Print this page

Σφεντονιές - Η μόνιμη στήλη της "Φωνής των Αργυραδιτών"

December 15, 2021 429

Σφεντονιές - Η μόνιμη στήλη της "Φωνής των Αργυραδιτών", αρ. φ. 162 (Σεπτ. - Οκτ. 2021)

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

Πάνε κι έρχονται τα καιρικά συμβάντα. Πότε οι σεισμοί, πότε οι πλημμύρες, οι κακοκαιρίες, οι «μπάλλοι» και άλλα πολλά, είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο» να συνδεθούν με τις κλιματικές αλλαγές και τις φθορές που προκαλεί ο καπιταλισμός στη φύση. Εμείς ξανασημειώνουμε ότι χωρίς γερές κατασκευές, αντιπλημμυρικά έργα, δασοπροστασία, έγκαιρη ενημέρωση και γνώση των ανθρώπων θα μιλάμε για το ριζικό, το θεό και τους δαίμονες. Η φύση δεν έχει συνείδηση για να εκδικείται, οι άνθρωποι όμως έχουν για να χρεώνουν τα κερδώα σφάλματα στους υπεύθυνους.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάσταση στο νησί και ιδιαίτερα στη Νότια Κέρκυρα, όπου κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές με τις βροχές στα μέσα Οκτώβρη.  Τα περί ετοιμότητας της κρατικής μηχανής και των μηχανισμών των δήμων και της περιφέρεις πνίγηκαν από την προβλεφθείσα κακοκαιρία και απέδειξαν τον κακό καιρό των αρμοδίων ανευθυνοϋπευθύνων. Εντάξει οι φυσικές καταστροφές δεν μπορούν πάντα να αντιμετωπίζονται χωρίς συνέπειες. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση ήταν εμφανέστατη η ανεπάρκεια των μηχανισμών του "επιτελικού κράτους" και των τοπικών υπηρεσιών. Εικόνες καταστροφής στην Κέρκυρα με συνανθρώπους μας να κινδυνεύουν, πολλοί να έχουν εγκλωβιστεί και πολλοί να θρηνούν τις τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων  Κέρκυρας αναφέρει: “Για μία ακόμα φορά ένα καθ όλα αναμενόμενο καιρικό φαινόμενο, μία φθινοπωρινή καταιγίδα, θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία του λαού σε πολλές περιοχές της χώρας και συνοδεύεται από πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών. Το νησί μας και αυτό βίωσε για μία ακόμα φορά τις επικίνδυνες συνέπειες από τις ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών. Ένα έντονο καιρικό φαινόμενο βροχόπτωσης ήταν ικανό να αποκαλύψει με τον χειρότερο τρόπο την παραπάνω πραγματικότητα. … Οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, η προστασία της ζωής και της υγείας του λαού είναι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και δείχνουν πως το κράτος είναι αποτελεσματικό για την διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου, αναποτελεσματικό για την προστασία και τις ανάγκες του λαού.»

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Αποτελεί γεγονός ότι διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, χέρι χέρι με μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κόσμος θα έβλεπε δραστικές μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. … Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός συνολικότερα, έχει βιώσει στο πετσί του το κάθε βήμα ιδιωτικοποίησης το οποίο φέρνει ως αποτέλεσμα τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στην θέρμανση που εν έτει 2021 φτάνει να θεωρείται πολυτέλεια. Νωπή είναι η πρόσφατη δυσάρεστη κατάσταση που βίωσε το νησί της Κέρκυρας, όταν με μια βροχή είδαμε αφενός τεράστιες καταστροφές λαϊκής περιουσίας και αφετέρου χωριά και περιοχές ολόκληρες να μένουν χωρίς ρεύμα με την πρώτη σταγόνα.»

