• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Η εκδήλωση μνήμης στο Νεοχωράκι για τους βομβαρδισμούς των Ναζί

September 27, 2020 442

 

Ο δραστήριος Eξωραϊστικός &πολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρακίου Καλλιπάτειρα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση μνήμης στο Νεοχωράκι για τους βομβαρδισμούς των Ναζί 24/9/1943 την  Πέμπτη και ώρα 06:00μμ στον χώρο του μνημείου. Μια εκδήλωση λιτή και απλή που βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και την ιστορική γνώση. Στο γεγονός αναφέρθηκε ο πρόεδρος του εξωραϊστικός & πολιτιστικού σύλλογος Νεοχωρακίου Καλλιπάτειρα και δημοτικός σύμβουλος Νικηφόρος Ζερβός.
 
Η εκδήλωση για τον βομβαρδισμό του χωριού μας θα πραγματοποιηθεί στις 24/9/2020 ημέρα Πέμπτη και ώρα 06:00μμ στον χώρο του μνημείου. Η παρουσία σας είναι απαραίτητη.
 
 
 
Η Ιστορία
 

 ‘Πέμπτη βράδυ οι Γερμανοί αποβιβάστηκαν  με ορμητήριο τα Λα(γ)ούδια στον Άγ Γιώργη , στην παραλία του Νήσου. Μετά από συγκρούσεις  και την εξουδετέρωση των Ιταλών  εδραιώονται στη Νότια Κέρκυρα στις 24 Σεπτέμβρη με τη συνδρομή των γερμανικών στούκας.

Τα Στούκας με κάθετες εφορμήσεις πολυβολούσαν δαιμονισμένα και με ταυτόχρονα πυκνά πυρά των πεζών γερμανικών δυνάμεων και οι προελάσεις των πρώτων τμημάτων προς τον Ταξιάρχη εξανάγκασαν τους υπερασπιστές να υποχωρήσουν. Τα αεροπλάνα άφησαν τις βόμβες τους στην άκρη του χωριού προκαλώντας τεράστιες ζημιές.’

 Από αναφορές  της 1ης  Ορεινής Γερμανικής  Μεραρχίας  επιβεβαιώνεται:   

Ο κύριος όγκος του Τάγματος πλησιάζοντας στο χωριό Αργυράδες αντιμετώπισε ισχυρά πυρά. Έφτασαν όμως τα Στούκας και  με τη συμμετοχή τους και τα συνδυασμένα πυρά των όπλων κατά των  εχθρών  που υπήρχαν   στα υψώματα του χωριού, εξοντώθηκαν,  εκτός ελαχίστων”.

Εκτός  από τη  πόλη που δέχτηκε τις μεγαλύτερες καταστροφές πολλά άλλα χωριά είχαν την ίδια τύχη.

Ένα από αυτά ήταν και το μικρό γραφικό Νιοχώρι Αργυράδων.  Τα Στούκας το βομβάρδιζαν  ανελέητα .  Κατά ομολογίες ανθρώπων που είχαν κρυφτεί στους τράφους γύρω από το χωριό,  έβλεπαν τα βλήματα    που  έπεφταν πάνω στις ελιές τριγύρω τους και τις ξέσχιζαν. 

“Τα  Στούκας πολυβολούσαν πετώντας σύριζα με τη γη. Στη συνέχεια   άφησαν τις μπόμπες τους στην  αρχή του  Νεοχωρακίου   προκαλώντας μεγάλες καταστροφές…,” γράφει ο αείμνηστος  Νεκτάριος Καλούδης.

  Ο τότε Μητροπολίτης Μεθόδιος σημειώνει: 

Την ημέρα εκείνη, 24η   , πληροφορήθηκα  ότι έγιναν βομβαρδισμοί στο πλησίον των Αργυράδων Νεοχωράκι, το οποίο κατεστράφη σχεδόν εξ ολοκλήρου, αλλά χωρίς θύματα. Στις  Αργυράδες έγιναν βομβαρδισμοί   μετά θυμάτων”.

Ο Δημήτρης Ζερβός του Φωτίου που έζησε όλη εκείνη τη φρίκη της ημέρας εκείνης, Παρασκευή  εικοσιτέσσερις   Σεπτεμβρίου του 1943 αναφέρει ότι:  

“Στο τέλος της σύρραξης και αφού είχαν εξοντώσει τους αντιπάλους Ιταλούς,  και καταστρέψει το χωριό, μας έβαλαν όλους τους κατοίκους  του χωριού στη  σειρά   και μας  απείλησαν με τα πολυβόλα πως  αν πάθει κανείς γερμανός το παραμικρό  θα μας εξαφανίσουν”. (Αποσπάσματα από: Κ.Γ.Καλούδης, "Η Φωνή των Αργυραδιτών", αρ.φ. 143 (Σεπτ. - Οκτ. 2017)

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search