισμό παραχώρησης του λιμένος σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει να το μετατρέψει σε μαρίνα τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής στο χώρο που εκτελείται σήμερα η πορθμειακή γραμμή, ενώ τα φέρρυ θα μεταφερθούν στην άκρη της εγκατάστασης, σε προβλήτα που πρόκειται να κατασκευαστεί με μικρή επέκταση του λιμενοβραχίονα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό λιμάνι για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία, αφού όχι μόνο τα ναύλα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά του κεντρικού λιμένα στην πόλη της Κέρκυρας, αλλά και γιατί η θαλάσσια διαδρομή διαρκεί μόλις 55 λεπτά σε σχέση με τα 90 έως και 120 λεπτά της πόλης.

Mega yacht στην πόλη της Κέρκυρας

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στην Κέρκυρα για την νέα μαρίνα “mega yachts” |  ertnews.gr

Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες δημοπράτησης των έργων της κατασκευής μαρίνας mega yacht δίπλα από το κεντρικό λιμάνι της Κέρκυρας, καθώς επίσης και η ολοκλήρωση της μαρίνας της Σπηλιάς.

Για το λιμάνι Ημερολιάς στη ΒΑ Κέρκυρα

Παράλληλα, ο κ. Πολίτης επισκέφθηκε και το λιμάνι της Ημερολιάς, δίπλα από το φημισμένο τουριστικό θέρετρο της Κασσιώπης στη ΒΑ Κέρκυρα, απέναντι από τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας. Ένα λιμάνι η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε εδώ και 20 περίπου χρόνια, ωστόσο, αν και έχει δυνατότητα προσέγγισης ακόμα και από μεγάλα πλοία, ουδέποτε λειτούργησε και παραμένει σήμερα σε πλήρη εγκατάλειψη…

Στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ είναι το ξεπούλημα του λιμανιού με παραχώρηση σε ιδιώτη ώστε να αναπτυχθεί εκεί μία ακόμα οργανωμένη μαρίνα τουριστικών σκαφών.

Το κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ είδε, τέλος, με ενδιαφέρον και τη δυνατότητα project για δημιουργία μαρίνας και στη Λάκκα του νησιού των Παξών για το οποίο υπάρχει μάλιστα επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ποια μικρά λιμάνια της Κέρκυρας ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ 

Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους περιλαμβάνει 10 λιμάνια με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Κέρκυρας με το  ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 100% των μετοχών των εταιρειών οι οποίες έχουν τη διαχείριση των λιμένων αυτών μέχρι το 2042. Στην ευθύνη του  Οργανισμού  Λιμένα Κέρκυρας, άρα κατ΄ επέκταση στο ΤΑΙΠΕΔ είναι, εκτός από το λιμάνι της πόλης και  τα εξής λιμάνια, η πλειονότητα των οποίων,  μέχρι το 2014 ήταν «ορφανά»: Ημερολιάς, Κασσιώπης, Ρηχά νερά, Αργυράδων, Κουλούρας, Αυλάκια Οθωνών, Βαγιονάκι Πεντατίου, Λευκίμμης, Αγ. Στεφάνου Σινιών, Νησακίου, Ρόδας, το λιμανάκι των Ερμόνων, Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, Αλιέων Μαντουκίου, Αστρακερής, Γουβιών, Καλυβιώτη, Κοντογυαλού, Σιναράδων, Μαθρακίου, Μπούκαρη, Πετριτή, Σιδαρίου, Άγιου Γόρδη, Αγραπιδιάς Αντίπαξων, Αλυκών Λευκίμης, Απιδιών Μαθρακίου, Γάρδενου Βιταλάδων, Βλαχέρνας Κανονιού, Ύψου, Πυργί  Ύψου, Φιορούλας Πεντατίου, Γαΐου, Λογγού και Λάκκας Παξών, Πόρτο Ερείκουσας και Άμμου Οθωνών. Υπενθυμίζουμε  ότι τα λιμάνια Μπενιτσών και Αλύπας Παλαιοκαστρίτσας ανήκουν στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων και το πρώτο έχει ξεπουληθεί. Επίσης υπάρχει εκκρεμότητα με το παραλιακό μέτωπο της Γαρίτσας, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ και , είναι «στα χέρια» του Υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα της ΕΤΑΔ ΑΕ (πρώην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου). 

Οχι στο ξεπούλημα των λιμανιών» | Η Εφημερίδα των Συντακτών

ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Την ώρα που ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία ουδείς δικαιούτια να συναινεί ή να σιωπά παριστάνοντας τον ανήξερο. Τώρα είναι η ώρα για Μέτωπο Αντίστασης ενάντια στο ξεπούλημα!

Απέναντι σε αυτά τα σχέδια που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρέπει να ορθώσουμε τείχος εναντίωσης!

 

Λαός, εργαζόμενοι και νεολαία είναι οι μόνοι που μπορούν με τους αγώνες τους να φρενάρουν και να ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς. 

 Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search