Print this page

Η θέση της ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. για την 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας

September 22, 2020 436

 

 

Η θέση της ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν για την 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας, είναι η εξής:

 

  1. 1ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ έτους 2020

Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.  (10.09.2020) παρουσιάσαμε τα έργα που περιλαμβάνονται, ώστε να μπορεί ο κάθε δημότης σε άμεσο χρόνο να έχει αντικειμενική ενημέρωση.

Η Δημοτική Αρχή σε ένα κείμενο μιας σελίδας, κατέθεσε μία πρόταση απλοϊκή, προχειρογραμμένη και ατεκμηρίωτη, που προφανώς συντάχτηκε ως αποτέλεσμα πιέσεων και συμβιβασμών…

Οι παραλείψεις τόσο στην ουσία, όσο και στον τύπο είναι πολλές και εμφανείς. Πιο συγκεκριμένα:

  • ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.

Ένα τεχνικό πρόγραμμα που ξεπερνάει τα 4 εκ. ευρώ για έργα όφειλε να συνταχτεί μέσα από έναν οργασμό δημοκρατικών διαδικασιών και μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και το τοπικό συμβούλιο του κάθε οικισμού. Κάτι τέτοιο δε γίνηκε.

Η δημοτική αρχή συνειδητά και μάλιστα διαπιστωμένα  (ανυπαρξία εγγράφων – δια ζώσης διαμαρτυρίες Προέδρων και  κατοίκων) δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων και κατ’ επέκταση αγνόησε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

  • Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΙΗ ΟΥΤΕ ΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ.

Η ανομοιογένεια φαίνεται  από το γεγονός ότι περίπου 2.130.000 ευρώ κατανεμήθηκαν ονομαστικά σε συγκεκριμένα έργα, ενώ 2.090.000 εγγράφηκαν γενικά για όλο το δήμο αφήνοντας την κατανομή για επόμενη φάση!!!  Αυτή η παράδοξη, αλλά και απαράδεκτη ενέργεια δημιούργησε τη μεροληπτική και  άδικη μοιρασιά, αφού μερικοί οικισμοί φαίνονται σκανδαλωδώς ευνοημένοι, ενώ οι περισσότεροι (ακόμα και μεγάλες δημοτικές κοινότητες όπως των Αργυράδων και του Περιβολίου) έχουν αποκλειστεί από κάθε έργο.

  • ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.

Είναι γνωστό ότι μία τροποποίηση τεχνικού προγράμματος προκειμένου να εισαχθεί ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να συνοδεύεται:

Α)  Από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής,

Β)  Από τα τεχνικά προγράμματα των τοπικών συμβουλίων,

Γ)  Από προμελέτες με τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, ώστε να τεκμηριώνεται ο προϋπολογισμός του κάθε έργου.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν υπήρχε στο φάκελο του θέματος. Αντίθετα εκφράστηκαν δικαιολογίες (για αφελείς!), όπως ότι δήθεν γνωρίζουν οι δημοτικοί άρχοντες τα  τεχνικά προγράμματα  προφορικά, ενώ και για τα υπόλοιπα ότι τα έχουν υπόψη και τακτοποιημένα! Όμως δεν κρίθηκε αναγκαίο να τεθούν σε γνώση του δημοτικού συμβουλίου!

Τέλος, μία ακόμη αυταπόδεικτικη παρατυπία συνιστά το γεγονός, ότι η προμήθεια οχημάτων ύψους 816.000 ευρώ συμπεριλήφτηκε στο τεχνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και επομένως δεν μπορεί να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου.

  1. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ « ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ»

Το θέμα αφορούσε την εκ των υστέρων κατάργηση τεσσάρων από τις έξι εργασίες του έργου με παράλληλη μείωση του κόστους κατά 36,25 ευρώ από το σύνολο των 16.600!!!

(Σημείωση: Για Κορισσίων και Μελιτειέων υπάρχουν άλλες εργολαβίες.)

Κατά τη συζήτηση αναπτύξαμε την εξής επιχειρηματολογία:

            Α)  ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία «…δεν τροποποιείται το βασικό σχέδιο της προκύρηξης, ούτε οι προδιαγραφές του έργου, ούτε καταργείται ομάδα εργασιών της αρχικής σύμβασης…». Όμως στο συγκεκριμένο έργο πασιφανώς δεν τηρήθηκε το βασικό σχέδιο της προκύρηξης, αλλά και καταργήθηκε ομάδα εργασιών. Επομένως δεν εφαρμόστηκαν τα οριζόμενα από το νόμο.

            Β) ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Επί 4 μήνες από 5 Μάη έως και 5 Σεπτέμβρη  δεν αλλάχτηκε στη Λευκίμμη ούτε μια καμένη λάμπα από τον εργολάβο, ο οποίος είχε τη συμβατική υποχρέωση να το κάνει (σύμφωνα με τις τέσσερις εργασίες της αρχικής σύμβασης, τις οποίες ζήτησε εκ των υστέρων να καταργηθούν!), αφήνοντας έτσι ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι. Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή μόνο οι δύο από τις έξι εργασίες, αυτές που αφορούσαν την τοποθέτηση φωτισμού στο ποτάμι της Λευκίμμης. Στο ίδιο διάστημα η Δημοτική Αρχή έκανε τα ‘στραβά μάτια’ απέναντι στον εργολάβο, αλλά και την ‘ανήξερη’ στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Λευκίμμης.

Ούτε τον εμπαιγμό των δημοτών και της νοημοσύνης μας αποδεχτήκαμε, ούτε την παραβίαση του νόμου με δική μας απόφαση.

Καταψηφίσαμε την έγκριση του θέματος, όπως καταψηφίσαμε σε άλλο θέμα μία -κατά την άποψή μας- ατεκμηρίωτη «παράταση» έργου.

Κλείνοντας οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε ότι:

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ…, αλλά ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

Θέλουμε δηλαδή έργα απολύτως νόμιμα, με τήρηση του περιεχομένου της προκύρηξης της αρχικής σύμβασης, τα οποία να ολοκληρώνονται στον προβλεπόμενο χρόνο και χωρίς παρατάσεις, (εκτός από τις απόλυτα αιτιολογημένες περιπτώσεις).

Την νομιμότητα βέβαια επιδιώκουμε και παντού αλλού. Και στις προμήθειες και στις απ’ ευθείας αναθέσεις έργων και βέβαια στις αποφάσεις των οργάνων του Δήμου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.