• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Κοινή επιστολή σε ΤΑΙΠΕΔ: Μέριμνα για τα τοπικά πλοία στο λιμάνι Λευκίμμης.

December 14, 2021 466

 

Κοινή επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλαν οι Πλοιοκτήτες Πορθμείου Λευκίμμης-Ηγουμενίτσας, το Σωματείο Ημερόπλοιων Τουριστικών Σκαφών Κέρκυρας, οι Πλοιοκτήτες Σκαφών Μέσης Αλιείας και ο Αγροτοαλιευτικός Σύλλογος Αλιέων Κέρκυρας με την οποία ζητούν  ζητούν “μέριμνα για τη δραστηριοποίηση των τοπικών πλοίων στα επικείμενα έργα ανάπτυξης των λιμενικών υποδομών Ν. Κέρκυρας”.

Η επιστολή:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την παρουσία στην Κέρκυρα του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτη, μετά από πρόσκληση του κ. Γκίκα αναφορικά με την αξιοποίηση λιμένων της Κέρκυρας. Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στους Λιμένες Λευκίμμης, Πετριτή, Ημερολιάς, Κερκύρας και συναντήσεις με τους Δημάρχους και των τριών Δήμων του νησιού και με ορισμένους λιγοστούς επαγγελματίες των περιοχών αυτών. Σε καμιά όμως από αυτές δεν προσκλήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ένωσης πορθμείων εσωτερικού, της Ένωσης των ημεροπλοίων, της Ένωσης αλιέων μέσης, αλλά και παράκτιας αλιείας, τα πλοία των οποίων δραστηριοποιούνται κατά κόρον στους λιμένες αυτούς!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο λιμένα Λευκίμμης, πέρα των τριών (3) Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας Ηγουμενίτσας μήκους περί των 60 μέτρων έκαστο και συνολικής μεταφορικής ικανότητας περίπου 1200 ατόμων και 200 οχημάτων, δραστηριοποιούνται ημερησίως περί των δεκαοκτώ (18) ημεροπλοίων μήκους 15-40μ. και συνολικής μεταφορικής ικανότητας άνω των 2.500 επιβατών, αποτελώντας βασική λιμενική υποδομή για την δραστηριοποίηση μας! Επανειλημμένα σας έχουμε αποστείλει ενημερωτικές επιστολές (με αρ. πρωτ. 56/20-5-2021, 49/4-1-2021 κτλ.), με τις οποίες σας ενημερώναμε αναλυτικώς, πέραν των λοιπών θεμάτων που αναφέρονται σε αυτό, και για τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στον λιμένα Λευκίμμης, καθώς και για την άμεση και αδήριτη ανάγκη αντιμετώπισης αυτών.

Στις συναντήσεις μας με όλους του εμπλεκόμενους Φορείς (ΟΛΚΕ, Δήμο, Βουλευτές του Νομού Κερκύρας) που προηγήθηκαν χρονικά της επίσκεψης του κ. Πολίτη, λάβαμε τη διαβεβαίωση, ότι στα επερχόμενα έργα βελτίωσης των λιμενικών υποδομών της περιοχής μας, θα υπάρξει σαφής μέριμνα για την πρόσδεση, αλλά και την εξυπηρέτηση του επιβατηγού κοινού των ημεροπλοίων μας.

Σαφής ήταν και η διαβεβαίωση για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των εμπορικών λιμένων μας και την παράλληλη επέκταση/ πρόσθετη κατασκευή τους προς αξιοποίηση και πιθανή ιδιωτικοποίηση, η οποία και δεν μας βρήκε σε γενικές γραμμές αντίθετους. Πάραυτα από τη μακέτα που παρουσιάστηκε στον Τύπο κατά την επίσκεψη του κ. Πολίτη και αφορά τα μελλοντικά έργα βελτίωσης του λιμένα Λευκίμμης, η επέκταση του λιμένα είναι μικρής κλίμακας και η προβλεπόμενη μαρίνα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του, περιορίζοντας σε ένα πολύ μικρότερο κομμάτι τον εμπορικό – επιβατικό λιμένα.

Δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για τα 9 τουλάχιστον σκάφη μέσης αλιείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για τα μικρά σκάφη της παράκτιας αλιείας, ενώ οι αόριστες δηλώσεις του κ. Πολίτη ότι «..Ο σχεδιασμός είναι να αναβαθμίσουμε το επιβατικό λιμάνι με κάποια μικρή επέκταση, με μεταφορά των πορθμείων σε ένα καινούριο κομμάτι που θα δημιουργηθεί, θα υπάρχει πιστεύω και αρκετός χώρος yea τα ημερόπλοια» μας γεμίζουν με ανασφάλεια για το μέλλον του κλάδου μας. Ειδικότερα δε για την περίπτωση του Λιμένα Λευκίμμης, μετά και τη μελέτη της μακέτας που παρουσιάστηκε μέσω του Τύπου, και αντιστοιχεί στην εναλλακτική λύση Β που προτείνεται στη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας MARNET για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1) Κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του λιμένα Λευκίμμης μας βρίσκει κατ’ αρχάς σύμφωνους, καθώς η παρούσα κατάσταση του μόνο λειτουργική δεν είναι.

2) Πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια πάνω στη μακέτα οι θέσεις πρόσδεσης των ημερόπλοιων, των σκαφών μέσης αλιείας, και των μικρών αλιευτικών της περιοχής. Επίσης να υπάρξει σαφής δέσμευση τόσο της πολιτείας, όσο και των πιθανών επενδυτών ότι η τιμολογιακή πολιτική, που θα ακολουθηθεί, θα είναι ίδια με την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας αναφορικά με το εμπορικό κομμάτι του λιμένα για τα δρομολογημένα πλοία, τα επιβατικά τουριστικά, τα σκάφη μέσης αλιείας και τα μικρά αλιευτικά.

3) Επίσης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το έγγραφο των πλοιάρχων των δρομολογημένων πλοίων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της Λευκίμμης επί σειρά ετών. Στο έγγραφο αυτό αναφέρονται οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο κατά τον κατάπλου, όσο τον απόπλου των πλοίων, καθώς και για τη διαχείμαση τους στο λιμάνι. Γίνεται αναφορά στη δεδομένη αδυναμία του λιμένα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πλοίων ακόμη και σε περιπτώσεις μέτριων καιρικών συνθηκών. Η δυσκολία αυτή γιγαντώνεται, στην περίπτωση που μεγάλο κομμάτι της νοτιοανατολικής πλευράς του λιμένα, καταληφθεί από σκάφη και εξέδρες, όπως εμφανίζονται στη μακέτα, συρρικνώνοντας το χώρο που θα εκτελούν χειρισμούς με μια στοιχειώδη ασφάλεια, σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλής ναυσιπλοΐας. Επίσης η μεταφορά των δρομολογημένων πλοίων από την τωρινή τους θέση σε αυτή της μακέτας, μειονεκτεί στην αδυναμία επαρκούς πρόσδεσης τους από νότια, πράγμα άκρως σημαντικό για την ασφάλεια τους.

4) Είναι καθολικά αποδεκτό ότι η γεωγραφική θέση του λιμένα, ο τρόπος κατασκευής του και το μέγεθος του, αποτελούν μειονέκτημα σε κάθε προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης του.

5) Λόγω του μικρού μεγέθους του λιμένα, απαιτούνται μικρές, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις στο προτεινόμενο σχέδιο επέκτασης του, ώστε η οποιαδήποτε επένδυση δημόσια ή ιδιωτική να καταστεί βιώσιμη. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση επιπλέον κρηπιδωμάτων τόσο εξωτερικά του βόρειου λιμενοβραχίονα, όσο και εσωτερικά του ανατολικού.

Τα προφανή οφέλη είναι πολλά:

a) Αυξάνονται σημαντικά οι θέσεις πρόσδεσης περιμετρικά του λιμένα, χωρίς να απαιτούνται πολυάριθμες κάθετες προβλήτες.

b) Λόγω της εμφάνισης συχνά έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, η πρόσδεση των σκαφών περιμετρικά του λιμένα αποτελεί δεδομένα πιο ασφαλή τρόπο από αυτόν σε πλωτές εξέδρες, που απαιτεί παράλληλα και μεγαλύτερο αριθμό ελιγμών σε μικρό χώρο.

c) Η διάρκεια του ταξιδιού της πορθμειακής γραμμής θα μειωθεί κατά πέντε λεπτά στην περίπτωση που η φορτοεκφόρτωση γίνεται στην εξωτερική πλευρά του λιμένα.

d) Ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, που είναι και η περίοδος αιχμής για το λιμάνι της Λευκίμμης, η ολιγόωρη παραμονή και πρόσδεση εξωτερικά του λιμένα για φορτοεκφόρτωση, τόσο των δρομολογημένων οχηματαγωγών, όσο και των ημεροπλοίων, θα αποσυμφορήσει σημαντικά την κίνηση εντός του λιμένα. ε) Αναλόγως των επικρατούντων καιρικών συνθηκών, η πρόσδεση θα γίνεται στην υπήνεμη πλευρά του λιμένα με δεδομένη την ευκολία και την αμεσότητα της.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search