• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Σβήνει το Χαμόγελο στην Κέρκυρα...

December 16, 2022 2584

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε τα παιδιά του «Χαμόγελου» να μην απομακρυνθούν από το σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Με ευθύνη των κρατικών δομών αλλά και των υπηρεσιών που ανήκουν στην Περιφέρεια και τους Δήμους να δοθεί λύση στη φιλοξενία τους και στη συνέχιση της ζωής τους. Το ίδιο πρέπει να γίνει βέβαια για όλες τις δομές που κινδυνεύουν να κλείσουν σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή του ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΕΠΕ) Κέρκυρας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σβήνει το Χαμόγελο στην Κέρκυρα...

Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ένας οργανισμός-σύμβολο ο οποίος στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας έχει ταυτιστεί με την προστασία της παιδικής ηλικίας και τη φροντίδα ευάλωτων παιδιών και νέων ανθρώπων.

Με την κοινή υπουργική απόφαση 40494/3.5.2022 (ΦΕΚ Β' 2302/11-05-2022) και τον νόμο 4921/2022 (άρθρο 67) αναφορικά με τους όρους λειτουργίας φορέων κοινωνικής προστασίας (εξαιρούνται ωστόσο τα δημόσια και εκκλησιαστικά ιδρύματα) και σχετικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ' ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, κλείνει το σπίτι φιλοξενίας ανηλίκων του Χαμόγελου του Παιδιού στη Χαμηλή Μαγουλάδων Κέρκυρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου κου Κώστα Γιαννόπουλου.

Με δεδομένη την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού πρόνοιας να παρέμβει και να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών αλλά και την έλλειψη μέτρων για έγκαιρη παρέμβαση, την οικογενειακή στήριξη και προγραμμάτων αναδοχής, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη αυτής της ιδρυματικής φροντίδας.

Το Χαμόγελο του Παιδιού αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως ιδιωτικό Ίδρυμα, παραβλέποντας τη σημαντικότατη προσφορά του, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, στην πρόληψη και προστασία της νεολαίας από εκμετάλλευση και κακοποίηση. Ελάχιστοι φορείς είναι τόσο καταξιωμένοι όσο το Χαμόγελο του Παιδιού, με αναγνώριση εντός και εκτός των συνόρων.

Η αποστολή του Χαμόγελου του Παιδιού, οι καινοτόμες για την Ελλάδα υπηρεσίες του στην ανάδοχη φροντίδα παιδιών και εφήβων, το διαρκές έργο του και οι θετικές επιπτώσεις στους νέους ανθρώπους που έχουν βρεθεί υπό τη φροντίδα του ως σήμερα έχουν εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσήμου.

Στο νησί γνωρίζουμε καλά το σπουδαίο έργο που γίνεται τόσα χρόνια από το 2001 στο σπίτι του Χαμόγελου και ως εκπαιδευτικοί αγωνιούμε για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του Βορρά που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο και κοινωνικό περιβάλλον με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η μετακίνησή τους στην ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση, την κοινωνικοποίηση και τις σχολικές τους επιδόσεις καταμεσής του σχολικού έτους. Ήδη από χθες το παιδαγωγικό κλίμα έχει διαταραχθεί στα σχολεία με τα συναισθήματα της στενοχώριας και του θυμού να κυριεύουν ολόκληρη τη σχολική κοινότητα λόγω της απομάκρυνσης των παιδιών του Χαμόγελου! Αυτό το σπίτι (έτσι το αποκαλούν τα ίδια τα παιδιά) είναι το μόνο σπίτι που γνώρισαν ποτέ. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αγρόκτημα όπου τα παιδιά έχουν τους κήπους τους και τα ζωάκια τους βιώνοντας ηρεμία και ασφάλεια σε αρμονία με τη φύση. Τώρα, στη μέση της χρονιάς, αυτά τα παιδιά ξεριζώνονται από το μόνο ασφαλές περιβάλλον που είχαν ποτέ, από τους φίλους και συμμαθητές τους που γνωρίζουν από τα νήπια, από κάθε τι που αποτελούσε μια σταθερή παράμετρο στη ζωή τους. Αν για την πολιτεία αποτελεί επιχείρημα ότι «δεν πληρούνται οι νέες προδιαγραφές», ότι στην προκειμένη περίπτωση έχει 4 τουαλέτες αντί για 6 και δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση διότι το κτίριο είναι διατηρητέο, τότε γιατί δεν έχει παρόμοια αντανακλαστικά και για τα προβλήματα των σχολικών υποδομών και εγκαταστάσεων όλων των βαθμίδων που είναι τόσο μεγάλα ώστε καθιστούν τα σχολεία επικίνδυνα ακόμα και για την ίδια τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών σε προκάτ νηπιαγωγεία και ασυντήρητα κτίρια;

Η απάντηση της κερκυραϊκής κοινωνίας πρέπει να είναι άμεση, ομόθυμη και συντονισμένη! Οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι συνειδητοί πολίτες δεν θα ανεχτούν να επαναληφθεί η ντροπή της λεγόμενης «αποασυλοποίησης» των ψυχικά πασχόντων, που κυριολεκτικά πέταξε ανθρώπους στο δρόμο. Τα παιδιά των ιδρυμάτων δεν πρέπει να καταλήξουν σε βιαστικές και αμφίβολης ποιότητας επιλογές αναδοχής όπως συνέβη ήδη στα παιδιά του Χαμόγελου την περσινή χρονιά ούτε να παραδοθούν στα νύχια ιδιωτών, που θα τα χρησιμοποιήσουν ως εφεδρικό στρατό εργαζομένων ανηλίκων ή ως μέσο άσκησης πίεσης για τους δικούς τους σκοπούς λες και τα παιδιά τους ανήκουν. Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα έτσι ώστε τα παιδιά του «Χαμόγελου» να μην απομακρυνθούν από το σχολικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Με ευθύνη των κρατικών δομών αλλά και των υπηρεσιών που ανήκουν στην Περιφέρεια και τους Δήμους να δοθεί λύση στη φιλοξενία τους και στη συνέχιση της ζωής τους. Το ίδιο πρέπει να γίνει βέβαια για όλες τις δομές που κινδυνεύουν να κλείσουν σε όλη τη χώρα.

Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, να ενταχθούν στις κρατικές δομές για να αξιοποιηθεί η πολυετής εμπειρία τους.

Καλούμε και τη ΔΟΕ να πάρει θέση και να παρέμβει κεντρικά, γιατί τα ζητήματα των ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας αφορούν μαθητές μας σε όλη την Ελλάδα.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search