• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Στο σκαμνί οι ένοχοι για το περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Μεγάλα Λιθάρια»!

June 08, 2022 1156

 

Οι κάτοικοι των Αργυράδων και του Άη Γιώργη έχουν ξεσηκωθεί για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα «Μεγάλα Λιθάρια» Ήδη δημοσιοποιήθηκε Αίτηση – Αναφορά – Ψήφισμα και μαζεύονται υπογραφές.

Απευθύνεται προς: 1. κ. Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, 2. Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, 3. Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ)

Κοινοποιείται προς: 1. Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης, 2. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, 3. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας- Τμήμα Υγιεινής και

Υγειονομικού ελέγχου Κέρκυρας- Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, 4. Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ι.Ν. κ. Ιωάννου, 5. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής, 6. Συνήγορο του Πολίτη, 7. ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, 8. Ιδιαίτερο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σινκεβίτσιους

Ζητείται να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα και να ανακληθεί η άδεια για την «καντίνα» και να επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους.

Στην Αίτηση – Αναφορά – Ψήφισμα γίνεται αναφορά σε «αυθαίρετες ΜΟΝΙΜΕΣ κατασκευές επί του αιγιαλού και της παραλίας σε άλλη θέση από την εκμισθωμένη. Η δε καντίνα χρώματος μαύρου θίγει την αισθητική του περιβάλλοντος, το οποίο είναι πρωτογενές, ανάγλυφο και άθικτο μέχρι πριν τις ως άνω παράνομες παρεμβάσεις.» Τονίζεται ότι «με την κατάληψη του χώρου κατά πολύ περισσότερο από όσο έχει εγκριθεί από την κτηματική υπηρεσία (ΣΙΩΠΗΡΑ και δίχως αυτοψία του χώρου), θίγονται τα δικαιώματά μας με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αισθητική και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου και η άδεια χρήσης καθίσταται ανακλητέα λόγω της υπέρβασης των όρων της σύμβασης.» Και επίσης «στο ίδιο ως άνω σημείο της καντίνας και της προτιθέμενης παραχώρησης για τοποθέτηση ξαπλώστρων σε 900 τετραγωνικά μέτρα, κάθε καλοκαίρι γεννούν θαλάσσιες χελώνες καρέττα-καρέττα, είδος προστατευόμενο και ευαίσθητο σε θόρυβο και φως.»

Εκτός των άλλων «ΚΑΛΟΥΜΕ και τον αρμόδιο κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίον κοινοποιείται η παρούσα, όπως ενεργήσει τα δέοντα κινώντας τυχόν ποινική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και την προστασία των πολιτών του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τέλος, τον κ. Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ενεργήσει τα δέοντα και επιβάλλει τις νόμιμες κυρώσεις.»

Εντείνονται οι αντιδράσεις – Οργανώνεται ο αγώνας

Είναι φανερό οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εγκατάσταση καντίνας δεν είναι μια αθώα κίνηση. Η καντίνα «εξελίσσεται» σε beach bar με ηχορύπανση στο φουλ που λειτουργεί ως κράχτης ενός είδους αλητοτουρισμού που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του νησιού μας και από εκεί και πέρα μια σειρά παρεμβάσεων που αλλοιώνουν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.  Δεν πρόκειται να επιτρέψουν μια από τις ωραιότερες και παρθένες παραλίες της Κέρκυρας να θυσιαστεί  στο βωμό του κέρδους. Τις επόμενες μέρες με πολλούς τρόπους θα εκδηλώσουν τις αντιδράσεις τους και θα οργανώσουν τον αγώνα τους.

Αναλυτικά η Αίτηση – Αναφορά – Ψήφισμα

ΠΡΟΣ

  1. κ. Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας
  2. Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου
  3. Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ)

Κοινοποίηση:

  1. Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης
  2. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας
  3. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας- Τμήμα Υγιεινής και

Υγειονομικού ελέγχου Κέρκυρας- Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας

  1. Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ι.Ν. κ. Ιωάννου
  2. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας-

Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής

  1. Συνήγορο του Πολίτη
  2. ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας
  3. Ιδιαίτερο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σινκεβίτσιους

ΑΙΤΗΣΗ- ΑΝΑΦΟΡΑ- ΨΗΦΙΣΜΑ

Όπως πληροφορηθήκαμε και μετά από επιτόπια επίσκεψη στην παραλία της ευρύτερης κτηματικής περιοχής Αγίου Γεωργίου Αργυράδων Δήμου Νότιας Κέρκυρας στην ειδικότερη θέση «ΜΕΓΑΛΑ ΛΙΘΑΡΙΑ» (ΜΕΛΙΣΣΙ), η ομόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία «Κ. Κοκοτού- Θ. Μουχλιανίτη Ο.Ε», η οποία έχει μισθώσει 14,72 τμ επί της ως άνω παραλίας για την τοποθέτηση τροχήλατης καντίνας, προέβη σε κατάληψη χώρου διπλάσιου του εκμισθωμένου και προβαίνει σε αυθαίρετες ΜΟΝΙΜΕΣ κατασκευές επί του αιγιαλού και της παραλίας σε άλλη θέση από την εκμισθωμένη. Η δε καντίνα χρώματος μαύρου θίγει την αισθητική του περιβάλλοντος, το οποίο είναι πρωτογενές, ανάγλυφο και άθικτο μέχρι πριν τις ως άνω παράνομες παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα έχει προβεί την Κυριακή 05.06.2022 και περί ώρα 12:00 σε παράνομη πασσαλόμπηξη επί της αμμουδιάς, έχει κατασκευάσει εξέδρα-πατάρι και υπόστεγο έμπροσθεν και εφαπτόμενο με την τροχήλατη καντίνα και κατέλαβε με τον τρόπο αυτό περί τα 20 τμ περισσότερα από όσα έχει μισθώσει παρά του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Η δε καντίνα έχει προεξέχουσα εξωτερική μονάδας ψύξης-θέρμανσης (air condition). Επίσης έχει αφεθεί πίσω από την καντίνα ένα ψυγείο αναψυκτικών και πλησίον της καντίνας σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων μια μεγάλη γεννήτρια ρεύματος ισχύος 400 V καταλαμβάνοντας και τους κοινόχρηστους χώρους τούτους.

