Print this page

ΛΑΣΥ Νότιας Κέρκυρας: «Τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2020, για λήψη μέτρων προστασίας από πλημμύρες»

August 17, 2020 445

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑ.ΣΥ.) επανειλημμένα έχει φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Δήμου Νότιας Κέρκυρας το θέμα της πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων για την πυρασφάλεια και αντιπλημμυρικά έργα.  Το τονίσαμε και κατά τη διάρκεια συζήτησης του τεχνικού προγράμματος του 3ου τετραμήνου του 2019 και του αντίστοιχου του 2020 καθώς και των προϋπολογισμών των ιδίων περιόδων.

Τα ποσά τα οποία διατέθηκαν για τις αντίστοιχες δράσεις, τις παραπάνω περιόδους είναι ελάχιστα, έχουν συμβολικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες.

Γνωρίζουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση είναι πολύ χαμηλή και τα ποσά που διατέθηκαν στο δήμο για το 2020 (ΚΑΠ και τεχνικό πρόγραμμα) δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες λήψης μέτρων και έργων για πυρασφάλεια και αντιπλημμυρικά. Αντίθετα η συνολική κρατική χρηματοδότηση, προς το Δήμο Νότιας Κέρκυρας, είναι προκλητική και προσβλητική για το λαό της περιοχής μας και τις σύγχρονες ανάγκες του. Αυτό σηματοδοτεί την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης προς το Δήμο τους δημότες της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση έπρεπε αφ’ ενός να δούμε πως θα κατανέμουμε την πενιχρή χρηματοδότηση αφ’ ετέρου να διεκδικήσουμε επιπλέον ποσά για τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής.

Σε ότι αφορά τη διεκδίκηση, την οποία πήρε επάνω του προσωπικά ο δήμαρχος, (δεν έχουν αποτελεσματικότητα οι προσωπικές πιέσεις), απέφερε με τις καταστροφές του Νοεμβρίου 2019, 150.000 ευρώ και άλλα 100.000 στη συνέχεια, από τα 2 εκατομμύρια, τα οποία είχαν ζητηθεί, με απόφαση του ΔΣ.

Σε ότι αφορά την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης, είχαμε και τότε τονίσει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης (τεχνικό πρόγραμμα – προϋπολογισμός), ότι αυτά τα λίγα χρήματα διατίθενται ανορθόδοξα χωρίς να παίρνουν υπ’ όψιν τις πιο σημαντικές και επείγουσες ανάγκες της περιοχής. Π.χ. από το εξευτελιστικό πόσο του τεχνικού προγράμματος (365.000 ευρώ), διατέθηκαν για αναπλάσεις 165.000 και μηδέν για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Από τα πολύ λίγα της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ λιγότερα από 2 εκατομ.) διατέθηκαν λιγότερα από 50.000 ευρώ για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, δηλαδή στην πράξη για περιορισμένο καθάρισμα αυλάκων.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περιοχές στο δήμο μας (ενότητα Κορισσίων και Μελιτειέων) που βρίσκονται στο κόκκινο, σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Με έντονα καιρικά φαινόμενα κινδυνεύουν άνθρωποι και σπίτια, όπως έγινε και το Νοέμβρη του 2019. Με βάση αυτή την κατάσταση και έχοντας μπροστά μας το τραγικό παράδειγμα της Εύβοιας, επιβάλλεται να ανασχεδιάσουμε τις προτεραιότητες δράσης του δήμου ΑΜΕΣΑ.

Προτείνουμε την άμεση τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2020 και του προϋπολογισμού 2020 και τη μεταφορά ολόκληρου του ποσού (165.000 ευρώ) από το Τεχνικό Πρόγραμμα σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, στις περιοχές που έχουν πιο οξυμένα προβλήματα.

Ταυτόχρονα με απόφαση του ΔΣ να απαιτήσουμε έκτακτη χρηματοδότηση, για να πάρουμε ορισμένα μέτρα, με έργα για όλες τις περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Παρακαλούμε το παραπάνω θέμα να εισαχθεί για συζήτηση και λήψη απόφασης στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.