• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Αντίτυπο της έκδοσης του 1914 «Η τιμή και το χρήμα» στο ΚΚΕ

December 08, 2022 2556

Αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του εμβληματικού έργου «Η τιμή και το χρήμα» του πρωτοπόρου λογοτέχνη και επαναστάτη σοσιαλιστή Κωνσταντίνου Θεοτόκη παραδόθηκε στο Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, από Κερκυραίο δημοσιογράφο.

Το αντίτυπο είναι ένα από τα 510 αριθμημένα αντίτυπα εκείνης της ιστορικής κερκυραϊκής έκδοσης του 1914 και φέρει τον αριθμό 421. Το βιβλίο περιλαμβάνει πρόλογο με αφιέρωση του συγγραφέα στην Κερκυραία λογία και κατοπινή υποστηρίκτρια του ΕΑΜ Ειρήνη Δενδρινού (1879-1974), όπου ο Κ. Θεοτόκης (1872-1923) αναφέρεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας ότι «ποτάμια αίματος βάφουν τη μητέρα γη» για «ένα τόσο άτοπο καθεστώς που για να υπάρχει χρειάζεται τον παράλογο φόνο και την ατυχία τόσων πλασμάτων». Επίσης, συμπεριλαμβάνει έξι εικονογραφίες του πρωτοπόρου χαράκτη και επαναστάτη σοσιαλιστή Μάρκου Ζαβιτσιάνου (1884-1923). Τυπώθηκε το 1914 στο ιστορικό «Χρωμοτυπολιθογραφείο Αδελφών Γ. Ασπιώτη» στην Κέρκυρα και αποτελεί λογοτεχνικό καρπό της σύζευξης του συγγραφέα με το εργατικό - σοσιαλιστικό κίνημα.

 Το συγκεκριμένο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη εξετάζει την ανάδυση της εργατικής τάξης και τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που αυτή συνεπάγεται. Διαδραματίζεται στο λαϊκό - και κατεξοχήν βιομηχανικό και εργατικό - προάστιο Μαντούκι της πόλης της Κέρκυρας, όπου ο συγγραφέας είχε αφιερώσει τότε τις δυνάμεις του για τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων και τη συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας, που αποτέλεσε λίγα χρόνια μετά, ως γνωστόν, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), κατοπινού ΚΚΕ. Να μια χαρακτηριστική περιγραφή του συγγραφέα στο εστιασμένο στη ζωή και τις αξίες των ανθρώπων του προαστίου έργο του: «Χτιστάδες με τα παλιά ξερά μισοκάπελά τους, τα ρούχα τους, τα ποδήματά τους ασβεστωμένα. Μαραγκοί με τες καθημερινές τους φορεσιές. Εργάτες από διάφορα εργοστάσια σκεφτικοί, λιγνοί και σαν αλαλιασμένοι από τους κρότους της μηχανής. Ξυπόλυτοι χαμάληδες, βαρκάρηδες, χωριάτες κι άλλοι άνθρωποι κάθε τέχνης».

 

antitipotimixrima003

 

 Το έργο «Η τιμή και το χρήμα» και το έργο «Οι σκλάβοι στα δεσμά τους» αποτελούν, ως γνωστόν, τα πλέον εμβληματικά έργα της λογοτεχνικής δημιουργίας του Κ. Θεοτόκη.

 

antitipotimixrima004

 

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν στη Βουλή αναφορά με το αίτημα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών για την κήρυξη του 2023 ως «Έτους Κωνσταντίνου Θεοτόκη», καθώς τον επόμενο χρόνο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα.

 

antitipotimixrima002

 

Πολλές εκδηλώσεις για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη το 2023

Ποικίλες είναι εκδηλώσεις για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη που προγραμματίζονται ήδη από διάφορους κερκυραϊκούς φορείς για το 2023, ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατό του.

Το θέμα αυτό, με άξονα τη διεκδίκηση να κηρυχθεί το 2023 από τα υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών ως «Έτος Κωνσταντίνου Θεοτόκη», σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να τεθεί από τη δημοτική αρχή του κεντρικού Δήμου του νησιού στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, στην κατεύθυνση του σχετικού αιτήματος που έχει υποβάλει στα αρμόδια υπουργεία, ως γνωστόν, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (ΕΚΣ).

Πέραν της έκθεσης υλικών και ντοκουμέντων και της οργάνωσης επιστημονικού συνεδρίου για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη που έχει ανακοινώσει η ΕΚΣ για το προσεχές έτος, προγραμματίζεται για το 2023 ευρύς κύκλος εκδηλώσεων και από δύο άλλους πολύ σημαντικούς φορείς του νησιού.

Η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας (ΑΕΚ), της οποίας ήταν μέλος ο Κ. Θεοτόκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επίσης σχεδιάζει συνέδριο και έκθεση υλικών, σε συνδυασμό κιόλας με δραστηριότητες που αφορούν τον Κερκυραίο χαράκτη και συνεργάτη και συναγωνιστή του λογοτέχνη Μάρκο Ζαβιτσιάνο και τον Κερκυραίο στρατιωτικό Δημήτριο Θεοτόκη, αδελφό του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, οι οποίοι επίσης έφυγαν από τη ζωή το 1923.

Διάφορες εκδηλώσεις για τον κορυφαίο Κερκυραίο λογοτέχνη και θερμό υποστηρικτή του εργατικού κινήματος της εποχής του στο νησί σχεδιάζει επίσης, τόσο στην πόλη όσο και σε χωριά, όπως έγινε γνωστό, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας (ΕΚΚ). Προγραμματίζεται σχετικός κύκλος εκδηλώσεων που θα καλύψουν όλη τη χρονιά.

Με ιδιαίτερη τιμή εξάλλου αναμένεται ότι θα τιμηθούν το έργο και η ζωή του εμβληματικού σοσιαλιστή λογοτέχνη της εποχής του στον γενέθλιο τόπο του στη βόρεια Κέρκυρα, με πρωτοβουλίες του Δήμου της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις θεωρείται βέβαιον, εξάλλου, ότι θα καλύψουν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες του νησιού.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται η απάντηση των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών στην Αναφορά με το υπόμνημα της ΕΚΣ για την κήρυξη του 2023 ως «Έτους Κωνσταντίνου Θεοτόκη», που κατέθεσαν στη Βουλή κομμουνιστές βουλευτές.

Κ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search