Print this page

Τα "κοινωνικά" από τη "Φωνή των Αργυραδιτών"

July 04, 2022 680

Τα "κοινωνικά" από τη "Φωνή των Αργυραδιτών", αρ, φ. 165 (Μαρτ. - Μάιος 2022)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Γεννήσεις

Το Σάββατο 22 Ιούνη γεννήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας το αγοράκι του Αλέξανδρου Μπούχλα και της Νικολέττας Δελή του Ιωάννη.

Η «ΦτΑ» εύχεται να τους ζήσει

Βαπτίσεις

Ο Κωνσταντίνος Γκίνης Νικολάου (Σάινα) και η Ευτυχία Μόσχου βάπτισαν το αγοράκι τους τη Νια Τρίτη 26 Απρίλη στον ΙΝ Αγίας Τριάδος στις Αργυράδες. Του εδόθη το όνομα Νικόλαος.

Ο Αλέξανδρος Καββαδίας Βασιλείου (Ιατρός) και η Χριστίνα Αρμενιάκου βάπτισαν το αγοράκι τους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κέρκυρας την Κυριακή 1 Μάη. Του εδόθη το όνομα Ίωνας. Ανάδοχος παρέστη η Γιαννούλη Θεοδώρα.

Ο Γεώργιος Καββαδίας του Αλέξη (Νοσοκόμου) και η Μιράντα Κέκου βάπτισαν τα δίδυμά τους την Κυριακή 5 Ιούνη στον ΙΝ Αγίας Βαρβάρας Αττικής. Τους εδόθησαν τα ονόματα  Αλέξιος – Στυλιανός και Αναστασία – Μαρία. Ανάδοχοι παρέστησαν Θεοχάρης Ελευθέριος  - Ελένη Καββαδία και Γιάννης – Χριστίνα Κονδυλάτου

Η «ΦτΑ» εύχεται να τους ζήσουν

Θάνατοι

Προεπισκόπηση εικόνας

Έκλεισε έναν πολύχρονο κύκλο ζωής 95 χρόνων ο Δημήτριος Καββαδίας (Κολιτσάρα) που απεβίωσε το Σάββατο 9 Απρίλη στις Αργυράδες που κατοικούσε μόνιμα. Ήταν ένα ξεχωριστός άνθρωπος ο Μήτσος που διακρινόταν για το ήθος του και την εργατικότητά του. Κοινωνικός και αγαπητός, άνθρωπος της προσφοράς ασχολήθηκε με τα κοινά και διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αργυράδων για πολλά χρόνια. Αγωνίστηκε για τις δημοκρατικές αξίες και αρχές που τον χαρακτήριζαν ως άνθρωπο. Πολύ εργατικός ήταν από τους κλασικούς αγρότες με μεράκι για τη γη και τη φύση. Πολύ αγαπητός και καλός συζητητής, ξεχώριζε στην παρέα ιδιαίτερα στις συζητήσεις για την περίοδο της κατοχής. Καλός σύζυγος και οικογενειάρχης. Η απώλειά του μεγάλη για όλους όσοι τον γνώριζαν.  Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον ΙΝ της Παναγίας στις Αργυράδες και η κηδεία στο Νεκροταφείο Αργυράδων την Κυριακή 10 Απρίλη.

Η Μαργετίνα Γιαννιώτη έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 9 Απρίλη πρόωρα σε ηλικία 73 χρονών. Μια καλή και εργατική γυναίκα που από νεαρή ηλικία έφυγε από το χωριό δημιούργησε τη δική της οικογένεια και ζούσε μόνιμα στην Αθήνα. Ο πρόωρος θάνατός της έθλιψε βαθύτατα τους οικείους της και όλους όσοι τη γνώριζαν. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον ΙΝ Ταξιαρχών και η κηδεία στο Νεκροταφείο Αργυράδων την Τρίτη 12 Απρίλη. Ας έχει καλή ανάπαυση.

Στερνό ταξίδι για τη Θεοδώρα Πανδή χήρα Κωνσταντίνου Πανδή (Βα). Απεβίωσε στις Αργυράδες που κατοικούσε μόνιμα το Μεγάλο Σάββατο 23 Απρίλη σε ηλικία 93 χρονών. Εργατική και αφοσιωμένη στην οικογένειά της δημιούργησε μια καλή οικογένεια. Υπόδειγμα μητέρας μεγάλωσε τις κόρες της Ζαφειρούλα και Νικολέττα με αρχές. Γυναίκα αγαπητή και έτοιμη πάντα να συμπαρασταθεί σε κάθε συνάνθρωπο. Παρά την καθημερινή κούραση από τη δουλειά ξεχώριζε με το χαμόγελο και τον καλό λόγο που είχε για τον καθένα. Ξεχώριζε για την καλοσύνη και την ευγένεια της ψυχής για αυτό και είχε την εκτίμηση όλων. Όλους όσοι ζούσαμε στη γειτονιά από παιδιά, μας αγαπούσε και μας συμπεριφερόταν σαν να είμαστε παιδιά της.

Σύντομος και συγκινητικός ο αποχαιρετισμός από τον εγγονό της Αλέξανδρο Β. Καββαδία (Ιατρό): «Νόννα Θεοδώρα καλό ταξίδι. Μας μεγάλωσες στην αγκαλιά σου, μας τάισες με τις νοστιμιές σου, μας δίδαξες το ήθος σου και στάθηκες δίπλα μας φάρος φωτεινός «όσο κρατούσαν οι κολώνες σου». Τα 4 εγγόνια  και τα 5 δισέγγονά σου, φιλούμε γλυκά στο χεράκι σου». Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον ΙΝ της Παναγίας στις Αργυράδες και η κηδεία στο Νεκροταφείο Αργυράδων τη Νια Δευτέρα 25 Απρίλη. Πλήθος κόσμου τη συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία.

