• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Λιτανειά στον Άη Γιώργη Αργυράδων (ΦΩΤΟ)

April 25, 2022 389

 

 

Πανηγυρική αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελέστηκε τη Νια Δευτέρα (25 Απρίλη) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Φέτος, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, επανέρχονται οι εικόνες που έχουμε συνηθίσει από το ελληνικό Πάσχα.

Από τα χωριά της Ελλάδας, μέχρι τις πόλεις οι κάτοικοι επιστρέφουν στις πασχαλιάτικες συνήθειες έπειτα από δύο χρόνια ασυνέχειας εξαιτίας της πανδημίας.

 Η λιτανειά του Άη Γιώργη, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολύ κόσμο.

Προεπισκόπηση εικόνας

Η λιτανεία του Άη Γιώργη είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα των Αργυράδων και χαρακτηριστικό ότι πολλοί ακολουθούν τα φλάμπουρα από την εκκλησία του Άη Γιώργη μέχρι τις Αργυράδες τον Άη Γιάννη και ας είναι η απόσταση μεγάλη και η ανηφόρα κουραστική.

Για μια ακόμα χρονιά οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων οργάνωσαν σωστά την εκδήλωση προσφέροντας στους συγκεντρωμένους αυγά, τσουρέκι και ποτά!

Προεπισκόπηση εικόνας

Οι λιτανείες

Η Λιτανεία ως θρησκευτική και κοινωνική εκδήλωση συνδέεται με την περιφορά ιερών εικόνων και θρησκευτικών λαβάρων και γίνονται είτε αναμνηστικά επί γεγονότων, είτε κατά την ημέρα εορτής του τιμώμενου Αγίου, είτε και ακόμη παρακλητικά προς διακοπή κάποιου κακού (σεισμών, ανομβρίας, επιδημίας, εχθρικής επιδρομής κ.λπ.).

Προεπισκόπηση εικόνας

Ιστορικά η λιτανεία ως τελετουργία ανάγεται στην αρχαία ελληνική «πομπή» που τελούνταν επ΄ ευκαιρία της εορτής των διαφόρων Μυστηρίων, με χαρακτηριστικό τη μεταφορά και όχι περιφορά, όπως ήταν η πομπή των Παναθηναίων, των Ελευσινίων κ.λπ. ενώ η περιφορά του Επιταφίου ανάγεται περισσότερο σε εκείνη της «Κιβωτού της Διαθήκης» των Εβραίων.

Ετυμολογικά το όνομα λιτανεία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη λιτή (η) (και τα ρήματα λίσσομαι, λίτομαι) που σημαίνει ικεσία, προσευχή. Στο πληθυντικό Λιταί ως κύριο όνομα σήμαιναν τη προσωποποίηση των προσευχών. Παράγωγα αυτών ήταν τα ρήματα λιτανεύω, σπανιότερα λιταίνω, η λιτανεία (=προσευχή-ικεσία) και το επίθετο λιτανός (=ικετευτικός).

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

 

Προεπισκόπηση εικόνας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search