Print this page

Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα από κατάρρευση τοίχου έναντι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης

March 10, 2023 283

 

Για καλή μας τύχη το γεγονός συνέβη αργά το βράδυ, oπου το σχολείο δεν λειτουργούσε.

Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η κατάρρευση συνέβαινε κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, πολύ περισσότερο τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, που γονείς και μαθητές συνωστίζονται στον δρόμο κάτω από το συγκεκριμένο κτίριο.

Επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης

Εμείς ρωτάμε μήπως και αυτό είναι θέμα ατομικής ευθύνης; Οι υπεύθυνοι σιωπούν. Γιατί άραγε; Ως πότε θα πάιζουν με τις ζωές των παιδιών μας και τις δικές μας;

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου

Tην 26 Φεβρουαρίου του 2023 κατέρρευσε το βορινό τμήμα της τοιχοποιίας του διατηρητέου κτιρίου “Βιαρου Καποδίστρια” επί της οδού 21ης Μαρτίου στα Μελίκια Λευκίμμης το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του 1ου Δημοτικού σχολείου Λευκίμμης.

Για καλή μας τύχη το γεγονός συνέβη αργά το βράδυ, oπου το σχολείο δεν λειτουργούσε. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν η κατάρρευση συνέβαινε κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, πολύ περισσότερο τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, που γονείς και μαθητές συνωστίζονται στον δρόμο κάτω από το συγκεκριμένο κτίριο.

Μετά το γεγονός αυτό, το τμήμα της τοιχοποιίας που βρίσκεται στα ανατολικά παράλληλα με τον δρόμο, με μήκος περίπου 5 μετρα και ύψος 8 μέτρα έχει καταστεί ετοιμόρροπο και επικίνδυνο για όποιον κινείται επί της οδού 21 Μαρτίου στο συγκεκριμένο ύψος, αλλά και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς εντός των εγκαταστάσεων του 1ου Δημοτικού Λευκίμμης.

Στο σημείο έχει τοποθετηθεί μόνο μια κορδέλα σήμανσης, χωρίς κανένα άλλο μέτρο προστασίας. Οι εκπαιδευτικοί και η διεύθυνση του σχολείου έχουν πάρει όλα τα μετρά που είναι δυνατά για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από και προς το σχολείο. Η κύρια μπροστινή είσοδος που βρίσκεται απέναντι από το ετοιμόρροπο τμήμα του κτιρίου παραμένει κλειστή και έχει αποκλειστεί το πίσω μέρος της αυλής που εφάπτεται με τον δρόμο.

Οι εκπαιδευτικοί  μετατρέπονται κάθε πρωί και μεσημέρι σε τροχονόμους, περιμένοντας τους μαθητές στην πίσω είσοδο του σχολείου ώστε να μην κινδυνέψει κανένα παιδί και να μην συνωστίζονται γονείς και αυτοκίνητα στον δρόμο. Παρατηρείται επίσης καθημερινά πτώση σοβάδων και κομματιών της τοιχοποιίας που παραμένει ετοιμόρροπη.

Η διεύθυνση του σχολείου από την πρώτη μέρα έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια αποστέλλοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι ιδιοκτήτες του ακινήτου έχουν εγγράφως δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε όποια ενέργεια τους υποδείξουν οι αρμόδιοι. Ως Σύλλογοι Γονέων αποστείλαμε κι εμείς έγγραφο στις 8 Μάρτιου  προς: τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, την πολεοδομία του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης, με το οποίο ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν όλα τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου.

 

Συγκεκριμένα ζητήσαμε:

  1. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την όποια λύση αποφασίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ξεπερνώντας τα γνωστά σε μας γραφειοκρατικά και άλλα ζητήματα, που οδηγούν σε καθυστερήσεις και μπορεί να μας κοστίσουν ακόμα και ζωές.
  2. Μέχρι τότε να τοποθετηθεί με ευθύνη της Αστυνομίας και της Πολιτικής προστασίας προσωπικό για την διευθέτηση της ομαλής και ασφαλής προσέλευσης και αποχώρησης από τον χώρο του σχολείου μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

 

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Νότιας Κέρκυρας μας απάντησαν ότι” διαπίστωσαν την επικινδυνότατα του κτηρίου αλλά αρμόδια για το χαρακτηρισμό του είναι η Πολεοδομία”. Το Α.Τ. Λευκίμμης ότι “έχει ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία (Πολεοδομία) και ότι έχει προβεί σε προτάσεις λήψης μέτρων προς τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας από πέρσι για την εύρυθμη λειτουργία του δρόμου μπροστά από την σχολική μονάδα!

Οι δε υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Πολεοδομίας και Αρχαιολογίας δεν έκαναν μέχρι και την ώρα που γράφετε αυτή η ανακοίνωση, καν τον κόπο να μας απαντήσουν.

Με λίγα λόγια όσοι μπορούν να βγάλουν ευθύνες από πάνω τους μας απαντάνε με ευκολία ότι δεν είναι δικιά τους δουλειά και οι υπόλοιποι που τους “πετάνε” οι πρώτοι το μπαλάκι δεν μας απαντάνε καν.

Επειδή έχουν περάσει 12 ημέρες από το συμβάν και δεν βλέπουμε να παίρνονται μέτρα, έχοντας σαν Σύλλογος και προηγούμενη εμπειρία καθυστερήσεων και ολιγωρίας των φορέων της  πολιτείας, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την έκτακτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και απαιτούμε γρήγορα να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Γι’ αυτούς τους λόγους την Πέμπτη 9-3-23  γονείς και εκπαιδευτικοί που βρεθήκαμε να συζητήσουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, αποκλείσαμε συμβολικά για λίγα λεπτά την 21 Μαρτίου στο ύψος του σχολείου και αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας αν δεν δούμε γρήγορα να παίρνονται μέτρα.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την σχολική κοινότητα αλλά για οποιονδήποτε διέρχεται από το σημείο, σημειώνουμε ότι πρόκειται για σημείο της κεντρικής οδού της  Λευκίμμης που καθημερινά διασχίζει πλήθος ανθρώπων, γι’ αυτό καλούμε τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν και αυτοί.

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.