ΕΠΕΙΔΗ οι ως άνω ενέργειες αντίκεινται στις κείμενες διατάξεις του Νόμου περί χρήσεως αιγιαλού και παραλίας, καθώς και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 47458/ 2020 – ΦΕΚ 1864/Β/15-5-2020 περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΕΠΕΙΔΗ με την κατάληψη του χώρου κατά πολύ περισσότερο από όσο έχει εγκριθεί από την κτηματική υπηρεσία (ΣΙΩΠΗΡΑ και δίχως αυτοψία του χώρου), θίγονται τα δικαιώματά μας με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αισθητική και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου και η άδεια χρήσης καθίσταται ανακλητέα λόγω της υπέρβασης των όρων της σύμβασης.

ΕΠΕΙΔΗ ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε ενώπιον επιτροπής πολιτών, που τον επισκέφτηκε για το θέμα αυτό την Πέμπτη 26.05.2022 στο γραφείο του, καθώς και για την προτιθέμενη δημοπράτηση επί της ως άνω παραλίας 900 τμ για την τοποθέτηση ξαπλώστρων ΕΝΤΟΣ της περιοχής προστασίας NATURA 2000 στην θέση ΠΑΠΙΡΗ και ΜΕΓΑΛΑ ΛΙΘΑΡΙΑ, ότι «αν υπάρξει υπέρβαση της άδειας χρήσης από την μισθώτρια της καντίνας, τότε θα ανακαλέσω ο ίδιος την άδεια αυτή…», ενώ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.

ΕΠΕΙΔΗ τέλος σημειώνουμε, ότι ο δημοτικός δρόμος που οδηγεί στην ως άνω τοποθεσία έχει καταστεί προ πολλού επικίνδυνος λόγω καθίζησης του εδάφους ιδιαίτερα σε δύο σημεία προς την δεξιά πλευρά της θάλασσας (γκρεμνά) και η διέλευση βαρέων οχημάτων θα οδηγήσει σε αποκοπή του δρόμου και βεβαίως σε σοβαρό ατύχημα και υποχώρηση των γκρεμνών, πράγμα που γνωστοποιήθηκε με έγγραφο πολιτών ήδη στην δημοτική Αρχή για την λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των πολιτών.

ΕΠΕΙΔΗ έχει κατατεθεί ήδη την 26.05.2022 αίτηση πολιτών για την τοποθέτηση πινακίδων επικινδυνότητας και απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων βαρέου τύπου άνω των 2 τόνων προς αποφυγή ατυχήματος και περεταίρω κατολίσθησης, αλλά ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας δεν έχει τοποθετήσει αυτές, τον οποίον θεωρούμε και καθόλα υπεύθυνο για κάθε ζημία ήθελε προκύψει σε οποιονδήποτε.

ΕΠΕΙΔΗ στο ίδιο ως άνω σημείο της καντίνας και της προτιθέμενης παραχώρησης για τοποθέτηση ξαπλώστρων σε 900 τετραγωνικά μέτρα, κάθε καλοκαίρι γεννούν θαλάσσιες χελώνες καρέττα-καρέττα, είδος προστατευόμενο και ευαίσθητο σε θόρυβο και φως.

ΕΠΕΙΔΗ τέλος η ευρύτερη περιοχή είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 και οφείλουν άπαντες να την σεβαστούν και προστατεύσουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον πρώτο από εσάς, κ. Δήμαρχο, όπως κρατήσετε τον λόγο σας, τηρήσετε τον Νόμο, και ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ την δοθείσα άδεια χρήσης της παραλίας για την λειτουργία της καντίνας, αφού οι ενέργειες της μισθώτριας εταιρείας βλάπτουν το περιβάλλον και θίγουν τα δικαιώματα των πολιτών-δημοτών του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και να επιβάλετε κυρώσεις στους παραβάτες επιχειρηματίες.

ΚΑΛΟΥΜΕ την δεύτερη από εσάς, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, όπως προβεί σε επιτόπιο έλεγχο στο αναφερόμενο σημείο, συντάξει έκθεση αυτοψίας και έκδοση των ανάλογων πρωτοκόλλων (πρωτόκολλο αποζημίωσης, πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, πρωτόκολλο κατεδάφισης και άρσης) και ενεργήσει τα δέοντα διαπιστώνοντας την κατάληψη της παραλίας και αποβάλλοντας τον χρήστη.

ΚΑΛΟΥΜΕ τις Υπηρεσίες στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, όπως αποφανθούν για τα ανωτέρω, ανακαλέσουν οποιαδήποτε έγκριση και να ενεργήσουν τα νόμιμα για την άρση της ως άνω κατάστασης, αλλά και να ελέγξουν τις υφιστάμενες ή μη άδειες χρήσης και λειτουργίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ και τον αρμόδιο κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίον κοινοποιείται η παρούσα, όπως ενεργήσει τα δέοντα κινώντας τυχόν ποινική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και την προστασία των πολιτών του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τέλος, τον κ. Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ενεργήσει τα δέοντα και επιβάλλει τις νόμιμες κυρώσεις.

Κέρκυρα, 6. Ιουνίου 2022

 

Οι αιτούντες- αναφέροντες πολίτες και φορείς

 

(ακολουθούν υπογραφές)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search