• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Βιταλάδες: Ένα παραδοσιακό χωριό της Νότιας Κέρκυρας

December 19, 2021 401

Στο νότιο μέρος της Κέρκυρας, 35 περίπου χ.λ. μακριά από την πόλη, στο βορειοδυτικό άκρο της κωμόπολης Λευκίμμη, χωμένο μέσα στο εντυπωσιακό πράσινο της ελιάς και του κυπαρισσιού, προβάλλει το χωριό Βιταλάδες. Οι Βιταλάδες (υψόμ. 40 μ) ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λευκιμμαίων και έχει πραγματικό πληθυσμό 538 κατοίκους2001. Στους Βιταλάδες ανήκει επίσης ο συνοικισμός και η όντως πανέμορφη παραλία του "Γαρδένου" (περίπου 2 χιλιόμετρα από το χωριό).

Η ονομασία του χωριού
Όπως συχνά συναντά κανείς στις ονομασίες των χωριών, μια οικογένεια αποτέλεσε την αφορμή της ονομασία και αυτού του όμορφου χωριού του νότιου τμήματος της Κέρκυρας. Ένας Βενετός Φεουδάρχης με το επώνυμο Βίταλης που έζησε κατά τον 15ο αιώνα χάρισε το όνομα με το οποίο είναι γνωστό το χωρίο Βιταλάδες.

Απλωμένο στους πρόποδες ενός μικρού λόφου το καθαρό, γραφικό και πανέμορφο χωριό καλωσορίζει τον επισκέπτη. Το όνομα του το χωριό το πήρε μάλλον από το επώνυμο "Βιτάλης" (Βενετός φεουδάρχης της περιοχής τον 15ο αι. μ.Χ.). Το επίθετο αυτό σήμερα δεν συναντάται στην περιοχή. Σήμερα επικρατεί το επώνυμο Βάρελης. Άλλα επώνυμα κατοίκων είναι: Βούλγαρης, Ζερβός, Κουλούρης, Μοιρισκλάβος, Βλάσσης, Παπαβλασσόπουλος, Ράντος, Ρήγος, Σμοϊλης,Καστρινός).

 

Μικρά καφενεία, παντοπωλεία, και ταβερνάκια πλαισιώνουν την μικρή πλακόστρωτη πλατεία του χωριού. Πολλά από τα σπίτια διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, πολύχρωμα και περιποιημένα με αρκετά λουλούδια να τα στολίζουν. Ένα πηγάδι και η βρύση του παλιού υδραγωγείου συμπληρώνουν το μοτίβο. Ανηφορίζοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το βουνό μπορούμε να επισκεφτούμε το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονος με το παλιό του μοναστήρι, μέσα στον καταπράσινο ελαιώνα (συνεχίζοντας τον δρόμο αυτό, περίπου 2,5 χιλιόμετρα από το χωριό, θα οδηγηθούμε στην απέραντη και πανέμορφη αμμώδη παραλία του "Αγ. Σάββα". Πρόκειται για παραλία που γνωρίζουν μόνο οι εντόπιοι και ελάχιστοι απαιτητικοί τουρίστες, αφού η πρόσβαση στα τελευταία 500 περίπου μέτρα είναι προβληματική για τα επιβατικά αυτοκίνητα).

Αν προτιμάτε όμως μια αρκετά οργανωμένη παραλία με τουριστική ανάπτυξη, κατηφορίζετε από την πλατεία του χωριού, προς την παραλία που λέγεται Γαρδένος. Η καταπράσινη φύση της περιοχής κάνει τη διαδρομή εκπληκτική. Εκεί θα βρείτε πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο. Υπάρχουν διάσπαρτα, κατά μήκος ενός μικρού ποταμού που καταλήγει στη θάλασσα, μικρά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαράκια ήρεμης διασκέδασης. Στο μικρό λιμανάκι βρίσκονται δεμένα τα καραβάκια των κατοίκων του χωριού που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό,την καλλιέργεια της γης, το μάζεμα της ελιάς και το ψάρεμα.

Βιταλάδες - Λευκίμμης Κέρκυρας - Posts | Facebook

Οι κάτοικοι των Βιταλάδων είναι φιλήσυχοι, ευγενικοί, εργατικοί και με αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ. Ζουν τη σύγχρονη ζωή, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν την παράδοση της περιοχής οργανωμένοι σε Πολιτιστικό και Χορευτικό Σύλλογο. Συχνά ο επισκέπτης θα έχει την τύχη - κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες- να παρακολουθήσει μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, από παιδιά, νέους και νέες, που όλοι φορούν τις πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες τους. Η θρησκευτικότητα των κατοίκων είναι έκδηλη. Κάνοντας μια βόλτα περιμετρικά του χωριού Βιταλάδες, συναντάμε παλιά και νεόκτιστα εκκλησάκια (της Αγίας Άννας, του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Νικολάου,της Παναγίας,του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου και Αγίων Αποστόλων ) που είναι πολιούχος και γιορτάζει τις 29 Ιουνίου. Ιστορικά μνημεία παραμένουν μέχρι σήμερα τα ερείπια των 5 εκκλησιών (παλαιοκκλησιές) που πλαισίωναν την παλιά Λευκίμμη (Άγιοι Θεόδωροι σήμερα) και ιστορικά βιβλία αναφέρουν ότι καταστράφηκε τον 500 μ.Χ. από τους πειρατές.

Παραλία Γαρδένος με Χρυσή Άμμο στους Βιταλάδες - AtCorfu

ΠΗΓΗ: Με στοιχεία από τη el.wikipedia.org/

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search