• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Όγκοι σκουπιδιών πνίγουν τη Νότια Κέρκυρα – «Χωματερή» ο Άη Γιώργης!

August 15, 2022 775

Όγκοι σκουπιδιών πνίγουν τη Νότια Κέρκυρα – «Χωματερή» ο Άη Γιώργης!

Η πολύπαθη από τα σκουπίδια Κέρκυρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την αποκομιδή σκουπιδιών. Υπερχειλισμένοι κάδοι, όγκοι σκουπιδιών ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους συνθέτουν εικόνες ντροπής από τον Βορρά και την πόλη μέχρι τον Νότο. Εικόνες ντροπής του 2018 που όχι μόνο εκθέτουν διεθνώς το νησί μας στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, αλλά αποτελούν μια υγειονομική βόμβα με ολέθριες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Παρουσιάζουμε εικόνες σημερινές από τον Άη Γιώργη Αργυράδων, όπου ο κεντρικός δρόμος έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή με τα σκουπίδια να παραμένουν αμάζευτα τις τελευταίες μέρες. Όλα τα παραπάνω και μια μυρωδιά που κυριαρχεί αλλά δυστυχώς δεν αποτυπώνεται φωτογραφικά, συνθέτουν την αποκαρδιωτική εικόνα που συναντούν ντόπιοι και τουρίστες καθώς περνούν από τον κεντρικό δρόμο. Εικόνες που δείχνουν αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού προς τον τόπο και τους ανθρώπους. Η κατάσταση με τις υποδομές καθαριότητας στη Νότια Κέρκυρα και σε όλο το νησί είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Προεπισκόπηση εικόνας

Διαχρονικό πρόβλημα – Ευθύνες τοπικής - περιφερειακής αρχής και κυβέρνησης

Αναμφίβολα μεγάλες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που δείχνει να μην έχει σχεδιάσει μια στρατηγική διαχείρισης  προς όφελος του λαού. Ωστόσο το πρόβλημα είναι γενικότερο και βαθύτατα πολιτικό. Συνδέεται με τόσο με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, όσο και με τις κυρίαρχες πολιτικές σε επίπεδο «τοπικής αυτοδιοίκησης» που έχουν ως βάση το επιχειρηματικό κέρδος. Όταν μπλέκουν εργολάβοι, αναθέσεις, διαγωνισμοί με σκοπό το κέρδος, τότε ο λαός πληρώνει το …μάρμαρο!

Το ζήτημα των απορριμμάτων και της διαχείρισης τους δεν είναι τωρινό. Το φόρτωσαν στις πλάτες μας παλιοί και νέοι νοικάρηδες των κυβερνήσεων και το κουβαλάμε όπως η χελώνα το καβούκι της χρόνια τώρα. Για παράδειγμα οι ΦΟΣΔΑ σχεδιάστηκαν με στόχο να διευκολύνουν την δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το  ξένο κεφάλαιο και τους ντόπιους εργολάβους.

Οι Δήμοι, στην πράξη, καλούνται να παίξουν τον ρόλο του θεματοφύλακα και του επόπτη της υλοποίησης των κάθε είδους αντιλαϊκών σχεδιασμών. Η δραματική μείωση των πόρων από το κεντρικό κράτος με το εύηχο “οικονομική αυτοτέλεια” των δήμων αύξησε τα δημοτικά τέλη, την φορομπηξία και τη μεταφορά του κόστους της διαχείρισης των δημοτικών  λειτουργιών στον λαό.

Ότι στήθηκε για δεκαετίες γύρω από τους δήμους, τους δημάρχους και τους κολλητούς ήταν ένα πραγματικό φαγοπότι, ένα πάρτι σε βάρος της  δημόσιας περιουσίας και του ιδρώτα του ελληνικού λαού. Τώρα στους καιρούς της κρίσης οι τοπικοί άρχοντες από “θεματοφύλακες της λαϊκής εξουσίας και συμμετοχικής δημοκρατίας” δίνουν την σκυτάλη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μεγαλοεπιχειρηματίες μυρίζονται χρυσάφι από το σκουπίδι και μέσω επιχορηγήσεων τύπου ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τραπεζικούς ομίλους και την περιφερειακή αρχή προχωρούν στο σχεδιασμό μεγάλων έργων.

Τα ντόπια μεγάλα αρπακτικά, στο χώρο των απορριμμάτων, στήνουν κοινοπραξίες σε συνεργασία με ξένα κεφάλαια για να διεκδικήσουν να στήσουν τεράστιους ιδιωτικούς ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ,  προσπερνούν τον δήμο, αξιοποιούν τις καλλικρατικές υπερδομές – περιφέρειες και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ κ.α. Έτσι, σχεδιάστηκαν κεντρικές μονάδες που θα υποδέχονταν το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή και τα παραγόμενα υλικά θα ήταν κατάλληλα είτε για ταφή είτε για καύση. Για να τροφοδοτούνται αυτές οι μονάδες σχεδιάστηκαν και αντίστοιχοι σταθμοί μεταφόρτωσης όπου τα σκουπίδια συνθλίβονται και συμπιέζονται για να μεταφέρονται μακριά.

 Τι να κάνουμε

Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε τίποτα δε θα γίνει χωρίς την μαζική λαϊκή συμμετοχή και ενεργοποίηση. Μαζικά ο λαός πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με βάση τις εξής αρχές:

Αντιμετώπιση της ρύπανσης στην πηγή της, χωρίς μεταφορά σε άλλες περιοχές,

Μείωση και  χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών,

Διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση,

Ενημέρωση,  διαφάνεια, και  συναίνεση των κατοίκων.

Προεπισκόπηση εικόνας

Γιώργος Κ. Καββαδίας – drepani.gr (argyrades.gr)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search