• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Συνάντηση του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών με τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας

July 23, 2020 730

Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών Κέρκυρας 

 

Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Συλλόγου μας με τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Κ. Λέσση και τον πρόεδρο του

του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Καββαδίας.

Ο Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών κατέθεσε υπόμνημα με τα προβλήματα της Δημοτικής Κοινότητας Αργυράδων και της ευρύτερης περιοχής. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε 

για τα προβλήματα και διατύπωσε τις θέσεις του, χωρίς όμως συγγκεκριμένες δεσμεύσεις. όπως τόνισε θα γίνουν έργα μικρής κλίμακας λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων.

Για τη διαχείριση των σκουπιδιών τόνισε εκτός των άλλων ότι θα υποβάλλει αίτημα για να δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσηα Απορριμμάτων, αλλά όχι στον χώρο του ΧΥΤΑ. Επεσήμανε ότι από 326 Δήμους έχουν υποβληθεί 325 αιτήματα

και μόνο ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας μέχρι τω΄ρα δεν έχει υποβάλει.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και στον Άη Γιώργη τονίζοντας ότι η "Βικτώρια" προκάλεσε ζημιές στην περιοχή του Δήμου περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και η αποζημίωση που εισέπραξε ο Δήμος από ντην πολιτεία είναι περίπου 150.000 ευρώ.

Για το θέμα του γηπέδου Αργυράδων αρχικά τόνισε ότι δεν υπάρχει οικόπεδο και στη συνέχεια ανέφερε ότι θα εξετάσει η Νομική Σύμβουλος του Δήμου την έκταση στην Ανάληψη.

Αναλυτικά το υπόμνημα του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών.

Υπόμνημα του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών

Προς τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνο Λέσση

Κοινοποίηση: Δημοτικοί σύμβουοι, δημοτικές παρατάξεις, τοπικοί φορείς

 

Για τα προβλήματα της Δημοτικής Κοινότητας Αργυράδων  

 

Τουρισμός

 

Μέχρι τώρα η ανάπτυξη του τουρισμού στηρίχθηκε στη διεύρυνση του τριτογενούς τομέα της οικονομίας με κυρίαρχη τη μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού. Το κυρίαρχο μοντέλο του μαζικού, βιομηχανοποιημένου τουρισμού του «All inclusive»και γενικότερα η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού υπονομεύει την τοπική οικονομία των τουριστικών περιοχών προσφέροντας …λουκέτα στους μικροεπιχειρηματίες, συμπιέζοντας το εισόδημα και συντρίβοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων την ώρα που αυγατίζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτά τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειάζεται να δοθεί βάρος σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και κυρίως του αγροτουρισμού, αλλά και των άλλων τομέων της οικονομίας (γεωργία, αλιεία, μικρή βιομηχανία).

 

Για την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη γενικά πρέπει να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να τηρούνται βασικές αρχές:

 

Να διασφαλίζεται η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

Να προστατεύεται το εισόδημα και η απασχόληση των εργαζομένων.

 

Να αναβαθμιστούν και εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές.  

 

Αξιοποίηση του χωριού Αργυράδων που έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός με τα αναγκαία έργα υποδομής. Οι δρόμοι και τα σοκάκια του χωριού βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Λακούβες κακοτράχαλα σοκάκια συνθέτουν το γκρίζο τοπίο του χωριού μας. Η καθαριότητα και η τοποθέτηση κάδων είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Είναι θετικό ότι η δημοτική αρχή Νότιας Κέρκυρας έχει εντάξει το έργο πλακόστρωσης δυο τμημάτων του παραδοσιακού οικισμού Αργυράδων με 75.000 ευρώ. Το έργο εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 και αφορά ένα τμήμα στο Παναχώρι από την ελιά τ΄Αγιού (στην εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα) σε  μήκος περίπου 100 μέτρων  και ένα άλλο στο Κατοχώρι από την εκκλησιά της Παναγίας μέχρι Άη Γιάννη και Βίγλα. Ωστόσο χρειάζεται συνολικά να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας και η ομορφιά του παραδοσιακού οικισμού των Αργυράδων. Να επιδιωχθεί η σύνδεση του παραδοσιακού οικισμού με την παραλία

 

Οξύτατα είναι και τα προβλήματα του Άι – Γιώργη, λόγω της άναρχης δόμησης και του μοντέλου του μαζικού, βιομηχανοποιημένου τουρισμού του «All inclusive». Έλλειψη υποδομών, ηχορρύπανση και έλλειψη καθαριότητας είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα.

 

 

 

Ανάπλαση του εξωτερικού χώρου και των κελιών του Άι – Γιώργη

 

Ο εξωτερικός χώρος των κελιών του Αγίου Γεωργίου Αργυράδων καθώς και το ίδιο το ισόγειο κτίσμα των κελιών εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζουν εικόνες εγκατάλειψης επιβαρύνοντας το ήδη προβληματικό οικιστικό περιβάλλον και επιπρόσθετα σαν δημόσιος χώρος να προσδίδει  εικόνα έλλειψης πολιτισμού από ένα χωριό που θεωρείται το τουριστικό κέντρο της περιοχής.  