Η Αθηνά Καββαδία απεβίωσε στις 2 Μαϊου σε ηλικία 81 ετών. Ήταν σύζυγος του Σπύρου Καββαδία του Προκοπίου (Παπασπυρου). Μαζί με το σύζυγό της δημιούργησαν μια ωραία οικογένεια και απέκτησαν δύο πολύ καλά και αξιόλογα παιδιά. Όμως πολύ νωρίς ο σύζυγός της δυστυχώς απεβίωσε και η Αθηνά χήρα πια, αφοσιώθηκε στα παιδιά της. Παρόλο που είχε καταγωγή από την Ήπειρο, αγαπούσε τις Αργυραδες και κάθε καλοκαίρι αλλά και άλλες εποχές, ερχόταν στο χωριό, φρόντιζε το σπίτι της και την περιουσία τους, σεβόταν και αγαπούσε τους συγγενείς του άντρα της. Εδώ στην Αθήνα ήταν πολύ κοντά στο Σύλλογο και τα παιδιά της ήταν παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Η Αθηνά ήταν συνυφάδα μου, αλλά περισσότερο είμαστε αδελφές και φίλες μαζί. Η απώλεια της θα μου στοιχίσει πολύ.                                                                Αθηνά καλό σου ταξίδι. Καλό Παράδεισο.                                                 (Ελένη Καββαδία( σύζυγος Ανδρέα Παπασπυρου).  

Προεπισκόπηση εικόνας

Μέρα Μαγιού έφυγε από κοντά μας για το αιώνιο ταξίδι ο Σπύρος Καββαδίας του Γεωργίου (Πικιόρης). Άφησε την τελευταία του πνοή στο Περιστέρι που κατοικούσε μόνιμα. Νέος ακόμα μαζί με την οικογένειά του άφησε τις Αργυράδες και εγκαταστάθηκε στο Περιστέρι αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Με την εργατικότητά του πρόκοψε και δημιουργησε μια δική του επιχείρηση. Ο Σπύρος διακρινόταν για τη λεβεντιά του, τη σωματική μα και την ψυχική δύναμη, αλλά και για το χιούμορ του. Άνθρωπος εξωστρεφής, κοινωνικός ήταν πολύ αγαπητός με το χιούμορ του χάριζε το γέλιο στην παρέα.  Από τα παιδικά του χρόνια διακρινόταν για τη ζωντάνια, το ελεύθερο και ανυπότακτο πνεύμα για αυτό δεν έμπαινε σε καλούπια.  Αγαπούσε το χωριό και είχε στενούς δεσμούς. Άλλωστε ήταν από τα τακτικά και δραστήρια μέλη του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών με μεγάλη προσφορά. Η απώλεια μεγάλη, όχι μόνο για την οικογένεια και τους συγγενείς, αλλά και για όλους όσοι τον γνωρίσαμε. Η κηδεία του τελέστηκε στις 13 Μάη στο Νεκροταφείο Περιστερίου.

Έσβησε ήσυχα και γαλήνια η Νικολέττα Πανδή Ιωάννη τη Δευτέρα 30 Μάη σε ηλικία 89 χρονών. Η Νικολέττα ήταν μια ήσυχη και εργατική γυναίκα  που ξεχώριζε για την ευγένεια της ψυχής της. Έδωσε και πήρε πολύ αγάπη από τα αδέρφια της και τα ανίψια της, τη Σοφία και τον Γιάννη που τα είχε σαν παιδιά της. Για αυτό και είχε τη φροντίδα τους μέχρι το τέλος της ζωής της. Ήταν μια γυναίκα με πολλά προτερήματα και ιδιαίτερα αγαπητή. Η απώλειά της μεγάλη για τους συγγενείς και όλους όσοι τη γνώριζαν. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στον ΙΝ του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πανωχώρι στις Αργυράδες και η κηδεία στο Νεκροταφείο Αργυράδων την Τρίτη 31 Μάη.

Η είδηση του θανάτου του Σπύρου Καββαδία (Κοσμά) την Τετάρτη 22 Ιούνη σκόρπισε τη θλίψη στις Αργυράδες. Ο Σπύρος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 χρονών. Για αρκετά χρόνια ζούσε στην Αθήνα και διακρινόταν για την εργατικότητά του. Με την επιστροφή του στο χωριό ασχολήθηκε με τα κοινά. Δραστήριος πάντα συμμετείχε στον Κρόνο και ήταν για χρόνια πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αργυράδων. Καλός σύζυγος και οικογενειάρχης δημιούργησε μια ωραία οικογένεια. Ξεχώριζε για την κοινωνικότητά του και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός έχοντας πολλούς και καλούς φίλους. Ας έχει καλή ανάπαυση.

 

Ευχαριστήριο

Θέλω να  ευχαριστήσω από καρδιάς τον γιατρό κ. Χρήστο Πανδή  για το ενδιαφέρον, την έγκαιρη και σωτήρια παρέμβαση για το προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα.

Επίσης, ευχαριστώ  θερμά το προσωπικό του ΕΚΑΒ, του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και των Ιωαννίνων για τη φροντίδα που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα που τους είχα ανάγκη.

Ας είναι όλοι τους καλά, γεροί και δυνατοί για να συνεχίσουν  την προσφορά τους σε κάθε άνθρωπο που τους χρειάζεται.

Με εκτίμηση

Τάκης Καββαδίας (Λαλά)

 

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.