Print this page

Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Μεγάλα Λιθάρια» από τη δημοτική αρχή Νότιας Κέρκυρας (ΦΩΤΟ)

June 06, 2022 3014

 

Η καταστροφή μιας από τις παρθένες και ωραιότερες παραλίες της Νότιας Κέρκυρας ξεκίνησε με ένοχο τη δημοτική αρχή του Κ. Λέσση. Πέρυσι κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις των φορέων η «καντίνα», δηλαδή το «μπιτσόμπαρο» δε στήθηκε.

 Φέτος από τις πρώτες μέρες του Ιούνη άρχισαν οι εργασίες για την εγκατάσταση της «καντίνας». Μάλιστα το Σάββατο 4 Ιούνη κλήθηκε η αστυνομία, γιατί η μπουλντόζα της παρέας του Δημάρχου είχε αρχίσει να καταστρέφει την παραλία. Ως δια μαγείας η μπουλντόζα εξαφανίστηκε. Γιατί όλη η παρέα του Δημάρχου ξέρει ότι συντελεί περιβαλλοντικό έγκλημα. Υπολογίζει ότι δε θα υπάρχουν αντιδράσεις και ότι θα καμφθούν είτε με προσωπικές υποσχέσεις προς διάφορους εκπρόσωπους – έρημους και απρόσωπους είτε με απειλές.

 

Προεπισκόπηση εικόνας

Είναι φανερό ότι η εγκατάσταση καντίνας δεν είναι μια αθώα κίνηση. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η καντίνα «εξελίσσεται» σε beach bar με ηχορύπανση στο φουλ που λειτουργεί ως κράχτης ενός είδους αλητοτουρισμού που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του νησιού μας και από εκεί και πέρα μια σειρά παρεμβάσεων που αλλοιώνουν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.   Ήδη το μεγάλης έκτασης οικόπεδο πάνω από την παραλία «καθαρίστηκε» για παρκινκ, γιατί υπολογίζουν στην προσέλευση μεγάλου πλήθους με διοργάνωση πάρτυ και άλλα παρόμοια.  Μια από τις ωραιότερες και παρθένες παραλίες της Κέρκυρας θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

 Προεπισκόπηση εικόνας
Ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον είναι ψιλά γράμματα για τη δημοτική αρχή που λειτουργεί με άλλα κριτήρια και αξίες και κυρίως με τη λογική του συμφέροντος κομματικου ή τοπικιστικού ή οικονομικού των αδελφοξάδελφων και της παρέας. Κάποιοι να κονομάνε και από εκεί και πέρα στάχτη και μπούμπερη το περιβάλλον και ο άνθρωπος! Ο εκμαυλισμός συνειδήσεων και η εξαχρείωση των ανθρώπων για την κονόμα πάνω από όλα!

Η δημοτική αρχής υπογράφει το περιβαλλοντικό έγκλημα!

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εκμισθώνεται χώρος για καντίνα στην παραλία «Μεγάλα Λιθάρια» Αγίου Γεωργίου Αργυράδων για το ποσό των 12.800 ευρώ στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο που πήρε μέρος στη δημοπρασία!  

Η δημοτική αρχή της Νότιας Κέρκυρας πορεύεται με τη λογική της «ανάπτυξης» του τουρισμού του «μπιτσόμπαρου» και δεν υπολογίζει τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Παίρνει εγκληματικές αποφάσεις σε ένα χωριό στο οποίο επί δυο χρόνια που διοικεί τον Δήμο δεν έχει αποφασίσει και υλοποιήσει έστω ένα έργο υποδομής!

Κάτω τα ξερά σας από τα «Μεγάλα Λιθάρια»!

Ωστόσο, φαίνεται ότι η απόφαση για την καταστροφή της παραλίας «Μεγάλα Λιθάρια» δε θα περάσει! Κάτοικοι και φορείς ετοιμάζουν την απάντηση και την αντίστασή τους για να σταματήσουν το έγκλημα σε μια περιοχή με πολλές πληγές. Στον Άη Γιώργη που υποφέρει από μεγάλες και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν εγκατασταθεί πάνω στον άμμο, εκεί που σκάει το κύμα με την ανοχή και ενοχή των εκάστοτε τοπικών αρχών και της κεντρικής εξουσίας. Ως εδώ! Αναγκαία η προστασία της φυσικής ομορφιάς του Άη Γιώργη και σταμάτημα της παραπέρα υποβάθμισής του. Για μια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας

H Κίνηση Πολιτών Αργυράδων πέρυσι τον Αύγουστο είχε εκδώσει ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "η απόφαση αυτή είναι εγκληματική κατά του φυσικού περιβάλλοντος, των Αργυράδων και του Άη Γιώργη. Μια από τις ωραιότερες και παρθένες παραλίες της Κέρκυρας θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.»  Αναλυτικά:

Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας

 

Κοινοποίηση στις δημοτικές παρατάξεις και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αργυράδων

Κύριε Δήμαρχε

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εκμισθώνεται χώρος για «καντίνα» στην παραλία «Μεγάλα Λιθάρια» Αγίου Γεωργίου Αργυράδων για το ποσό των 12.800 ευρώ στον ένα και μοναδικό ενδιαφερόμενο που πήρε μέρος στη δημοπρασία!

