• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Απαιτούμε την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση!

November 16, 2020 3759

Διευκρινήσεις ΣΕΠΕ για την Επιτροπή Αναπληρωτών - CorfuPress.com

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας με ανακοίνωσή του αναφέρεται στις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής και στο φιάσκο της τηλεκπαίδευσης

Αναλυτικά: 

Η ανακοίνωση του κλεισίματος των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, μία εβδομάδα μετά τη β/βάθμια, και σε συνέχεια του γενικού lockdown, αποκαλύπτει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την εγκληματική αδιαφορία και την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας!

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ!

Την ώρα που τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί και ο λαός μετράει τους νεκρούς του, που βλέπει το ΕΣΥ να καταρρέει και το υγειονομικό προσωπικό να απευθύνει κραυγή αγωνίας και απαίτησης για ενίσχυση ΧΘΕΣ του συστήματος υγείας, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, δημιουργία ΜΕΘ και ενίσχυση των δομών περίθαλψης (και της πρωτοβάθμιας υγείας), για μαζικά και δωρεάν τεστ και επίταξη της ιδιωτικής υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο αξιοποιώντας την πανδημία με μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα και ΠΝΠ που εκτίναξαν την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, ενώ θέλει να φέρει για ψήφιση ένα προκλητικό αντεργατικό νομοσχέδιο που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα ουσιαστικά, τα οποία θα θωρακίσουν την υγεία του λαού. Τα μέτρα που ανακοινώνονται όλο αυτό το διάστημα είναι αποκαλυπτικά: αύξηση των περιορισμών και επίκληση στην ατομική ευθύνη! Με το ιδεολόγημα αυτό επιτίθεται στο λαό και τη νεολαία, χρεώνοντάς τους την αύξηση των κρουσμάτων.

Την ώρα που επικρατούν τραγικές συνθήκες στα σχολεία μας, με υπεράριθμα τμήματα, στοιβαγμένους/ες μαθητ(ρι)ες σε ακατάλληλες αίθουσες και κτίρια (αίθουσες μικρές σε τ.μ., αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και άλλες έχουν δεσμευτεί και αξιοποιούνται ως τάξεις για να στεγάσουν τους/τις μαθητ(ρι)ες μας, προαύλια μικρά και γεμάτα κοντέινερ κ.α.), συνθήκες που εξαφανίζουν τη δυνατότητα τήρησης των αποστάσεως, χωρίς πρόσθετο προσωπικό για τις έκτακτες απουσίες και την ίδια στιγμή που τα σχολεία μας έχουν ελάχιστες καθαρίστριες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις πολιτικές επιλογές τους. Καμία απολύτως μέριμνα για την υγειονομική και μορφωτική θωράκιση των σχολείων!

Το εκπαιδευτικό κίνημα από την πρώτη στιγμή έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη μάχη για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει παιδαγωγικά, κοινωνικά και διδακτικά, τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Γι΄ αυτό απαιτούνται τώρα να παρθούν ΟΛΑ τα αναγκαία μέτρα για μείωση του αριθμού των μαθητ(ρι)ών σε έως 15 στα τμήματα, για εξεύρεση όλων των αναγκαίων χώρων, με αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάθε είδους κτηρίων, ακόμα και ιδιωτικών, που θα μπορούσαν να βρεθούν διαθέσιμα σε κάθε δήμο. Με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών και με μαζικούς διορισμούς σε γενική και ειδική εκπαίδευση για την κάλυψη όλων των αναγκών, για έκτακτη χρηματοδότηση όλων των δομών και υποδομών, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους απασχόλησης, για μαζικά δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητ(ρι)ές για την ασφαλή επιστροφή όλων μας στον φυσικό μας χώρο!

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας αγνοώντας προκλητικά τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητ(ρι)ών και των γονιών, έφτασε τελικά στην τελευταία κι αιφνιδιαστική απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία/νηπιαγωγεία με την πρόφαση της κινητικότητας γονιών/κηδεμόνων/μαθητών και συγχρωτισμού τους στις πύλες των σχολείων! Το ξαφνικό και βίαιο κλείσιμο των σχολείων μέσα στο Σ/Κ χωρίς να δοθεί ούτε ο ελάχιστος χρόνος συζήτησης με τα παιδιά, αποχαιρετισμού και προετοιμασίας για τη νέα φάση στην οποία καλείται να μπει για μια ακόμη φορά η εκπαιδευτική κοινότητα, είναι ενδεικτικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει το υπουργείο παιδείας συνολικά τη σχολική κοινότητα!

Μάλιστα, το φιάσκο της «ομαλής» λειτουργίας της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» στην β/βάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί «υποχρεωτικά» και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε πάρει σαφή θέση απέναντι στην τηλεκπαίδευση και τις συνέπειες της εφαρμογής της.

1. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ΥΠΑΙΘ θα επιδιώξει να μονιμοποιήσει και να νομιμοποιήσει την εξ αποστάσεως ως κανονική πλέον αυτόνομη μέθοδο διδασκαλίας, ως φάρμακο «δια πάσα νόσο». Το έκανε ξεκάθαρο μάλιστα με την προκλητική και αισχρή απόπειρα καταστολής των μαθητικών καταλήψεων, επιδιώκοντας να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε χωροφύλακες των μαθητ(ρι)ών τους!

2. Όπως τονίσαμε εξ αρχής η τηλεκπαίδευση ΔΕΝ είναι εκπαίδευση! Τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή μαθησιακή διαδικασία, τις ανοιχτές σχολικές τάξεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή διαδικασία της τάξης (κατάκτηση της γνώσης, αλληλεπίδραση, αλληλοβοήθεια, παραστατικότητα, φυσική/σωματική προσέγγιση κ.ά). Η εκπαιδευτική διαδικασία σε παιδιά Δημοτικού είναι καθαρά συνεργατική – διαλογική μεταξύ δασκάλου και μαθητών, και από την άλλη το Νηπιαγωγείο είναι χώρος ανάπτυξης της αντίληψης και της σκέψης δια μέσου του παιχνιδιού και των αυθόρμητων ή προγραμματισμένων από τον/την νηπιαγωγό δραστηριοτήτων. Η κάμερα είτε μέσα στην τάξη είτε στο σπίτι, ως ένα απολύτως φυσιολογικό δεδομένο, μπορεί να επηρεάσει σε ανυπολόγιστο βαθμό τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς των μικρών παιδιών. Την ίδια στιγμή, προδίδει την παιδαγωγική σχέση και την παιδαγωγική εμπιστοσύνη εκπαιδευτικού και μαθητών, υπονομεύει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, ακυρώνει το δικαίωμα στο λάθος και την αυθόρμητη συμπεριφορά των μαθητών, λειτουργεί ως ένα «μάτι», μια κλειδαρότρυπα, όπου κάποιος τρίτος, σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστικά και ενήλικας, κρυφοκοιτάει τη ζωή και τις λειτουργίες της μαθητικής κοινότητας.

3. Καμία δικλείδα ασφαλείας δεν υπάρχει, κανένα προσωπικό δεδομένο δεν εξασφαλίζεται, κανένα επιχείρημα της Κυβέρνησης δεν είναι επαρκές ούτε πειστικό. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει από τον Σεπτέμβριο του 2020 δώσει τρίμηνη προθεσμία στο ΥΠΑΙΘ και στην κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν την σύγχρονη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση».

4. Καταπατείται η βασική αρχή του Συντάγματος ότι η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες και καθολικό δικαίωμα. “Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια” λέει το Σύνταγμα. Προσοχή δεν λέει “μερικοί”, δεν λέει “εφόσον”, δεν λέει “υπό προϋποθέσεις” δεν λέει “όταν”. Αντίστοιχα αποσπάσματα μπορούμε να βρούμε σε σειρά διεθνών συμφώνων, συμβάσεων, συνθηκών που έχει υπογράψει και κυρώσει η Ελλάδα και άρα υπερέχουν του οποιοδήποτε εσωτερικού δικαίου παράγει οποιαδήποτε κυβέρνηση.

5. Με βάση το παραπάνω, οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί οξύνονται, οδηγώντας χιλιάδες μαθητ(ρι)ες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εκτός της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης! Στόχος φυσικά είναι οι μαθητ(ρι)ες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα που δεν έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό, ή που πολύ συχνά δεν διαθέτουν ούτε σύνδεση στο internet! Αν αυτό φαντάζει ουτοπικό στους «άριστους» της κυβέρνησης «μιας και όλοι οι μαθητ(ρι)ές έχουν playstation» τους προσκαλούμε στη Δυτική Αττική! Όμως ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι μαθητ(ρι)ες έχουν έστω και τα στοιχειώδη, είναι αλήθεια το ίδιο να παρακολουθεί ένα παιδί από τον Η/Υ, το tablet, το κινητό του ή ακόμη και από το σταθερό τηλέφωνο(!!!);

6. Φυσικά να αναφέρουμε ότι τα ψεύδη του ΥΠΑΙΘ για χιλιάδες laptop και tablet που έχουν εξασφαλιστεί, ΔΕΝ ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα των σχολείων μας, μιας και κανένας εξοπλισμός, πολύ περισσότερο ο αναγκαίος ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες εκπαιδευτικών και παιδιών, δεν έχει φτάσει «στα πίσω μπαλκόνια της Αττικής». Την ίδια στιγμή, καλούμε όλους τους υπευθύνους να απαντήσουν στις καταγγελίες που κάνουν λόγο για χρέωση των παιδιών, που χρησιμοποιούν το σταθερό τηλέφωνο, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50€ την εβδομάδα ή πως ακόμη και η σύνδεση από το κινητό τηλέφωνο φαίνεται πώς δεσμεύει data κι άρα δεν είναι δωρεάν!