Ανοιχτά στην παραλία του Άη Γιώργη επί δυο μέρες βρισκόταν  ένα σκάφος με πενήντα περίπου μετανάστες – πρόσφυγες με σκάφος του Λιμενικού να τους παρακολουθεί. Δεν υπήρξε  καμία ενημέρωση από το λιμενικό σώμα για το τι ακριβώς είχε συμβεί. Όταν η φωτιά του πολέμου φουντώνει και μάλιστα στη γειτονιά μας, μην απορούμε για τα σκάφη που μεταφέρουν αγεληδόν μετανάστες - πρόσφυγες.  Νέοι και νέες, γυναίκες με παιδιά και μωρά της κούνιας στην αγκαλιά φεύγουν για να σωθούν, μόλις εξασφαλίσουν το υπέρογκο χρηματικό ποσό της απάνθρωπης μεταφοράς. Χιλιάδες από αυτούς πνίγονται στη θάλασσα και ποτέ δεν φθάνουν στο προορισμό τους και η «πολιτισμένη Δύση» παρακολουθεί απαθής και ταυτόχρονο ένοχη για τους πολέμους που παράγει και τη ρατσιστική της πολιτική.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, της μνημονιακής εποχής με τη συνδρομή του κακόφημου ΤΑΙΠΕΔ έχουν βγάλει τη δημόσια περιουσία στο σφυρί και την ξεπουλάνε όσο – όσο με τον μανδύα των ιδιωτικοποιήσεων στο όνομα της «ανάπτυξης». Το νέο τσουνάμι των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Αsset Development Plan – ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει σειρά περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών του δημοσίου για ξεπούλημα. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Μαρίνα Megayacht-Κέρκυρα και ο Λιμένας/Μαρίνα Λευκίμμης – Κέρκυρα.

Οι μισοί από τους ελαιοπαραγωγούς της Κέρκυρας δεν έλαβαν την προκαταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου που πληρώνεται τον μήνα Νοέμβριο εξαιτίας είτε τυπικών προβλημάτων είτε του γνωστού προβλήματος με τον δορυφόρο που «βλέπει» ως μη καλλιεργημένες μεγάλες εκτάσεις αν δεν έχουν κοπεί τα χόρτα και τα βάτα. Με αυτή τη μέθοδο μειώνεται η επιδότηση. Πρόκειται για περίπου 10.000 παραγωγούς, που έχουν υποβάλλει αίτημα επιδότησης.

«Ας σταματήσει η κυβέρνηση να μας εμπαίζει διαφημίζοντας την ΚΑΠ και με κάτι ψίχουλα που πετάει κατά καιρούς», αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, σε ανακοίνωσή της για την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στύλιου στο νησί. Σημειώνει ότι «οι ελαιοπαραγωγοί και γενικότερα αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν βιώσει στο πετσί τους τις συνέπειες της ΚΑΠ και των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων με τη συνεχή μείωση των επιδοτήσεων και το κόψιμό τους σε όποιους έπαιρναν μέχρι 250 ευρώ, με τον διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, με υπέρογκους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών κ.λπ.

H Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ, μετά την ενημέρωση για το οριστικό κλείσιμο της Τράπεζας Ελλάδας στην Κέρκυρα στις 31.12.2022, με περίπου ενός αιώνα λειτουργίας, απέστειλε επιστολή προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το κλείσιμο της θυρίδας της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κέρκυρα εκλαμβάνεται ως ένα ακόμα βήμα υποβάθμισης του νησιού, σε συνέχεια άλλων ανάλογων ενεργειών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών λόγω εξοικονόμησης πόρων, τη στέρηση της από υπηρεσίες ζωτικής σημασίας με τελικό στόχο την αποψίλωση της έδρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όταν ως χώρα έχουμε ξεφύγει από την οικονομική ύφεση και παρατηρείται οικονομική ανάπτυξη σ’ όλους τους τομείς και δη στον τουρισμό.»

Κυκλοφορεί η Φωνή των Αργυραδιτών μαχητική και διεκδικητική

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.