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι εγκληματική κατά του φυσικού περιβάλλοντος, των Αργυράδων και του Άη Γιώργη. Μια από τις ωραιότερες και παρθένες παραλίες της Κέρκυρας θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Μια παραλία που λόγω δυσκολιών στην πρόσβαση δεν έχει το πλήθος λουομένων που έχουν άλλες παραλίες και βέβαια η εγκατάσταση μιας «καντίνας» δεν είναι αναγκαία.

Η εγκατάσταση «καντίνας» δε γίνεται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των λουομένων με δεδομένο ότι οι λίγοι επισκέπτες της συγκεκριμένης παραλίας μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία εφόδια από καταστήματα που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και επιλογή τους είναι να απολαύσουν την «ερημιά» και την ομορφιά της παραλίας. Όλοι γνωρίζουμε πώς η «καντίνα» «εξελίσσεται» σε beach bar με ηχορύπανση στο φουλ που λειτουργεί ως κράχτης ενός είδους τουρισμού Club 18 – 30 που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του νησιού μας και από εκεί και πέρα μια σειρά παρεμβάσεων που αλλοιώνουν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και θα οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας σε μια περιοχή, όπου κυριαρχεί ο οικογενειακός τουρισμός.

Είναι φανερό ότι η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα μας βρει αντίθετους και θα αντισταθούμε με κάθε μέσο για να μπει φραγμός στην υποβάθμιση της περιοχής και γενικότερα του Άη Γιώργη. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η ελεύθερη πρόσβαση όλων μας στις παραλίες.

Κύριε Δήμαρχε

Θεωρούμε δεδομένο ότι θα ανακαλέσετε την απόφαση για την καταστροφή της παραλίας «Μεγάλα Λιθάρια». Μια απόφαση που ελήφθη από μόλις τρεις ανθρώπους εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, του Κοινοτικού Συμβουλίου και των δημοτών του Άη Γιώργη και της ευρύτερης περιοχής.

Θεωρούμε αναγκαίο οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή των δημοτών και του τόπου να λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες, λαϊκή συμμετοχή και συναίνεση.

Θεωρούμε αναγκαία την προστασία της φυσικής ομορφιάς του Άη Γιώργη και το σταμάτημα της παραπέρα υποβάθμισής του. Για μια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Κίνηση Πολιτών Αργυράδων

Αργυράδες 8 Αυγούστου 2021

 Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Σύλλογος Προστασίας Περιοχών Natura Ν. Κέρκυρας: «Ο λαός δεν σας εξέλεξε για να καταστρέψετε το περιβάλλον».

Ανοικτή επιστολή απηύθυνε ο Σύλλογος Φίλων και Προστασίας Περιοχών Natura Νότιας Κέρκυρας προς τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή Νότιας Κέρκυρας αναφορικά με την αδειοδότηση καντίνας στην παραλία Μεγάλα Λιθάρια Αργυράδων. 

Η επιστολή

«Ο Σύλλογός μας εκτιμά ότι δυο χρόνια τώρα δεν έχετε αντιληφθεί γιατί σας έχει ψηφίσει ο λαός της νότιας Κέρκυρας. Και φυσικά δεν σας εξέλεξε για να καταστρέψετε το περιβάλλον της περιοχής του! Η νοτιοδυτική ακτογραμμή του νησιού μας έχει τις μεγαλύτερες και ίσως τις  ομορφότερες από τις παραλίες μας, γεμάτες χρυσή άμμο που τις κάνει μοναδικές. Έχετε χρέος απέναντι στους κατοίκους της περιοχής να τις προστατεύσετε διατηρώντας το φυσικό τους κάλλος.

 Προεπισκόπηση εικόνας

Αντ’ αυτού έχετε αρχίσει μια «εργολαβία» δημιουργίας beachbars στην κυριολεξία πάνω στην άμμο, στο όνομα της «ανάπτυξης» ή με την δικαιολογία «να βγάλουν ένα μεροκάματο 2-3 οικογένειες»! Έτσι εκτός από το beachbar στο Χαλικούνα τη λειτουργία του οποίου συνεχίζετε να αδειοδοτείτε και το οποίο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο ενταγμένο στο Natura 2000 προστατευόμενο οικοσύστημα της περιοχής, προβαίνετε τώρα στην εκμίσθωση άλλων τριών παραλιών από τον Άη Γιώργη μέχρι τον Αρκουδίλα. Λίγες ημέρες πριν, λουόμενοι του Χαλικούνα μας είπαν ότι είδαν ένα σμήνος flamingos να επισκέπτεται τη λίμνη Κορισσίων και μετά να κάνει στροφή και να φεύγει για το πέλαγος. Η περιοχή έχει γίνει αφιλόξενη για τα πουλιά.

 Προεπισκόπηση εικόνας

Όταν συστάθηκε ο Σύλλογός μας, σας επισκεφτήκαμε, κύριε Δήμαρχε, και συμφωνήσαμε με κοινές προσπάθειες να προστατεύσουμε το περιβάλλον της περιοχής σας. Απτό παράδειγμα οι δυο κατατοπιστικές πινακίδες που τοποθετήσαμε στις παραλίες Ίσσου και Χαλικούνα τις οποίες και συνυπογράφουμε. Στην πορεία μας απογοητεύσατε πλήρως.

