• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Βασιλάτικα: Ένα πανέμορφο χωριό της ΔΕ Κορισσίων

May 22, 2022 457

 

Βασιλάτικα, πανοραμική άποψη. Το χωριό "βυθισμένο" στο πράσινο

Ένα μικρό πανέμορφο και καταπράσινο χωριό της Νότιας Κέρκυρας. Ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Κορισσίων και είναι το μικρότερο σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα της. Έχει περίπου 200 κατοίκους. Απέχει 27 χιλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Το χωριό Βασιλάτικα είναι «πνιγμένο» στο πράσινο σε τέτοιο σημείο που η διαδρομή με αυτοκίνητο γίνεται κάτω από πράσινες αψίδες που δημιουργούν τα κλαδιά από τις ελιές και τα κυπαρίσσια. Σε όποιο σημείο ο επισκέπτης στρέψει το βλέμμα του θα αντικρύσει μια απέραντη θάλασσα πρασίνου. Οι καταπράσινοι λόφοι, γεμάτοι με τις γέρικες ελιές και τα γέρικα κυπαρίσσια, δημιουργούν ένα εκπληκτικό περιβάλλον

Χωριό Βασιλάτικα

Μπούκαρη: το γραφικό λιμανάκι

Δίπλα από το χωριό και σε απόσταση από 300 -1000 μέτρα βρίσκονται δύο υπέροχες παραλίες. Η παραλία και το γραφικό λιμανάκι Μπούκαρη και η παραλία και το λιμανάκι Πετριτή. Ήρεμη θάλασση, πεντακάθαρα νερά, γραφικά ταβερνάκια πάνω στην αμμουδιά, συνθέτουν την εικόνα των παραλιών του χωριού.

Μπούκαρη | Εκδρομές και Μεταφορές στην Κέρκυρα | Chondrogiannis Tours

Ιστορία

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν διάφορες απόψεις. Η επικρατέστερη όμως άποψη και καταγεγραμμένη στα ιστορικά αρχεία της Κέρκυρας είναι η ακόλουθη:  Το 1439 συνήλθε στην Φλωρεντία η τελευταία σύνοδος για την ένωση των δύο εκκλησιών. Στη σύνοδο αυτή την ανατολική εκκλησία εκπροσωπούσε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Παλαιολόγος. Μαζί με τον αυτοκράτορα ήταν ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Ιωσήφ οι εκπρόσωποι των πατριαρχείων της Ανατολής μητροπολίτες Εφέσου Μάρκος ο Ευγενικός, Ηρακλείας Αντώνιος και Σάρδεων Διονύσιος. Επίσης ο Νίκαιας Βησσαρίων, ο μητροπολίτης Ρωσίας Ισίδωρος, ο Μονεμβασιάς Δωρόθεος και πολλοί μοναχοί και ιερομόναχοι. Επίσης ο αδελφός του αυτοκράτορα Δημήτριος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εκείνη την εποχή η Κέρκυρα ήταν υπό Ενετική κατοχή. Την κεντρική διοίκηση την ασκούσε ο Βάιλος με έδρα την Κέρκυρα και την διοίκηση στην επαρχία οι ευγενείς, που είχαν τον Ιταλικό τίτλο του "ΚΟΝΤΕ". Μια αποκεντρωμένη επαρχιακή διοίκηση ήταν και αυτή του χωριού με προσαρτημένες και άλλες περιοχές. Το 1439 διοικητής αυτής της επαρχίας ήταν ο ευγενής Βενετός, ο γνωστός με το όνομα ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΣ, ο οποίος είχε έδρα το σημερινό χωριό Βασιλάτικα. Ακόμη σήμερα σώζονται ερείπια από τις επαύλεις του, που είχαν την ιταλική ονομασία ΚΟΥΡΤΗ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η αντιπροσωπεία, λοιπόν της Βυζαντινής αυτοκρατορίας άρχισε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στην Οικουμενική Σύνοδο της Φλωρεντίας. Με τη σημερινή κλασική διαδρομή. Έφθασε οδικώς στην Ηγουμενίτσα και από εκεί πέρασε με πλοιάριο απέναντι στην Κέρκυρα. Τα πιο κοντινά λιμάνια ήταν αυτά της Μπούκαρης και του Πετριτή, έδρα του πανίσχυρου Ενετού έπαρχου ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΥ. Ο Κόντε τους φιλοξένησε ,δεν γνωρίζουμε για πόσο χρονικό διάστημα στις επαύλεις του και φρόντισε για την επικοινωνία τους με τον Βάιλο και την μετάβαση τους στην απέναντι Ιταλία.

Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, υποτακτικοί του ΚΟΝΤΕ και με έντονο το Ελληνικό και Χριστιανικό τους συναίσθημα, βλέποντας τον Βασιλιά του Βυζαντίου και το Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να διανυκτερεύουν στο ασήμαντο και χωρίς όνομα χωριό τους, έδωσαν στο χωριό το όνομα Βασιλάτικα, τιμώντας τον Βασιλιά Παλαιολόγο που πέρασε από το χωριό τους. Αυτή την ονομασία δέχθηκε και ο Ενετός διοικητής ΚΟΝΤΕ ΛΙΒΙΟΣ. <

Βασιλάτικα - Home | Facebook

Ακόμη σήμερα ο επισκέπτης θα παρατηρήσει έντονη την Ενετική παρουσία στο χωριό. Η παλιά βάση του καμπαναριού ,που είναι φτιαγμένη με ΤΟΥΦΟΥΣ, έχει σαν έμβλημα της το σύμβολο της Ενετικής αυτοκρατορίας. ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ. Και σε διάφορα σημεία της περιοχής θα αντικρύσει τα ερείπια των επαύλεων του Ενετού έπαρχου.

Δραστηριότητες – Πολιτισμός

Ο μικρός αυτός πληθυσμός των κατοίκων (στενοί και μακρινοί συγγενείς),με την μακρόχρονη σύσφιγξη των σχέσεων, αποδεικνύεται καθοριστικός παράγοντας που καθιστά τα Βασιλάτικα ένα από τα δραστήρια της Νότιας Κέρκυρας. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με διάφορες εργασίες. Το καλοκαίρι κυρίως με τον τουρισμό και τον χειμώνα με το μάζεμα των ελιών.

Το χωριό αν και πληθυσμιακά μικρό έχει μεγάλη δραστηριότητα σε πολιτιστικά κυρίως θέματα και θέματα αθλητισμού.

1.Από το 1982 έχει ιδρύσει τον ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΑΣΙΛΑΤΙΚΩΝ. Από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θεωρούνται οι καλλίτερες σε όλη την Κέρκυρα, όπως παραδοσιακό καρναβάλι, παραδοσιακά πανηγύρια, παραδοσιακά κάλαντα, εκδρομές.

  1. Το 2002 ιδρύθηκε το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ και από το 2003 με αφορμή αυτό το χορευτικό συγκρότημα του χωριού δημιουργήθηκε ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών όχι μόνο από το νησί της Κέρκυρας, αλλά από όλη την Ελλάδα.

3.Το παλιό Δημοτικό σχολείο, που σήμερα δε λειτουργεί, μετατράπηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο σε κέντρο συνεύρεσης των κατοίκων, με δορυφορική τηλεόραση, βιβλιοθήκη, πιγκ πογκ, μινι μπαρ τραπέζια καθίσματα αλλά και τόπος μικρών κλειστών κοινωνικών εκδηλώσεων, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.  

4.Το παλιό κοινοτικό γραφείο, το οποίο αποτελεί σήμερα και έδρα του τοπικού διαμερίσματος του Δήμου έχει μετατραπεί σε ένα μικρό αλλά σύγχρονο αγροτικό ιατρείο. Το χωριό διαθέτει ένα σύστημα επικοινωνίας με το ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ για την άμεση αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων των κατοίκων.

5.To χωριό διαθέτει ένα υπερσύχρονο γήπεδο 5χ5 που διοργανώνονται τουρνουά από όλη την Κέρκυρα ακόμη και με προβολείς.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

  1. Ο ΑΟ Βασιλάτικα ιδρύθηκε το 1983 και συμμετέχει από το 1988 στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Κέρκυρας. Ο Α.Ο.Β έχει αναδειχθεί πρωταθλητής της Γ κατηγορίας τρεις φορές (1998-1999,2002-2003, 2012 - 13) και από το 2003-2004 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β κατηγορίας της Ε.Π.Σ Κερκύρας. Το 2021 - 22 δε συμμετείχε  στα τοπικά πρωταθλήματα

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« June 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search