• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Για χωματερή οι Αργυράδες και για τα σκουπίδια οι Αργυραδίτες - Αυτή είναι πολιτική της δημοτικής αρχής

December 11, 2020 928

 

Εν κρυπτώ και παραβύστω (στα κρυφά και στα μυστικά) η δημοτική αρχή Κ. Λέσση μεθοδεύει τη μετατροπή των Αργυράδων σε χωματερή θεωρώντας ότι οι Αργυραδίτες είναι καλοί για να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια όλης της Νότιας Κέρκυρας και ποιος ξέρει αν και όλης.

Την ώρα που το ΤΣ, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των Αργυράδων μένουν στο σκοτάδι της έλλειψης ενημέρωσης η δημοτική αρχή ξεκινά τις εργασίες για τον περιβόητο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Ήδη οι μπουλντόζες ξεκίνησαν τις εργασίες! Σε συγκεκριμένο οικόπεδο πάνω από πέντε στρέμματα στα «Λεύτερα» που αγοράστηκε επί δημαρχίας Β. Χειμαριώτη με συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή για την κατασκευή Βιολογικού. Ένα έργο αποφασιστικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή που η ολοκλήρωσή του και λειτουργία του με τις απαραίτητες προδιαγραφές θα συνέβαλε αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Το έργο δεν προχώρησε παρόλο που, αν δεν κάνουμε λάθος, είχε εκπονηθεί και μελέτη. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για δυο κυρίως λόγους.

Πρώτα από όλα γιατί  το οικόπεδο που είχε επιλεγεί για ένα σημαντικό έργο, τώρα αυθαίρετα μετατρέπεται σε χωματερή που θα επιβαρύνει το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ύστερα γιατί, αφού το έργο του Βιολογικού εκκρεμεί δεν έχει κανένα δικαίωμα η δημοτική αρχή να αλλάξει τη χρήση της συγκεκριμένης περιοχής και να τη μετατρέψει σε χωματερή. Μάλιστα κάτοικοι των Αργυράδων εξετάζουν και τις νομικές πλευρές αυτού του θέματος με ενδεχόμενο να προσφύγουν και στη Δικαιοσύνη.

Έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την προπαγάνδα ότι ο ΣΜΑ δεν είναι χωματερή και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, μάλιστα θα είναι τόσο καθαρός που θα μπορεί κανείς «να πίνει και το καφέ του», όπως λένε οι υποστηρικτές του «έργου» και όσοι έχουν διάφορα συμφέροντα, να τονιστούν τα εξής: Πρώτα ότι ο αρχικός σχεδιασμός του Δημάρχου δεν προέβλεπε την κατασκευή ΣΜΑ στις Αργυράδες, αλλά σε άλλη περιοχή. Όμως το ενδεχόμενο αντιδράσεων και αντιστάσεων των κατοίκων έκαναν να αλλάξει απόφαση ο Δήμαρχος και να θεωρήσει ότι οι Αργυραδίτες είναι κατάλληλοι για τα σκουπίδια και οι Αργυράδες για χωματερή.

Υπερβολές θα πουν πολλοί. Όσοι θεωρούν τα παραπάνω υπερβολικά δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβρη και μέσα σε αυτό οι Αργυράδες ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι πληρώνοντας τόσα τέλη και ανεβάζοντας το κόστος ζωής σε δυσθεώρητα συγκριτικά με την προ Δήμων εποχή, την εποχή των κοινοτήτων μπορεί να μένει ικανοποιημένος με 2 – 3 φορτηγά άσφαλτο, μερικούς σωλήνες και μερικά μέτρα πέτρας, με άλλα λόγια έργα ρουτίνας για μια κοινότητα με τις αρμοδιότητες και τους λιγοστούς πόρους που είχε σε προηγούμενες δεκαετίες.

Να θυμίσουμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε με 10 υπέρ και 8 κατά, δηλαδή μόλις μια ψήφο διαφορά και μάλιστα από ψήφο δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, σφραγίζει την άνιση και άδικη κατανομή των κονδυλίων και των έργων μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων και των χωριών: 870.000 Αϊ Μαθιάς, 610.000, Λευκίμμη και στο δρόμο Μεσογγή – Μπούκαρι 550.000. Οι Αργυράδες και τα άλλα χωριά …«του χρόνου»…

Να επαναλάβουμε ότι η άρνηση στην κατασκευή ΣΜΑ – χωματερής στις Αργυράδες δε γίνεται με τη λογική τα σκουπίδια να πάνε στην αυλή του γείτονα, αλλά κυρίως για την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού από τη δημοτική αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την τακτική ότι όλα γίνονται στο πόδι, μια τακτική που de facto μετατρέπει τον ΣΜΑ σε χωματερή. Ποτέ μέχρι τώρα η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει ένα συνολικό σχέδιο. Τι θα κάνει μετά τις 31 Δεκέμβρη 2020 που θα κλείσει το πολύπαθο Τεμπλόνι; Έχει σχέδιο; Όχι. Θα βρεθεί μπάλωμα καλοταϊζοντας ιδιώτες με το κόστος να το επιβαρύνονται οι δημότες; Και η μεταφορά στην Πάλαιρο μέχρι πότε με δεδομένα τα χίλια δυο προβλήματα με το ΧΥΤΑ;

Θα μπορούσαμε να αραδιάσουμε μια σειρά ερωτημάτων για να καταδείξουμε την ανυπαρξία σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων και αυτό αφορά συνολικά την Κέρκυρα και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το περιβόητο Εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα μοιάζει με το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας με τον ΦΟΔΣΑ «φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων» υποταγμένα σε επιχειρηματικά συμφέροντα με ευθύνες των εκάστοτε και όχι μό των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Οι Αργυραδίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις και ανησυχούν, είναι αντίθετοι στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να λειτουργήσει χωματερή στις Αργυράδες , απαιτούν σεβασμό και ισότιμη αντιμετώπιση με τα άλλα χωριά.

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search