7. Δεν μαθαίνουν όλοι και όλες με τον ίδιο τρόπο. Η ψυχολογία τον καιρό της επιδημίας δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στήριξης των παιδιών ενώ υπάρχουν έτσι κι αλλιώς μαθησιακές δυσκολίες

 

Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων στις αυριανές τους συνεδριάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας, να προχωρήσουν στις παρακάτω αποφάσεις:

1. Απαιτούμε την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Με βάση αυτό κανείς/καμιά εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να βάζει απουσίες, να μην θεωρεί διδακτέα την ύλη.

2. Τα μέσα και ο τρόπος που ο/η κάθε εκπαιδευτικός θα επιλέξει με βάση τις ανάγκες των παιδιών οφείλει να γίνεται μέσω των δυνατοτήτων και μέσων που μας παρέχει η κάθε σχολική μονάδα που υπηρετούμε, από την έδρα της σχολικής μας μονάδας. Το ωράριο καταστρατηγείται (το οποίο για τις/τους εκπαιδευτικούς εκτείνεται μέσα στο διάστημα 08:00 έως 16:00 αυστηρά, δηλ. 08:00 έως 14:00 ή 09:00 έως 15:00 ή 10:00 έως 16:00) Η πιο παραγωγική ώρα για την εκπαίδευση των παιδιών Δημοτικού – Νηπιαγωγείου είναι από 10:00 έως 14:00. Οι μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων δεν είναι μαθητές δεύτερης κατηγορίας και δεν μπορεί το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως των μαθητών της πρωτοβάθμιας να καθορίζεται από το υπουργείο ανάλογα με το πότε δεν είναι φορτωμένη η πλατφόρμα του και όχι ανάλογα με τις παιδαγωγικές και βιολογικές ανάγκες των μικρών μαθητών.

3. Καταγραφή όλων των αναγκών/ελλείψεων των μαθητών και κάλυψη όλων των μαθητών/μαθητριών μας με εξοπλισμό (δωρεάν Η/Υ, κάμερα, ηχεία, εκτυπωτή, μελάνια, χαρτί, δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο) και των εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο για την παροχή εξ αποστάσεως, χωρίς αποκλεισμούς για χιλιάδες μαθητές των δημόσιων σχολείων της χώρας με βάση τη συνταγματική επιταγή της παροχής δημόσιας/δωρεάν εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες,.

4. Καταγραφή του γεγονότος ότι οι μικρότερες ηλικίες των μαθητών μας (έως και την Δ΄ Δημοτικού) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη χρήση των Η/Υ χωρίς την παρουσία και συνδρομή ενηλίκων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία που με τον τρόπο της σύγχρονης εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» παύει να αποτελεί πεδίο διαμεσολάβησης αποκλειστικά μεταξύ δασκάλου/δασκάλας και μαθητριών/μαθητών με καταστροφικές συνέπειες για το Δημόσιο Σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

5. Άμεση μείωση/ανακατονομή της ύλης ώστε να μπορέσουν επαρκώς να ανταποκριθούν οι εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία της και οι μαθητές στην αφομοίωσή της,

6. Με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, συλλογικότητας και αλληλεγγύης, θα κρατήσει ζωντανή τη στήριξη την επαφή, την επικοινωνία και την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Με γνώμονα πάντα τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των μαθητ(ρι)ών, θα επιλέξει τα μέσα και τη μορφή της επικοινωνίας και θα οργανώσει το διδακτικό του έργο και την επαφή με τους/τις μαθητ(ρι)ές (e-mail, ασύγχρονη κλπ.).

7. Όλα τα παραπάνω ερωτήματα, προβλήματα, ελλείψεις, δυσκολίες, ζητήματα προσωπικών δεδομένων κλπ., προκειμένου να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί καλυμμένοι και να αναλάβουν όσοι πιέζουν και απειλούν τις ευθύνες τους, να σταλούν στη διεύθυνση ΠΕ και τους συντονιστές εκπαίδευσης, απαιτώντας να πάρουν έγγραφες απαντήσεις για την αντιμετώπισή τους.

 

Καλούμε τους γονείς να αγνοούν τα ψεύδη του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης εμπιστευόμενοι τους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους και να συστρατευτούν μαζί μας στον αγώνα μας για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search