• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Νότια Κέρκυρα

Το «αναπτυξιακό» έργο της χωματερής στις Αργυράδες ξεκίνησε με καταστροφές - ΦΩΤΟ

December 13, 2020 1471

 

Τι και αν η συζήτηση για χωματερή – Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 14 – 12 με τηλεδιάσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας; Ήδη η δημοτική αρχή Κ. Λέσση αποφάσισε πριν από μας και για … μας βάζοντας μπουλντόζες και αρχίζοντας το καταστροφικό της έργο ξεριζώνοντας ελιές – αλήθεια με ποια άδεια;

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε από το οικόπεδο στα Λεύτερα που χεδιάζειι ο Δήμος –ελπίζουμε οι Αργυραδίτες να χαλάσουν τα σχέδια - να κατασκευάσει η χωματερή για όλη τη Νότια Κέρκυρα και αποτυπώνουν το ξεκίνημα των εργασιών. Πρόκειται για οικόπεδο πάνω από πέντε στρέμματα στα «Λεύτερα» που αγοράστηκε επί δημαρχίας Β. Χειμαριώτη για την κατασκευή Βιολογικού. Ένα έργο αποφασιστικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή που αυθαίρετα και παράνομα (;) μετατρέπεται σε χωματερή που θα επιβαρύνει το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 Το περιβαλλοντικό έγκλημα ξεκίνησε και η ολοκλήρωση του σημαίνει τη μετατροπή των Αργυράδων σε χωματερή της Νότιας και ίσως ολόκληρης της Κέρκυρας. Όλα γίνονται εν κρυπτώ. Επιμελώς ο Δήμαρχος έχει αποφύγει οποιαδήποτε ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αργυράδων. Πολύ περισσότερο τους άλλους φορείς και την τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αυτή η μυστικότητα και η πρωτοφανής ταχύτητα να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κρύβει πολλά. Οι εργασίες έχουν κιόλας ξεκινήσει στα μουλωχτά για την κατασκευή ΣΜΑ, χωρίς να υπάρχουν Μελέτες για το έργο και  «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Όλα αυτά δείχνουν ότι πέραν από τις εκθέσεις ιδεών, τις γενικολογίες και αοριστολογίες για το πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΜΑ και την απατηλή υπόσχεση ότι «δε θα πέσει ούτε ένα σκουπίδι στις Αργυράδες» στην πράξη ο ΣΜΑ θα λειτουργήσει σαν χωματερή. Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή μεταξύ Αργυράδων και Μαραθιά θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο. Γιατί οι ΣΜΑ δεν είναι ούτε πράσινα σημεία ούτε χώροι προσωρινής αποθήκευσης. Αυτοί οι χώροι προκαλούν όχληση και υποβάθμιση του τοπικού περιβάλλοντος και ο λόγος είναι απλός . Στους ΣΜΑ πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα των δήμων να αδειάσουν τα σκουπίδια που μεταφέρουν προκειμένου να μεταφορτωθούν στα Containers για να οδηγηθούνσε ΧΥΤΥ ή σε εργοστάσια.

Στην περίπτωση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας προωθείται η απόφαση για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου – λύση – μπάλωμα γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και αντιδράσεις για τη λειτουργία του - που σημαίνει ότι στις Αργυράδες που εγκαθίσταται ο ΣΜΑ προκαλούνται πολλαπλά προβλήματα όπως οσμές, στραγγίσματα, συχνά δρομολόγια απορριμματοφόρων κλπ. Στις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ πηγαίνουν υποχρεωτικά όλα τα απορριμματοφόρα του δήμου. Αυτά έχουν αποτέλεσμα  τη δραματική υποβάθμιση του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος.

Μειώνεται δραματικά η αξία της γης και των κατοικιών και οι περιοχές σταδιακά προσελκύουν και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων .

Ακόμα χειρότερα στους ΣΜΑ γίνεται μεγάλη συμπίεση των απορριμμάτων προκειμένου να μειωθεί ο όγκος τους και να μεταφερθούν με τα Containers στους ΧΥΤΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα συμπιεσμένα απορρίμματα να μην μπορούν να υποστούν κανενός τύπου επεξεργασία ή διαλογή και να οδηγούνται υποχρεωτικά  στους ΧΥΤΑ για ταφή .. Η προσωρινή Αποθήκευση σημαίνει de facto επί μακρόν αποθήκευση. Η απόσταση μέχρι την Πάλαιρο που θα μεταφέρονται προσωρινά,είναι μεγάλη. Εάν μάλιστα συμβεί τους θερινούς μήνες όπως καταλαβαίνετε αυτό θα αποτελεί ΚΟΛΑΣΗ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πολλαπλάσιος όγκος απορριμμάτων όλης της Νότιας Κέρκυρας θα οδηγήσει σε Ρύπανση-Μόλυνση-Ασθένειες- Υποβάθμιση της ζωής του περιβάλλοντος και η διαβίωση θα γίνει ανυπόφορη.

Να επαναλάβουμε ότι η άρνηση στην κατασκευή ΣΜΑ – χωματερής στις Αργυράδες δε γίνεται με τη λογική τα σκουπίδια να πάνε στην αυλή του γείτονα, αλλά κυρίως για την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού από τη δημοτική αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την τακτική ότι όλα γίνονται στο πόδι, μια τακτική που de facto μετατρέπει τον ΣΜΑ σε χωματερή. Ποτέ μέχρι τώρα η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει ένα συνολικό σχέδιο. Τι θα κάνει μετά τις 31 Δεκέμβρη 2020 που θα κλείσει το πολύπαθο Τεμπλόνι; Έχει σχέδιο; Όχι. Θα βρεθεί μπάλωμα καλοταϊζοντας ιδιώτες με το κόστος να το επιβαρύνονται οι δημότες; Και η μεταφορά στην Πάλαιρο μέχρι πότε με δεδομένα τα χίλια δυο προβλήματα με το ΧΥΤΑ;

Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου κατασκευάστηκε για συγκεκριμένο χρόνο και για συγκεκριμένο σκοπό. Για 7 χρόνια και μόνο για τις ανάγκες του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Δημοτικές παρατάξεις και φορείς συγκλίνουν ότι οι προϋποθέσεις αυτές φαίνεται ότι πλέον παρακάμπτονται και μετατρέπεται η περιοχή σε απέραντη χωματερή της Δυτικής Ελλάδας από την Ηλεία και το Αίγιο μέχρι την Κέρκυρα.  Χωρίς να τηρούνται οι όροι διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Ήδη στο ΔΣ του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας από τον Αύγουστο έχει τεθεί πρόταση που καλούσε το δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσει να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που οδηγούν στην επέκταση και επιβάρυνσή του και η εξεύρεση νέων χώρων μεταφοράς των απορριμμάτων.

Φυσικά και πρέπει κάθε Δήμος να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του. Δεν μπορούμε να έχουμε τη λογική τα σκουπίδια να πετάγονται στην αυλή του γείτονα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με διάλογο, συναίνεση και η διαχείριση των σκουπιδιών με σύγχρονους επιστημονικούς όρους και όχι βαφτίζοντας το κρέας ψάρι ή τις χωματερές ΣΜΑ ή ΧΥΤΥ …

Όλος ο κερκυραϊκός λαός πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωμένη και απολύτως δημόσια διαχείριση των σκουπιδιών με βάση τις εξής αρχές:

Διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση,

Ενημέρωση,  διαφάνεια, και  συναίνεση των κατοίκων.

Με βάση ένα εργοστάσιο σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων μπορεί να σχεδιαστεί και να οικοδομηθεί περισσότερο ρεαλιστικά το ευρύτερο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, της ανακύκλωσης, των σταθμών μεταφόρτωσης. Απαιτεί την  οργάνωση μιας επαρκούς, μαζικής και ποιοτικής Δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας. Βεβαίως το μεγάλο ζήτημα που αναπόφευκτα προκύπτει είναι το είδος, οι τεχνικές προδιαγραφές και δυνατότητες της Μονάδας.
Γιώργος Κ. Καββαδίας

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search