Print this page

Μπούκαρης : το γραφικό λιμάνι με καταπράσινο φόντο - ΒΙΝΤΕΟ

December 27, 2022 366

 

Ο Μπούκαρης είναι η προέκταση, το γραφικό λιμανάκι των Κουσπάδων, ένας σχετικά νέος οικισμός,σε απόσταση περίπου 28 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας.Βρίσκεται  στη Νότιας Κέρκυρα, ΒΔ του όρμου της Λευκίμμης, με 54 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

 

Παραθαλάσσιος οικισμός με φόντο το καταπράσινο τοπίο που το χαρακτηρίζουν οι τεράστιες γέρικες ελιές και τα πανύψηλα κυπαρίσια. Εξαιρετικός συνδυασμός με τις δαντελωτές παραλίες, τις γραφικές ψαροταβέρνες,τους ξύλινους μώλους, το γραφικό λιμάνι, τα ήρεμα και πεντακάθαρα νερά . Η θέα στον κόλπο προς την πόλη της Κέρκυρας και πιο πέρα ​​είναι εκπληκτική, Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, και αν είστε τυχεροί μπορεί να εντοπίσετε κάποιο δελφίνι στη θάλασσα. Η παραλία εκτείνεται σε περίπου 1 χλμ και έχει αμμώδης ακτή με ψιλό βοτσαλάκι με δύο μικρούς κολπίσκους. Η πρόσβαση είναι εύκολη και περιμετρικά της περιοχής υπάρχουν χώροι στάθμευσης. 

 

 

Ο Μπούκαρης είναι επίσης μια καλή βάση για τους πεζούς. Πάνω στο λόφο ακριβώς πάνω από το λιμάνι βρίσκεται το μικρό χωριό Κουσπάδες, από εκεί μπορείτε να περπατήσετε μέχρι του Πετριτή, το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτογραμμής.

Ιστορία – πληθυσμιακά στοιχεία

Το όνομα παραπέμπει στην Ενετοκρατία, αφού ο Μπούκαρης , όπως ο Πετρετής, ο Τριβόλης , ο Νότος και τόσοι άλλοι, ήταν ένας από αυτούς που κατείχαν μεγάλες εκτάσεις γης της ευρύτερη ςπεριφέρειας.

 

Ως οικισμός, όμως, είναι νεόκτιστος, αφού μόλις στην απογραφή του 1981 απογράφονται 29 κάτοικοι. Ανήκε στην κοινότητα Κουσπάδων και το 1997 εντάσσεται στο Δήμο Κορισσίων με την επανίδρυσή του με τον νόμο «Καποδίστρια» (ν. 2539). Το 2010 με τον «Καλλικράτη» (ν. 3852) εντάσσεται στην Τοπική Κοινότητα Κουσπάδων και στο Δήμο Κέρκυρας.

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Βιβλιογραφία

1.Πορφύριος Οδυσ. Πανδής, Νοταριακές Πράξεις …και πληθυσμιακά στοιχεία 1684 – 1991 του νομού Κέρκυρας, Αθήνα 1992.

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.