 

Θεωρώντας ότι ο εξωραϊσμός του χώρου είναι επιβεβλημένος και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα χώρων πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων στο Άγιο Γεώργιο έγινε η συγκεκριμένη προμελέτη με γνώμονα να γίνει ο χώρος ευπρεπής και πολλαπλά λειτουργικός και χρήσιμος για την άθληση και την ψυχαγωγία των κατοίκων.

 

Η προμελέτη έχει συνταχθεί και μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος  για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ώστε να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου συνόλου παρεμβάσεων στην περιοχή μας, με σκοπό την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος μας.  

 

Επιπλέον αναγκαία είναι η αξιοποίηση του χώρου δίπλα από την εκκλησία που ένα τμήμα του χρησιμοποιείται ως parking. 

 

Αγροτική ανάπτυξη

 

Τα προβλήματα της αγροτιάς είναι γενικότερα. Όσον αφορά τις Αργυράδες είναι ανάγκη να επισημάνουμε τη χείριστη κατάσταση των αγροτικών δρόμων. Χρειάζονται άμεσα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την επισκευή του αγροτικού οδικού δικτύου και γενικότερα για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

 

Φωτισμός

Από τα σοβαρότερα προβλήματα της καθημερνότητας που αντιμετωπίζουν κάτοικοι καιν επισκέπτες ο ανεπαρκής έως και ελλιπής φωτισμός του οδικού δικτύου τόσο στις Αργυράδες, όσο και στον Άη Γιώργη. Αναγκαία η επέκταση του δημοτικού δικτύου φωτισμού.

 

Αλιευτικό καταφύγιο Άη Γιώργη

Σοβαρές ελλείψεις. Αναγκαία έργα υποδομής για την αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου.

 

Υγεία – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

 

Γενικότερα προβλήματα που πλήττουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού μας. Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας και το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης βρίσκονται σε οριακή κατάσταση λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποδομών.

 

Οδικό δίκτυο

 

Ένα από τα πιο σοβαρά  προβλήματα της Κέρκυρας είναι το άθλιο οδικό της δίκτυο. Δρόμοι στενοί, μετά βίας χωράνε δυο αυτοκίνητα, κακής ποιότητας άσφαλτος, δρόμοι γεμάτοι  λακκούβες που παραμένουν για μέρες ανοιχτές με αποτέλεσμα  να γίνονται συχνά τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές και όχι μόνο, καθιζήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε τον ελλιπή φωτισμό και την έλλειψη παρεμβάσεων για τις διαγραμμίσεις στο οδικό επαρχιακό δίκτυο.

 

 

 

Μελέτη που εκπόνησε η Εγνατία Οδός Α.Ε. για το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όλης  της  χώρας καταγράφει περίπου 7.000 επικίνδυνα σημεία σε 4.500 χλμ εθνικού και 10.000 χλμ επαρχιακού δικτύου. Στα νησιά του Ιονίου καταγράφονται 455 επικίνδυνα σημεία. Από αυτά τα 117 στο νησί της Κέρκυρας. Αυτό το άθλιο οδικό δίκτυο την καλοκαιρινή περίοδο  επιβαρύνεται με χιλιάδες επιπλέον ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, αφού στους έξι μήνες της τουριστικής περιόδου περνάνε από το νησί περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες. Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλες τις υποσχέσεις των αρμοδίων το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας παραμένει ένα από τα χειρότερα της χώρας.

 

 

 

Νήσος (Ίσσος)

 

Να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του φυσικού μας πλούτου προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα να σταματήσουν τα σχέδια για ξεπούλημα του Νήσου. Ζητάμε την ανάδειξη και προστασία της περιοχής με τρόπο που θα σέβεται τις περιβαλλοντικές συνθήκες στηρίζοντας έτσι και τις οικονομικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Να αξιοποιηθεί ο Νήσος και η ευρύτερη περιοχή αποτελώντας πόλο έλξης για εκατομμύρια ντόπιους και ξένους επισκέπτες, αφού διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις : παραδοσιακούς οικισμούς, φυσικά τοπία, παραλίες.

 

Για να παραμείνει το οικοσύστημα του Νήσου αναπόσπαστο τμήμα της κερκυραϊκής φύσης, πόλος έλξης για χιλιάδες περιηγητές και «κτήμα ες αεί», πολύτιμη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

 

 

 

Λίμνη Κορισσίων

 

Από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) η λίμνη έχει χαρακτηριστεί σπάνιος υγρότοπος που πρέπει να προστατευτεί. Ο πλούτος σε ψάρια αφήνει περιθώρια αειφόρας διαχείρισης με ισχυρό οικονομικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή. Βάσει αναγωγών από παραδείγματα της Ιταλίας, υπολογίζεται ότι τα αλιεύματα της λίμνης μπορούν να υποστηρίξουν και 200 βάρκες, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 3...

