Print this page

Πινακίδα στην ελιά του Αγίου Σπυρίδωνα Αργυράδων

February 08, 2023 996

 

Μία καλαίσθητη ξύλινη πινακίδα που έλλειπε έχει τοποθετηθεί εδώ και λίγο καιρό μπροστά στην Ελιά του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο επισκέπτης λακωνικά ενημερώνεται στα ελληνικά ότι βρίσκεται μπροστά στο συγκεκριμένο δέντρο. Στην επιγραφή αναφέρεται:

«Η ελιά τ’αγιού» Διατηρητέο μνημείο της φύσης ΦΕΚ Β 3872/2019

Η πινακίδα αναφέρει το όνομα της ελιάς, την αναγνώρισή της ως μνημείο της φύσης και το νούμερο του φύλλου της εφημερίδας της κυβέρνησης όπου δημοσιεύτηκε η ανακήρυξή της.

Η πινακίδα φτιάχτηκε από ξύλο ελιάς και φιλοτεχνήθηκε από τον Καββαδία Θεοδόση του Αναστάση, ο οποίος περίτεχνα τη ζωγράφισε στο χέρι.

Το ξύλο διαλέχτηκε και επεξεργάσθηκε αρχικά στο πριονιστήριο του Νικομάνη Σπύρου στο Μαραθιά. Τα στηρίγματα φτιάχτηκαν στο ξυλουργείο του Καββαδία Βασίλη (Μπαρούτη).

Όλοι οι ανωτέρω συντελεστές της δημιουργίας δεν έλαβαν ουδεμία αμοιβή.

Μια δεύτερη, δίγλωσση ενημερωτική πινακίδα, με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δέντρου και ιστορικά στοιχεία, ετοιμάζεται να πλαισιώσει την πρώτη το προσεχές διάστημα. Εν αναμονή επίσης ειδικής μελέτης από ομάδα αρχιτέκτονα τοπίου και τοπογράφου για την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου και τη περαιτέρω προστασία της ελιάς.

Αλέξανδρος Β. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.