Με κοινή ανακοίνωση τους ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ αναφέρουν τα εξής:

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε ότι ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας διαπράττοντας πολιτικό πραξικόπημα με μονομερή του και εν κρυπτώ απόφαση προχώρησε στην διαγραφή τεσσάρων μελών της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και συγκεκριμένα τους εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, της ΕΛΜΕ, του Εργατικού Κέντρου και της Διεύθυνσης Π.Ε. Κέρκυρας, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει και να ζητήσει από τους φορείς αυτούς την αντικατάσταση των μελών αυτών.

Η ενέργεια αυτή παραβιάζει θεμελιώδη κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα θεσμικών φορέων και καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας συλλογικών οργάνων με βάση το άρθρο 50 παρ.γ,ε,στ του νόμου 1566/85, το οποίο ορίζει ρητά ότι στη ΔΕΠ μετέχει ένας/μία διευθυντής/ντρια δημοτικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ορίζεται από τη Διεύθυνση Π.Ε.,  διευθυντής/ντρια  σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ,που ορίζεται από την Δ/νση Δ.Ε, εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων( ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ)

Η πράξη του δημάρχου συνιστά μνημείο αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και αυταρχισμού.

Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο και συνάμα δυσάρεστο τόσο  στον κο Δήμαρχο  όσο και στην Πρόεδρο της ΔΕΠ Ν. Κέρκυρας να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα των πολιτικών απόψεων ως βασικές συνιστώσες της πολιτικής σύνθεσης, ειδικά μάλιστα όταν οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων κατήγγειλαν τη στάση της Δημοτικής Αρχής, αναδείκνυαν το ρόλο της, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης που εφαρμόζει τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές στον Δήμο και διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες για τα σχολεία του Δήμου. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε πολιτική φίμωση της ελεύθερης έκφρασης εκείνων που κατήγγειλαν:

1.       Τη μη απόδοση των λειτουργικών του γ΄ τριμήνου του έτους 2022, ποσού 33.000 ευρώ.

2.       Τη δαπάνη θέρμανσης έτους 2022 ποσού 16.500 ευρώ που δεν έχουν αποδοθεί στη σχολική επιτροπή

3.      Το δ΄ τρίμηνο του 2022 και το ά τρίμηνο του 2023 των λειτουργικών δαπανών των σχολείων που εκχωρήθηκαν στη σχολική επιτροπή με μεγάλη καθυστέρηση, όσον αφορά την Π.Ε.

4.      Ενώ δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση σχετικά με τα επισκευαστικά των σχολείων.

Καλούμε τον δήμαρχο να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας καθώς υπάρχουν σχολεία με άδεια ταμεία και σε κάποια από αυτά οι προμηθευτές απαιτούν την άμεση καταβολή των οφειλών τους.

Ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας  από το 2019 διαμαρτύρονταν τόσο προφορικά όσο και εγγράφως για τον τρόπο λειτουργίας  της ΔΕΠ Ν. Κέρκυρας , η οποία μόλις 4 φορές συνεδρίασε δια ζώσης στα 4 χρόνια  και μόνο σε μία ( 25/11/2022) οι εκπρόσωποί μας απουσίαζαν λόγω αγωνιστικών κινητοποιήσεων των Ομοσπονδιών και των σωματείων μας. Τέσσερα  χρόνια οι συνεδριάσεις γίνονταν μόνο δια περιφοράς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε διάλογος και συζήτηση απλά μια απάντηση «ναι ή όχι» μέσω μέιλ.

Είχαμε δηλώσει εξ αρχής πως, όταν τα δημοτικά συμβούλια γίνονται δια ζώσης, όταν τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, δεν επιτρεπόταν ένα συλλογικό  όργανο, όπως η ΔΕΠ να λειτουργεί δια περιφοράς, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο  όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Θεωρούσαμε ότι η συγκεκριμένη τακτική της προέδρου ήταν προσωπική της επιλογή πολιτική ή  δείγμα  απειρίας. Δεν μπορούσαμε να υποψιαστούμε πως ο Δήμαρχος, γνώστης της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και των θεσμών της, θα προχωρούσε σε τέτοιο πολιτικό ατόπημα, ώστε να αποκλείσει  μέλη των  ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ και των παραγωγικών τάξεων. Με απόφαση Δημάρχου η ΔΕΠ Ν. Κέρκυρας αντί για 8 μέλη έχει πλέον μόνο τέσσερα.

Ο ΣΕΠΕ και η ΕΛΜΕ Κέρκυρας απέναντι στον αυταρχισμό και τους αποκλεισμούς της δημοτικής αρχής θα αντιτάξουν τη συλλογική, αγωνιστική και κοινωνική δράση και θα προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την ανάκληση της παράνομης απόφασης.