 

Να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να προστατευθεί. Να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής.

 

Αποχετευτικό

 

Το αποχετευτικό είναι πρόβλημα καίριας σημασίας για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και για την εξασφάλιση του τουριστικού μέλλοντος της περιοχής. Το αποχετευτικό και οι σωλήνες με αμιαντοτσιμέντο που είναι επικίνδυνες για την υγεία όλων είναι από τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει άμεσα να βρουν λύση. Αναγκαία είναι η δημιουργία κέντρου βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων.

 

Αθλητικό κέντρο στις Αργυράδες  

 

Το γήπεδο των Αργυράδων εγκαινιάστηκε στις 14-9-1957. Από τη δεκαετία του 1970 το γήπεδο Αργυράδων ήταν ένα από τα μόλις τέσσερα – πέντε κατάλληλα γήπεδα σε όλο το νησί. Χρησιμοποιήθηκε ως έδρα των ομάδων της δημοτικής κοινότητας, Κρόνου και Φαίακα Μαραθιά, όπως και των ομάδων του Κεραυνού Αγίου Νικολάου, Αστέρα Πετριτή, Αετού Κουσπάδων, Α.Ο. Χλωμοτιανών,  Α.Ο. Μπενιτσών, Αστέρα Μωραϊτίκων και πολλών ακόμα ομάδων.

 

Πριν από 17 χρόνια, το 2003, καταργήθηκε ετσιθελικά ένα έργο υποδομής που κατασκευάστηκε με τον κόπο και τον ιδρώτα των Αργυραδιτών και ενώ κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες έταξαν «λαγούς με πετραχήλια», στη συνέχεια εξαπάτησαν τους Αργυραδίτες. Στην πραγματικότητα οι Αργυράδες έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις που να ικανοποιούν τα δικαιώματα και τις ανάγκες των κατοίκων για αθλητισμό και ψυχαγωγία.  

 

 

 

Το ιστορικό της κοροϊδίας  

 

 

 

Το 2003 η τότε δημοτική αρχή ισχυριζόταν την αναγκαιότητα κατάργησης του γηπέδου για να κατασκευαστεί το Δημοτικό Σχολείο, λες και δεν υπήρχαν τόσοι χώροι, και υποσχόταν «λαγούς με πετραχήλια»: από κατασκευή Τεχνικού Λυκείου μέχρι κλειστό γυμναστήριο!

 

Ανεκπλήρωτες έμειναν και οι υποσχέσεις της πολιτείας για κατασκευή αθλητικού κέντρου στην έδρα κάθε Δήμου μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.  

 

Πρόσφατα, Δεκέμβρης 2019 εγκρίθηκαν από το πρόγραμμα δυο αθλητικά έργα στη Νότια Κέρκυρα από το Υπουργείο Αθλητισμού στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ». 400.000 ευρώ για το γήπεδο Λευκίμμης και 190.000 ευρώ για το Πετριτή. Επίσης στο ήδη υπάρχον γήπεδο της Αχαράβης εγκρίθηκε ποσό 450.000 ευρώ. Και βεβαίως δικαιούνται όχι μονο τόσα και πολλά άλλα τόσα έργα και αθλητικές υποδομές   κάθε χωριό, αλλά οι Αργυράδες, όχι;

 

Γήπεδο 5Χ5 και Γραφεία – Αποδυτήρια  

 

Η κοροϊδία συνεχίστηκε και με το γήπεδο 5Χ5 στη θέση του παλιού γηπέδου . Εξαγγέλθηκε πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 ότι θα ήταν έτοιμο πέρυσι τον … Απρίλιο του 2014! Τελικά το έργο σαν να ήταν το «γεφύρι της Άρτας παραδόθηκε ανολοκλήρωτο το 2019.

 

Ξεκίνησαν στις 14 Οκτωβρίου 2019 οι εργασίες για την επισκευή αποδυτηρίων και γραφείων του Κρόνου στη θέση των παλιών ιστορικών αποδυτηρίων. Η εργολαβία εγκρίθηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή (Θ. Γαλιατσάτου) ύψους 50.000 ευρώ και οι εργασίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν στο τέλος του Νοεμβρίου 2019.

 

Με τη χαρά στο στόμα έμειναν οι Αργυραδίτες. Μετά από 2 – 3 μέρες ο εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες επικαλούμενος πρόβλημα στατικότητας. Έτσι το έργο έχει μείνει μισοτελειωμένο και κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνει με δεδομένη τη γραφειοκρατία για τέτοια έργα , αλλά και την αδιαφορία των αρμοδίων.

 

Για το ΔΣ του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών

 

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search