Print this page

Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας στις 28-09

October 03, 2022 384

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ανακοίνωση

Μετά από 50 ημέρες κατάφερε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Νότιας Κέρκυρας στις 28-09-2022. Τα ερωτήματα και τα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί ήταν πάρα πολλά, παρόλο που η Δημοτική Αρχή είχε ελάχιστα θέματα στην ημερήσια διάταξη (ΗΔ).

Τελικά την ημερήσια διάταξη και την συζήτηση την καθόρισαν τα προβλήματα των κατοίκων, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων.

Τα βασικά ζητήματα της ΗΔ αναβλήθηκαν. Από τα βασικότερα θέματα που έθεσαν οι παριστάμενοι πολίτες ήταν η κατάσταση στις σχολικές υποδομές και ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας έθεσε ξανά με την έναρξη της συνεδρίασης, δίνοντας και την εικόνα, από τις επισκέψεις μας στα σχολεία τις προηγούμενες ημέρες.

Πριν ένα περίπου χρόνο, είχαμε φέρει ως θέμα το σύνολο των προβλημάτων των σχολείων σε συνεδρίαση του ΔΣ.

Ένα χρόνο μετά ελάχιστα, δευτερευόντα κυρίως έγιναν ενώ παλιά προβλήματα οξύνθηκαν. Από σπασμένη λεκάνη στις τουαλέτες νηπιαγωγών στη Στρογγυλή έως σχισμένες σίτες στο νηπιαγωγείο Αργυράδων. Αλλά υπάρχουν και πιο σοβαρά και άλυτα προβλήματα. Στο νηπιαγωγείο Νεοχωρίου η κατάσταση είναι πιο τραγική, αφού 35 παιδιά ζουν 7-8 ώρες την ημέρα σε μια τάξη 30-35 μέτρων. Εκεί μαθαίνουν, παίζουν, τρώνε, κοιμούνται το ένα πάνω στο άλλο με μια μικρή αυλή τσιμεντένια, χωρίς κανένα παιχνίδι.

Στο βρεφικό σταθμό Λευκίμμης, ακατάλληλο για να λειτουργεί πήραν μόνο 11 παιδιά, αφήνοντας πολύ περισσότερα απ’ έξω αφού αυτές είναι οι δυνατότητες του σταθμού οδηγώντας νέους γονείς σε απόγνωση.

Η Δημοτική Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες. Γνωρίζει τα προβλήματα και αδυνατεί να τα λύσει λόγω έλλειψης χρημάτων. Το ταμείο το έχει η κυβέρνηση, η οποία εισπράττει τους φόρους από τον λαό. Όμως η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να διεκδικήσει με κάθε τρόπο. Και δυναμικά. Να ενημερώνει τους γονείς και το λαό. Η αλληλογραφία και τα υπομνήματα που στέλνει έχουν τυπική αξία. Με αυτό τον τρόπο «διεκδίκησης» πόρων ουσιαστικά βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Συγκαλύπτει την κυβέρνηση. Γίνεται συνένοχος. Πρόσφατα ο Υφυπουργός παιδείας κ. Συρίγος, σε συνέντευξή του είπε ότι πρέπει να «συμβάλλουν» και οι τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή οι γονείς ξανά; Δεν φτάνουν τόσο φόροι; Αλλά έχουμε και υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ, στο ελληνικό κεφάλαιο κλπ.

Είπε ακόμη ότι οι δήμοι στις τουριστικές περιοχές είναι «πλούσιοι». Ας βγει λοιπόν δημόσια η Δημοτική Αρχή να ενημερώσει το λαό πόσα πλούτη έχει και τί τα κάνει. Ίσως όταν έρθει η υπουργός παιδείας, να εγκαινιάσει το σχολικό κέντρο στα Βραγγανιώτικα. Τότε θα χρειαστεί μια καλή υποδοχή και ένα οπτικό υλικό που να δείχνει τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου για να δέσει με τα εγκαίνια, αφού μετά από 17 χρόνια κατάφεραν να ολοκληρώσουν το σχολείο.

Τα προβλήματα δεν λύνονται με χαρτιά και υπομνήματα. Χρειάζονται αγώνες, διεκδίκηση, από τον ίδιο το λαό. Τότε βγαίνουν πιο εύκολα και τα συμπεράσματα.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.