Ή αλλάξατε απόψεις για την προστασία του περιβάλλοντος ή υποχωρήσατε ίσως σε πιέσεις και οικονομικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα για τη μίσθωση τμήματος της παραλίας του Άη Γιώργη Αργυράδων, όλοι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι με τη λειτουργία τροχήλατης καντίνας (sic) εκεί γιατί απλούστατα δεν την χρειάζονται. Θέλουν η παραλία τους να παραμείνει ήσυχη χωρίς μπαρ, μουσική και άλλες οχλήσεις. Όλοι οι μαζικοί φορείς των Αργυράδων σας ζήτησαν δημόσια αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση να μη προχωρήσετε  στην εκτέλεση αυτής της απόφασης η οποία ελήφθη με τρεις ψήφους της Οικονομικής σας Επιτροπής και εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου. Εσείς ωστόσο τους αγνοήσατε πεισματικά με μια ακατανόητη αλαζονεία.

Να σας ενημερώσουμε ότι στο σημείο που θέλετε να δημιουργήσετε «μπιτσόμπαρο» στα Μεγάλα Λιθάρια, συστηματικά έρχονται κάθε Ιούλιο και γεννούν τα αυγά τους χελώνες Caretta-Caretta. Φέτος άφησαν τα αυγά τους σε μικρή απόσταση βορειότερα στη ίδια παραλία.

 Προεπισκόπηση εικόνας

Αυτό που πάτε να κάνετε είναι περιβαλλοντικό έγκλημα, αν δεν το έχετε καταλάβει. Εμείς ως Σύλλογος έχουμε προσφύγει κατά αυτής της απόφασης στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Στερεάς και Ιονίου καταθέτοντας ένσταση στις 10 Αυγούστου 2021 με αριθμ. πρωτ. 139840, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής, δεν υπήρξε έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο της κοινότητας Αργυράδων αφού δεν ρωτήθηκε σχετικά και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε συναινέσει σ’ αυτήν την εκμίσθωση. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι καντίνες ούτε τροχήλατες είναι – πώς θα μπορούσαν να είναι άλλωστε στημένες πάνω στην παχιά άμμο αυτών των παραλιών-, ούτε σε 15 τετραγωνικά μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν. Μετά κάνουν χρήση μουσικής χωρίς άδεια, απλώνουν ξαπλώστρες, με λίγα λόγια αλώνουν τον χώρο καθιστώντας τον αφιλόξενο για τις οικογένειες που θα θελήσουν να κάνουν ένα ήσυχο μπάνιο.

Άσχετα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σας δηλώνουμε ότι μαζί με τους μαζικούς φορείς της περιοχής, δεν θα σας επιτρέψουμε να συνεχίσετε το καταστροφικό έργο που ξεκινήσατε. Και σας λέμε ότι θα βρείτε απέναντί σας όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που θέλουν να προστατεύσουν αυτήν την απείρου κάλλους ακτογραμμή της νοτιοδυτικής Κέρκυρας ώστε να παραμείνει παρθένα Το σίγουρο είναι ότι με αυτή μας τη στάση δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη της περιοχής. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών του νησιού μας με άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, επισκεπτών που αποζητούν την ομορφιά και την ηρεμία του τοπίου. Γιατί για μας ανάπτυξη σημαίνει η λίμνη των Κορισσίων, ο Ίσσος, ο Άη Γιώργης, ο Μαραθιάς, οι Βιταλάδες, ο Άη Γόρδης, ο Αρκουδίλας, οι Αλυκές να παραμείνουν ως έχουν, απείραχτες, και να φιλοξενούν τα σπάνια είδη πουλιών και φυτών και την Caretta-Caretta,όπως συμβαίνει χρόνια τώρα μέχρι σήμερα. Σε δυο χρόνια, κύριοι της Δημοτικής Αρχής όταν εσείς θα έχετε επιστρέψει στα σπίτια σας και στις δουλειές σας, εμείς θα είμαστε πάλι εκεί παλεύοντας για τη καθαριότητα των ακτών μας και για να διατηρηθούν ζωντανές και όμορφες.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Λεωνίδας Παγκράτης

Υ.Γ. Απευθυνθήκαμε σε όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας ζητώντας να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα. Συγκεκριμένα η ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν δια του επικεφαλής κ. ΝίκουΓκούση και η ΛΑ.ΣΥ. δια του επικεφαλής κ. Γιώργου Κουλούρη μας δήλωσαν ότι είναι ριζικά αντίθετοι με ενέργειες που στερούνται της λαϊκής συναίνεσης και της νομιμοποίησης που τους δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του.

Η παράταξη του κ. Γιάννη Πανδή ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν μας απάντησε σχετικά.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας  Αργυράδων δήλωσε αντίθετος χωρίς ωστόσο να μας κοινοποιηθεί σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου».

Γιώργος Κ. Καββαδίας - drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.